Kultúra

Fehér fajvédő szlogent viselt a pulóverén Kanye West

JULIEN DE ROSA / AFP
JULIEN DE ROSA / AFP

Meglepetés divatbemutatót szervezett saját márkájának Kanye West a jelenleg is zajló Párizsi Divathét keretében. A Yeezy felvonultatott darabjainál azonban nagyobb megütközést keltett West – vagy ahogy a nyilvánosságban egy ideje már nevezi magát: Ye – saját pulóvere.

Annak ugyanis az elülső oldalán II. János Pál pápa arcképe, a hátán a WHITE LIVES MATTER, azaz a „fehér életek is számítanak” szlogen állt.

Mint a Guardian cikke megjegyzi, a Black Lives Matter mozgalom nevére és jelmondatára utaló szöveget 2015 óta több fehér fajvédő szervezet is gyakran emlegeti, emiatt az Anti-Defamation League (Rágalmazásellenes Liga) nevű amerikai civil szervezet értelmezése szerint kimeríti a gyűlöletbeszéd kategóriáját. Westtel együtt Candace Owens jobboldali műsorvezető is ugyanilyen pulóverben vett részt a divatbemutatón.

West 2018-ban azt nyilatkozta, az amerikai rabszolgaság szerinte „döntés kérdése” is lehetett. Ezért a kijelentéséért utóbb elnézést kért. A párizsi divatbemutatón a Guardian cikke szerint azt mondta a vendégeknek:

Mindenki tudja, hogy itt én vagyok a vezető… engem senki nem menedzsel. Ezért ez egy menedzselhetetlen helyzet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik