Nagyvilág

Nem tettem semmi rosszat! Imádkozzanak értem! – kérte Trump a híveitől

Nem sokkal azután, hogy szerdán az Amerikai Egyesült Államok képviselőháza vádat emelt Donald Trump ellen hatalommal való visszaélés és a képviselőház munkájának akadályoztatása miatt, az amerikai elnök Michiganben találkozott a választókkal, ahol a maga sajátos stílusában Debbie Dingell demokrata képviselő ellen kezdte el heccelni a nézőket.

Dingell természetesen igennel szavazott a vádeljárásról szóló szavazáson, Trump pedig erre válaszul megemlékezett arról, hogy a képviselőnő férje, John Dingell – a leghosszabb ideig, 59 éven át hivatalban lévő kongresszusi képviselő az amerikai történelemben – februárban halt meg és

Trump szerint lehet, hogy nem a mennyországból tekint le ránk, hanem a pokolból felfelé.

Debbie Dingellt természetesen igen érzékenyen érintették az elnök szavai és azt válaszolta: „Ez lesz az első karácsonyom a férfi nélkül, akit szeretek. El sem tudja képzelni [elnök úr], hogy mennyire fáj az, amit mondott”.

Hatoldalnyi agymenés

Trumpnak nem ez volt az első reakciója az impeachmenttel kapcsolatos vitára és szavazásra, már előző nap küldött egy hatoldalas levelet Nancy Pelosinak, a képviselőház demokrata elnökének. Pelosit jó ideje folyamatosan támadja az elnök, például rendszeresen Nervous Nancynek, azaz Ideges Nancynek hívja a tweetjeiben. A Fehér Ház fejléces papírjára írt levél pontosan olyan, mintha Trump éjszakánként kiposztolt, se füle-se farka Twitter-bejegyzéseit szerkesztették volna össze egy hosszabb írássá, csak a csupa nagybetűs mondatok hiányoznak belőle.

Ennek megfelelően nemcsak zavaros az egész, de olyan dolgokat ír le benne, amelyek a vádeljárással kapcsolatos vizsgálatok már korábban megcáfoltak. Chris Cillizza, a CNN munkatársa összeszedte a 30 legérdekesebbnek tűnő mondatot a levélből, ezeket vagy azért választotta, mert látszik rajta, hogy minden bizonnyal Trump mondta, vagy azért, mert az elnök hazudik (mint például ahol azt állítja, hogy ő azt akarta, hogy az ukrán elnök az USA-nak tegyen szívességet, ne neki személyesen).

Jelentés: Donald Trump egyértelműen visszaélt a hatalmával
A kongresszus igazságügyi bizottsága befejezte az impeachmenttel kapcsolatos vizsgálatot és még Orbán Viktor is előkerült.

Aki szorosan követi az amerikai politikát, annak a levél nem tartalmaz sok újdonságot. Sokszor elhangzott már mind Trump, mind a szimpatizánsai szájából, hogy a vádeljárást kezdeményező demokraták azért kezdték el ezt az egészet, mert nem tudták túltenni magukat a 2016-os vereségen. Trump rendre visszatér arra is, hogy a Fehér Ház önként adta ki a Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel folytatott telefonbeszélgetés leiratát, amelyből kiderült, hogy ő nem tett semmi rosszat. Ezzel két baj van:

  • egyrészt az elnöki stáb által nyilvánosságra hozott dokumentum nem a szó szerinti leirata a telefonbeszélgetésnek, csak egy emlékeztető,
  • másrészt még a Fehér Ház által teljesen ártatlannak tartott irat is elég bizonyítékot szolgáltatott ahhoz, hogy fel lehessen gyorsítani a vádeljárási folyamatot.

A levélre Pelosi ugyan nem, de a lánya a Twitteren válaszolt, felidézve, amikor az édesanyja arról beszélt, hogy imádkozik Trumpért. Christine Pelosi azt írta: „Huhh, ez a mérges, gonosz, és hazug agymenés, amit Trump elnök Pelosi házelnöknek küldött, igazán aggasztó. Itt az ideje, hogy még erősebben imádkozzunk az elnökért.”

Semmirekellő demokraták

Várható volt, hogy az elnök a szavazás napján sem fog csendben ülni, ennek megfelelően szerdán a következőt írta:

El tudják hinni, hogy ma vádat emelnek ellenem a szélsőbalos, semmirekellő demokraták, MIKÖZBEN NEM TETTEM SEMMI ROSSZAT! Borzalmas. Olvassák el a leiratot. Ez nem történhet meg még egyszer egy elnökkel. IMÁDKOZZANAK értem!

Napközben aztán a hívei üzeneteit osztotta meg, mint Doug Collins republikánus képviselőjét, aki azt mondta:

Szomorú ez az egész. Itt van egy úriember, akit azóta, hogy megérkezett a Fehér Házba, nem hagynak lélegezni. (…) Pedig ez az elnök Washingtonba érkezve csak annyit mondott, hogy »Meg fogom tisztítani Washingtont, és segíteni fogok az embereknek.« (…) Azért haragszanak rá, mert azt tette, amit ígért.

Egy rövidebb üzenetben megint Pelosit támadta, aki szerinte minden idők legrosszabb házelnökeként fog bevonulni a történelembe, de a Twitter-hírfolyam elejére egy olyan fotót is kitűzött, amelyen az olvasható, hogy „Valójában nem engem akarnak elkapni, hanem titeket.”

A leginkább rá jellemző üzenet azonban kétségkívül az volt, amelyben azt írta – így, csupa nagybetűvel –, hogy: „ELKÉPESZTŐ HAZUGSÁGOK A RADIKÁLIS BALOLDALTÓL, SEMMIREKELLŐ DEMOKRATÁK, AMERIKÁT TÁMADJÁK ÉS ZAKLATJÁK A REPUBLIKÁNUS PÁRTOT!!!”

Zárásképpen nézzük meg, hogy a Fehér Ház hogyan interpretálta ugyanezt a saját Twitter-oldalán:

Az elnök biztos abban, hogy a szenátus visszaállítja a szokásos rendet és eljárást, és [az elnök] továbbra is fáradhatatlanul fog dolgozni az amerikai népért, ahogy ezt hivatalba lépése első napjától fogva teszi.

Kiemelt kép: Bill O’Leary/The Washington Post via Getty Images

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik