Nagyvilág

Életfogytiglanra ítélték a német neonácit, aki meggyilkolt egy CDU-s politikust

Életfogytig tartó szabadságvesztésre ítélték csütörtökön az utóbbi évek egyik legsúlyosabb németországi politikai bűncselekménye, egy Hessen tartományi helyi politikus elleni gyilkosság elkövetőjét – írja az MTI.

A frankfurti tartományi felsőbíróság ítélete szerint a 47 éves Stephan Ernst a lehető legsúlyosabb büntetés, tényleges életfogytiglani szabadságvesztés jár, amiért megölte Walter Lübcke kereszténydemokrata (CDU) politikust, a Kassel kerületi tartományi államigazgatási hivatal vezetőjét.

Ernst 2019. június 2-án egy fejlövéssel kivégezte Walter Lübckét, aki éppen családi házának kertjében pihent.

A bűncselekményt Németország második világháború utáni történetének első szélsőjobboldali indíttatású politikai gyilkosságaként tartják számon.

Az áldozat 2015-ben vált szélesebb körben ismertté, annak révén, hogy erőteljesen kiállt az országba érkező menedékkérők befogadása mellett, és élesen bírálta a menedékkérők előli elzárkózást pártolókat. A 65 éves korában megölt helyi politikus állásfoglalása heves bírálatokat váltott ki, halálos fenyegetéseket is kapott.

Gyilkosa büntetett előéletű, korábban a neonáciként számon tartott Német Nemzeti-demokrata Párt (NPD) aktivistája volt, és 2009-ben felfüggesztett börtönbüntetést kapott, mert részt vett a Szakszervezetek Országos Szövetsége (DGB) egy május 1-jei felvonulása elleni szélsőjobboldali támadásban. A hatóságok a gyilkosság közvetlen indítékaként azt állapították meg, hogy a szélsőjobboldali, idegenellenes nézeteket valló elkövető felháborodott az áldozatnak a menedékkérők befogadásáról szóló 2015-ös kijelentésein.

Kiemelt kép: A Walter Lübcke CDU-politikus meggyilkolásával vádolt Stephan Ernst a tárgyalóterembe érkezik perének újabb tárgyalására a hesseni tartományi felsőbíróságon, Frankfurtban 2020. június 30-án. A szélsőjobboldali nézeteket valló Ernst a vádirat szerint 2019. június 2-án lelőtte a Német Kereszténydemokrata Unió, a CDU hesseni politikusát, Lübckét, aki 2015-ben erőteljesen kiállt az országba érkező menedékkérők befogadása mellett, és élesen bírálta a menedékkérők előli elzárkózást pártolókat. MTI/EPA/Pool/Boris Rössler

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik