Nagyvilág koronavírus

Ez az egy ábra tisztán megmutatja, milyen összefüggés van a halálozási és az átoltottsági mutatók közt

MTI/Soós Lajos
MTI/Soós Lajos

Az Európai Bizottság a Twitteren közzétett egy ábrát arról, hogy az átoltottsági és a halálozási mutatók hogyan függhetnek össze az uniós tagállamokban.

A baloldali sorban az látszik, hogy egy adott tagállam lakosai hány százalékban átoltottak, míg a jobboldalon a halálozási adatokat sűrítették. (egy millió főre nézve, az elmúlt két hét statisztikáit figyelembe véve)

Az uniós országok statisztikái alapján készült ábrából elég egyértelműen kiderül, hogy a halálozási statisztika, illetve az átoltottság között nagyon szoros összefüggés áll fenn. Nagyon leegyszerűsítve úgy néz ki a helyzet, hogy azokban az országokban, ahol nagyon magas, esetenként akár a 90 százalékot is meghaladó átoltottsági mutató van, ott a többiekével (azaz ahol nem ilyen magas ez az adat) összevetve, sokkal kevesebben hunynak el koronavírusban.

Ugyanakkor az is látszik a számsoron, hogy a halálozási adatok, illetve az átoltottsági mutatók azzal is összefüggésben állnak, hogy Európa keleti, vagy nyugati felén fekszik-e az adott ország.

Magyarország egyébként a legrosszabb halálozási mutatókkal rendelkezik az unióban, nálunk csak Bulgáriában, Romániában, Lettországban és Horvátországban rosszabb a helyzet.  A statisztikából az is látszik, hogy olyan országokban is kevesebben haltak meg koronavírusban, ahol gyengébb az átoltottsági mutató.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik