Nagyvilág amerikai elnökválasztás 2020

A demokraták elkezdik kiválasztani, hogy kit indítanak Trump ellen

Hétfőn Iowában elkezdődik az amerikai Demokrata Párt hosszas előválasztási folyamata, aminek végén kiderül, ki lesz az, aki harcba szállhat Donald Trump elnök ellen a novemberi elnökválasztáson.

Majdnem egy éve tartó kampány után először szavazhatnak az Egyesült Államokban a demokrata választók arról, hogy kit szeretnének a Demokrata Párt elnökjelöltjének. A hagyományoknak megfelelően helyi idő szerint hétfő este (magyar idő szerint keddre virradó éjszaka) Iowa államban tartják meg az ország első előválasztását, ami az első valódi mutatója lesz annak, hogy a több mint tíz még versenyben lévő jelölt közül kinek lesz esélye elnyernie az elnökjelölti tisztséget.

Az iowai jelölőgyűlés

A középnyugati, 90 százalékban fehérek lakta agrárállam leginkább azzal vált az előválasztások legfontosabb állomásává, hogy ez az első, ahol szavazást tartanak. A Demokrata Párt számára pedig még azzal is, hogy az elmúlt negyven évben két kivételtől eltekintve mindig az a politikus nyerte el a demokrata elnökjelöltséget, aki Iowában is nyerni tudott. A két kivétel: 1988-ban Michael Dukakis, 1992-ben Bill Clinton volt az, aki vesztett Iowában, végül mégis elnökjelölt lett.

Arról, hogyan zajlik az iowai jelölőgyűlés (caucus), az alábbi cikkben olvashatnak.

Hétfőn hivatalosan is elkezdődik az amerikai elnökválasztás
Megválasztják az első küldötteket a középnyugati Iowában.

Az esélyes jelöltek, és akikre figyelni kell

Vakon repülünk, és senki sem tudja, hogy mire számítson.

Így jellemezte a helyzetet a Demokrata Párt egyik iowai vezetője, Sean Bagniewski, amikor a Politico című lapnak nyilatkozott arról, hogy mi várható a választáson. A győztes megtippelését nagyban nehezítette, hogy a hétvégén nem hozták nyilvánosságra a Des Moines Register című befolyásos iowai lapnak készített híres közvélemény-kutatást, ami a korábbi években megbízhatóan jelezte, ki fog az első helyen végezni az előválasztáson. A felmérés eredményei ugyanis egy buta hiba miatt megkérdőjelezhetővé váltak, ezért azokat nem tették közzé.

A januárban készített nyilvános közvélemény-kutatások szoros versenyt ígérnek, és egyelőre lehetetlenség biztosan megmondani, hogy mi lesz az eredmény. Egyes felmérések szerint Bernie Sanders vermonti szenátor áll az élen, akit Joe Biden egykori alelnök követ, más közvélemény-kutatások azonban Biden előnyét mutatják, mindkét esetben szoros azonban a verseny. Őket követi Elizabeth Warren szenátor és Pete Buttigieg polgármester, valamint tőlük lemaradva Amy Klobuchar szenátor.

A várakozások szerint rekordszámban fognak szavazni az iowai demokraták, többen, mint 2008-ban, amikor majdnem 240 ezren vették részt a jelölőgyűléseken, győzelemre segítve Barack Obamát. Erre utal, hogy a jelöltek hétvégi kampányrendezvényein meglepően nagy tömegek jelentek, ahogy azt az NPR közszolgálati rádió tudósítója is jelezte Twitter-oldalán.

Az általánosan elfogadott vélemény szerint a nagy részvételi arány Sandersnek kedvezhet, aki lelkes támogatóinak hála négy éve majdnem legyőzte Hillary Clintont Iowában. A Biden-kampány igyekszik is csökkenteni a várakozásokat a volt alelnök eredményeivel kapcsolatban, jelezve, hogy ők is arra számítanak, hogy Biden nem fog nyerni.

Közben Warrennek nagyon kell egy jó szereplés, miután kampányát egy jó iowai szereplésre építette fel, jelentős pénzt költve el az államban. Buttigieg számára viszont élet-halál kérdés, hogy az élmezőnyben végezzen, mert ha most az utolsók között lesz, és a következő, New Hamshire államban tartott előválasztáson is rosszul szerepel, akkor búcsút inthet az elnökjelöltségi reményeinek.

Meglepetést okozhat a tavaly még teljesen esélytelenként leírt Andrew Yang üzletember, akinek a kampánya az automatizálás miatti munkahelyvesztést tette fő témává, és akinek üzenetét jól fogadták Iowában. Neki már egy ötödik hely is győzelemmel érne fel, és lendületet adhat kampányának.

Mikor lesznek eredmények?

A választók közép-európai idő szerint kedden hajnali 2 órakor gyűlnek össze, hogy döntsenek a jelöltekről, és várhatóan két órával később hozzák nyilvánosságra az eredményeket.

Mi a tét?

Bár a sajtó arra fog fókuszálni, hogy melyik jelölt a szavazatok hány százalékát kapta a választáson, annak valójában egészen más a tétje: a delegáltak. Az elnökjelölt személyéről ugyanis hivatalosan a nyári elnökjelölő gyűlésen dönt a Demokrata Párt, ahol a különböző államokból érkezett delegáltak szavaznak a jelölt személyéről.

Az előválasztásokon valójában arról döntenek a választók, hogy ezek a delegáltak kire adják majd le a voksukat. A végső győzelemhez 1990 delegáltat kell összegyűjtenie egy jelöltnek. A hétfői iowai előválasztáson 41 delegált szavazatáért küzdenek a jelöltek.

Fotó:Joshua Lott/Getty Images

Hogyan tovább?

Az iowai előválasztással egy fél évig tartó folyamat veszi kezdetét, ahogy egymás után tartanak előválasztásokat a különböző államokban, amíg valaki össze nem gyűjti az elnökjelöltségi címhez szükséges delegáltszámot. A következő előválasztást egy hét múlva tartják New Hampshire államban, majd utána Nevadában (február 22.) és Dél-Karolinában (február 29.). Ezek után március 3-án tartják a „szuperkeddet”, amikor egyszerre 15 államban szavaznak a demokraták.

Az utolsó előválasztást június 6-án tartják, majd az elnökjelölt személyéről hivatalosan a július 13-tól 16-ig tartó demokrata elnökjelölő gyűlésen döntenek. Mire ide jut a folyamat, egy jelölt már feltehetően összegyűjtött annyi delegáltat (1990-et) az előválasztás alatt, hogy a gyűlés csak formalitás lesz. Ha nincs egy ilyen jelölt sem, akkor a helyszínen választanak elnökjelöltet, amire azonban több mint fél évszázada nem volt példa.

A jelöltekről az alábbi cikkekben olvashat bővebben:

Elizabeth Warren az első hivatalos amerikai elnökjelölt-aspiráns
A demokrata párti szenátor szerint olyan Amerikát kell építeni, amely nem csupán a gazdagok, hanem mindenki számára a lehetőségek hazája.
A „politikai forradalmár” személyessé tette elnökválasztási kampányát
Bernie Sanders nagyon nem szeretett Bernie Sandersről beszélni. Most ez megváltozott.
A túl tökéletes elnökjelölt
Pete Buttigieg a semmiből jelentkezett be az USA elnöki posztjára, és még esélye is lehet megnyerni. A fiatal, meleg polgármestert mintha a kampányra találták volna ki, épp ezért félő, hogy még előkerül róla valami kellemetlen.
Egy évig ütötték, de még mindig Obama volt alelnöke a legesélyesebb demokrata elnökjelölt
Az egy éve tartó kampány után négy esélyes maradt, de a Demokrata Párt két nagy öregjének van a legtöbb sansza arra, hogy megküzdjön Donald Trumppal.

Kiemelt kép: Joshua Lott/Getty Images

Ajánlott videó

Olvasói sztorik