Nagyvilág

Navalnij-tüntetések: Moszkva belvárosát lezárták, Szibériában -40 fokban is sokan mentek az utcára

ProgressRB/Twitter
ProgressRB/Twitter

Az előző hétvégéhez hasonlóan ismét országszerte tüntetnek Oroszországban. A keleti országrészekben már órák óta zajlanak az Alekszej Navalnij szabadon engedését követelő tüntetések, Szibériában a -40 fokos hideg ellenére is rengetegen mentek ki tüntetni.

A független orosz portál, a Meduza percről percre tudósítása elején azt írta, hogy

142 orosz városban szerveznek demonstrációkat,

és világszerte is több tucatnyi helyen tüntetnek az orosz ellenzéki szabadon engedéséért. Híradások szerint többen mentek utcára, mint az előző hétvégén, amikor szintén nagyon sokan, százezernél többen tüntettek.

A rendőrök mindenhol nagy erőkkel vonultak ki, és sorra tartóztatják le a tüntetőket. A hivatalos indoklás szerint a járványügyi szabályok megszegése miatt, Navalnij szűkebb környezetéből is emiatt tartóztattak le többeket.

 

Már ma is százakat tartóztattak le: a híradások minimum kétszáz letartóztatásról szólnak. A rendőrök az újságírókat sem kímélik, több beszámoló érkezett be a velük szembeni erőszakos fellépésről is.

A rendőri túlerőt ennél a Krasznojarszkban készült képnél nehéz szemléltetni:

 

Moszkvában a belvárost hermetikusan lezárták. Nem járnak a metrók, áll a tömegközlekedés. Twitteren azt írták, hogy minden sarkon rendőrségi checkpoint-ok vannak, és csak a területen lakókat engedik be.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik