Nagyvilág

Újabb embereket vettek őrizetbe Navalnij környezetéből

MTI/AP/Ivan Petrov
MTI/AP/Ivan Petrov
Az orosz hatóságok őrizetbe vették Alekszej Navalnij ellenzéki politikus két újabb szövetségesét a járványügyi szabályok megsértése miatt az egy héttel ezelőtti tüntetésen.

Veronyika Poljakova ügyvéd röviddel szombat éjfél előtt közölte az Interfax hírügynökséggel, hogy a hatóságok a járványügyi szabályok megsértése miatt őrizetbe vették Navalnij szóvivőjét, Kira Jarmist. Egy órával később derült ki, hogy Nyikolaj Ljaszkint, a Navalnij által alapított Korrupcióellenes Küzdelem Alapítvány (FBK) munkatársát is őrizetbe vették. őt is azzal gyanúsítják, hogy megsértette a járványügyi szabályokat azzal, hogy részt vett a január 23-i tüntetésen, amelyet Navalnij letartóztatása miatt szerveztek.

Jarmis és Ljaszkin a sokadik a Navalnij közvetlen környezetében őrizetbe vett személyek közül. Egy moszkvai bíróság pénteken elrendelte Ljubov Szobol, Navalnij közvetlen munkatársa, Oleg Sztyepanov, a politikus moszkvai csapatának vezetője, Anasztaszija Vasziljeva, az Orvosok Szövetségének vezetője, Marija Aljohina, a Pussy Riot punkzenekar tagja és Oleg Navalnij, a politikus öccse házi őrizetbe helyezését a járványügyi előírások megsértése miatt.

A hatóságok emellett körözést adtak ki az országos tüntetés főszervezője, Leonyid Volkov ellen

amiatt, hogy információs hálózatokon fiatalkorúakat biztatott a tiltakozásokon való részvételre. Volkov, aki 2019 óta külföldön, sajtójelentések szerint Németországban tartózkodik, tagadta a vádat.

Navalnij hívei vasárnap újabb tüntetésre készülnek. Az orosz belügyminisztérium és az ügyészség is óva intette szombat este a polgárokat a nem engedélyezett tömeges megmozduláson való részvételtől.

Navalnijt január 17-én a moszkvai repülőtéren vették őrizetbe, amikor visszatért Németországból, ahol gyógykezelést kapott, miután augusztusban Oroszországban – több nyugati laboratórium egybehangzó szakvéleménye szerint – megmérgezték. Az aktivistát arra hivatkozva vették őrizetbe, hogy az orosz Szövetségi Büntetés-végrehajtási Szolgálat (FSZIN) szerint megszegte az úgynevezett Yves Rocher-ügyben rá korábban kiszabott, felfüggesztett börtönbüntetés feltételeit.

Kapcsolódó
Putyin régi dzsúdós társa bevállalta: azt állítja, övé a titkos palota
Arkagyij Rotenberg orosz üzletember szombaton bejelentette, hogy egy céges tranzakcióból vásárolta meg az óriási ingatlant.

Navalnij letartóztatása miatt több tízezren tüntettek a múlt szombaton több tucat oroszországi városban. Közülük mintegy négyezer embert őrizetbe vettek.

A fővárosi törvényszék pénteken közölte, hogy a moszkvai bíróságokhoz a hét eleje óta 1608 közigazgatási kereset érkezett be a tiltakozással kapcsolatban. Negyvenegy esetben a vád hivatalos személlyel való szembeszegülés, a többiben pedig a tömegrendezvények szervezésére és levezetésére vonatkozó szabályok megsértése.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik