Nagyvilág

Orbán megköszönte Meloninak, hogy nem engedték be a tengerből kimentett bevándorlókat

Végre! Hatalmas köszönettel tartozunk Giorgia Meloninak és az új olasz kormánynak Európa határainak megvédéséért. #KöszönjükGiorgia

– olvasható Orbán Viktor magyar miniszterelnök Twitterén, az angol nyelvű posztot a Hvg.hu szúrta ki.

A Humanity1 nevű bevándorlókat szállító hajó két héten keresztül várt engedélyre, hogy kiköthessen Szicília partjainál, de az olasz kormány csak vasárnap kora reggel engedélyezte, hogy a mentőhajó 179, a tengerből kimentett emberrel a fedélzetén befusson az egyik szicíliai kikötőbe. A hajó azonban csak a kiskorúakat és az orvosi ellátásra szoruló embereket tehette partra, a felnőtt férfiaknak a fedélzeten kellett maradniuk, számukra megtiltották az országba való belépést.

A hatóságok ezzel egy időben elutasították három másik, további 900 embert szállító hajó kikötésre vonatkozó kérését.

Olaszország új kormánya lezárta kikötőit a civil csoportok mentőhajói előtt, és ragaszkodik ahhoz, hogy azok az országok, amelyek zászlaja alatt a hajók közlekednek, fogadják be a migránsokat. Matteo Piantedosi belügyminiszter szerint a Humanity1 is csak addig tartózkodhat olasz vizeken, amíg a kiskorúak és a sürgős orvosi ellátásra szoruló emberek partra szállnak.

A hajót üzemeltető SOS Humanity munkatársa szerint szörnyű elkeseredettség lett úrrá a hajón maradt férfiakon, egyikük idegösszeomlást kapott.

Az MTI szerint az olaszok azt követően hagyták jóvá a behajózást, hogy Németország és Franciaország is felszólította Olaszországot, biztosítson biztonságos kikötőt a migránsoknak. Jelezték egyben, az fedélzeten tartózkodók egy részét befogadnák, hogy Olaszország ne egyedül viselje a költségeket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik