Nagyvilág europoli

Nagyon fontos ítélet született a szivárványcsaládoknak

Dimitar DILKOFF / AFP
Dimitar DILKOFF / AFP
A szabad mozgáshoz való jog alapján vezette le az Európai Bíróság, miért kell elfogadni az azonos nemű szülőkből álló családokat.

Mérföldkőnek tűnő ítéletet hozott kedden az Európai Bíróság: ha akár egy uniós tagországban elismerik szülőnek a bármely nemű párokat, akkor – a szabad mozgás uniós alapelve miatt –, minden tagországban így kell tenni. A konkrét ügy Bulgáriában pattant ki, miután az ottani hatóságok nem voltak hajlandók anyakönyvezni egy újszülöttet, aki egy leszbikus pár gyermekeként született. A hatóságok álláspontja az volt, hogy nem lehet két anyja egy gyereknek – írja a Euronews.

A családnak elég bonyolult a nemzetiségi háttere, az egyik nő bolgár, a másik gibraltári-brit, a gyerek Spanyolországban született, de adminisztratív okokból nem kaphatta meg sem a brit, sem a spanyol állampolgárságot, legfeljebb a bolgárt. Viszont mivel Bulgáriában nem legális az azonos neműek házassága, az ottani hatóságok ódzkodtak a papírok kiadásától. Az fenyegetett, hogy a gyerek hazátlanná válik, nem lesz állampolgársága.

Így viszont az a veszély fenyegette a gyereket, hogy semmilyen szociális szolgáltatáshoz, társadalombiztosítási ellátáshoz sem juthatott volna sehol sem hozzá.

A Euronewsnak Arpi Avetisyan, az ILGA-Europe civil szervezet szakértője elmondta, az EU végre valóban az egyenlőség uniója tud lenni, és várják, hogy végre a szivárványcsaládok is élvezhessék ugyanazokat a jogokat, mint a többiek. Hozzátette, különösen fontos, hogy az ítéletet azonnal ültessék át az uniós jogba. A döntés ellen egyébként nem lehet fellebbezni.

(Kiemelt képünk illusztráció, a 2019-es szófiai Pride-felvonuláson készült.)

A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja keretében valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik