Nagyvilág amerikai elnökválasztás 2020

Kínos égés: óriási káosszal indult a demokrata előválasztás, nem tudni, hogy ki nyert

Nem indult jól a Demokrata Párt előválasztása.

Nem lehet tudni, hogy ki nyerte a Demokrata Párt helyi idő szerint hétfő este tartott előválasztását Iowa államban, ami az első lépés volt annak eldöntésére, hogy ki lesz a demokrata elnökjelölt, aki novemberben megmérkőzhet Donald Trump amerikai elnökkel az elnökválasztáson.

A választók helyi idő szerint este hét órakor gyűltek össze több mint 1600 helyen, hogy egy igazán furcsa módszerrel eldöntsék, kit szeretnének demokrata elnökjelöltként látni. A szabályokról az alábbi cikkben tudhat meg többet:

Hétfőn hivatalosan is elkezdődik az amerikai elnökválasztás
Megválasztják az első küldötteket a középnyugati Iowában.

A nagy részvételi arány mellett tartott választásról eredményeiről magyar idő szerint reggel hat órakor, több órával a szavazások megkezdése után még semmilyen információt nem lehetett tudni, miközben négy évvel korábban fél ötkor már 80 százalékos feldogozottsággal lehetett tudni az adatokat. (Akkor Hillary Clinton és Bernie Sanders fej-fej mellett végzett.)

A sajtóban megjelent beszámolók szerint a késést az okozta, hogy a Demokrata Párt „óvatosságból minőségi ellenőrzést végzett” az eredményeken, a BuzzFeed News riportere viszont közben arról számolt be, hogy technikai gondok miatt nem tudják közzétenni az eredményeket. Hétfőn több lap is arról számolt be, hogy problémák voltak az applikációval, amivel az egyes választókörzetekből be kellett küldeni a pártközpontba a helyi eredményeket, majd arról érkeztek hírek, hogy sok helyről telefonon sem tudják elérni a központot.

A kaotikus helyzet nevetséges jelenetet is eredményezett. Az egyik szavazókörzet vezetője éppen a CNN műsorvezetőjével beszélt arról, hogy már egy órája várakoztatja a központ és ezért nem tudja telefonon bejelenteni nekik az eredményeket, amikor az interjú közben bejelentkezett a pártközpont. Ekkor közölte a műsorvezetővel, hogy interjú helyett inkább közölné velük az eredményeket, de végül nem tudta megtenni, mert a központ élő adásban rárakta a telefont, és újra várakoztatni kezdték.

A helyzet annyira rossz, hogy az egyik szavazókörzet vezetője a Twitter-oldalán tette közzé az ottani eredményeket, miután egy órán át várakoztatták, amikor telefonált.

https://twitter.com/shawnsebastian/status/1224538096571686912

Iowa legnépesebb megyéjében pedig arra kérték a szavazókörzetek vezetőit, hogy fényképezzék le az eredményeket, azt sms-ben küldjék el a megyei vezetőnek, aki személyesen elviszi azokat a központba.

Jelenleg csak anekdotikus „eredményeket” lehet tudni, és azok Bernie Sanders jó szereplését vetítik elő, de leginkább azt, hogy Joe Biden volt alelnök rossz eredményt ért el.

Sanders győztesként viselkedik

Bár nincsenek eredmények, Bernie Sanders olyan beszédet mondott támogatói előtt, mintha győztesnek hirdették volna ki.

Érzésem szerint valamikor be fogják jelenteni az eredményeket. És amikor bejelentik, úgy érzem, hogy nagyon, nagyon jól fogunk szerepelni itt Iowában

— jelentette ki a szocialista jelzőt büszkén viselő vermonti szenátor, hozzátéve, hogy a mai nap a vég kezdetét jelenti Donald Trump számára.

Bernie Sanders és felesége, Jane Sanders, támogatóik előtt. Fotó: AFP/ Joe Raedle/Getty Images/

Biden már előre magyarázkodott

A Biden-kampány, és maga a volt alelnök már jó előre igyekezett megágyazni a várható rossz szereplésnek, és felkészültek a vereségre.

Semmi sem történhet itt hétfőn, ami véget vetne ennek a kampánynak

– mondta Biden még napközben az NBC News-nak.

A középutas politikus a megválaszthatóságára tette fel kampányát, fő üzenete, hogy ő a legesélyesebb Trump legyőzésére a novemberi elnökválasztáson, mert képes megszólatani azt a fehér munkásréteget, akik 2016-ban győzelemre segítették Trumpot. A közvélemény-kutatások adatai szerint az iowai demokrata választók kétharmada is ezt tartja a legfontosabbnak a demokrata elnökjelöltben. Fontosabbnak annál, hogy egyetértsenek vele minden számukra fontos kérdésben.

A Biden-kampány most arra helyezi a hangsúlyt, hogy a volt alelnök majd a következő hetekben és hónapokban szavazó államokban lesz erős, és azokban fogja bebiztosítani, hogy ő legyen a demokrata elnökjelölt.

Biden a támogatói előtt mondott beszédében közölte, hogy szerinte nagyon szoros lesz az iowai választás, de olyan eredményt fog elérni, amivel elégedett lehet, kiemelve, hogy kampányuk sikere nem a mai szavazáson fog múlni, hanem ez elkövetkező előválasztásokon.

Warren: túl szoros

A csődeljárással foglalkozó jogászprofesszorból fogyasztóvédő aktivistává, majd Massachusetts állam szenátorává vált Elizabeth Warren az eredményváróra összegyűlt támogatói előtt kijelentette, hogy az eredmény túl szoros ahhoz, hogy győztest hirdessenek. Majd belekezdett egy olyan beszédbe, amit minden bizonnyal még azelőtt írtak meg, hogy káoszba fulladt a választás. A szenátor kijelentette:

Iowa, ma este megmutattad, hogy a merész álmok még megvalósíthatóak az Egyesült Államokban. Ma megmutattad, hogy ha elképzelsz egy, az eszméidnek megfelelő Amerikát, beindíthatsz egy folyamatot, ami megvalósítja azt, csak keményen kell dolgozni érte.

Buttigieg: „győztesként megyek tovább”

Győzelmi beszédet mondott Pete Buttigieg is. Az Indiana állambeli South Bend polgármestere Iowa vidéki szavazókörzeteire tette fel iowai szereplését, és támogatói előtt kijelentette:

Minden jel szerint győztesként megyünk New Hampshire-be

Buttigieg szerint ma „Iowa egy új utat választott”, és közölte, hogy az ő kampányuk az, amelyik le fogja győzni az elnököt.

Milliárdokat felemésztő kampány, a semmiért

A jelöltek keményen küzdöttek a győzelemért az első előválasztást tartó államban, remélve, hogy egy jó szereplés lendületet ad kampányuknak. Az NPR közszolgálati adó adatai szerint a demokrata elnökjelöltségre pályázó politikusok több mint 1100 kampányrendezvényt tartottak az államban, emellett majdnem 43 millió dollárt (13 milliárd forint) költöttek el több mint 130 ezer televíziós hirdetésre a FiveThirtyEight adatai szerint, valamint nagyjából 3 millió dollárt (900 millió forint) az iowai lakosoknak szánt Facebook-hirdetésekre.

A jelöltek közül többen az utolsó pillanatig kampányoltak. Elizabeth Warren Washingtonból repült Iowába, ahol egy jelölőgyűlésen mondott beszédet az összegyűlt szavazóknak egy hangosbeszélővel. Működött: a Des Moines Register című iowai lap információi szerint a körzetben Warren nyert.

Andrew Yang szintén benézett egy jelölőgyűlésre, Des Moines városában.

Trump is nyert

Miközben mindenki a demokrata előválasztással van elfoglalva, a Republikánus Párt is előválasztást tartott. Annak hamar meg is volt az eredménye: Donald Trump nyert. A hivatalban lévő amerikai elnöknek csak két kihívója volt: Bill Weld, Massachusetts állam egykori kormányzója, valamint Joe Walsh rádiós műsorvezető, egykori képviselő.

Az eredmény senkinek sem okozott meglepetést, hiszen Trump rendkívül népszerű a republikánus szavazók körében. Walsh ugyan aktívan kampányolt Iowában, teljesen esélytelen volt. Ezt jól mutatja, hogy a republikánus szavazók kifütyülték és lehurrogták, amikor beszédet mondott egy szavazóhelyiségben, és elzavarták, mielőtt be tudta volna fejezni mondanivalóját. Ami nem csoda, tekintve, hogy a harciasan Trump-ellenes Walsh leszidta őket, amiért éljeneznek az elnök Twitter-üzeneteinek, és nem elég tisztességesek és illedelmesek.

Trump kampánymenedzsere közben gyorsan reagált a demokrata bénázásra, szembeállítva a káoszt a jól szervezett republikánus előválasztással. És feltette a kérdést, hogy

ezek azok az emberek, akik működtetni akarják az egész egészségügyet?

A kiemelt képen Bernie Sanders támogatói várnak az eredményekre a vermonti szenátor eredményváró rendezvényén. Fotó: AFP / Joe Raedle/Getty Images/

Ajánlott videó

Olvasói sztorik