Nagyvilág

Impeachment: megszavazták, eljárás indul Trump ellen

Az amerikai képviselőház csütörtökre virradóra megszavazta, hogy Donald Trump elnököt felelősségre vonják az ellene felhozott mindkét vádpontban.

Ezek szerint

  1. Trump visszaélt a hatalmával, amikor a 400 millió dolláros segély blokkolásával zsarolta meg Volodimir Zelenszkij, ukrán elnököt telefonon, annak érdekében, hogy az indítson vizsgálatot Joe Biden demokrata párti elnökjelölt-aspiráns fia ellen annak ukrajnai üzletei miatt. A demokrata törvényhozók állítása szerint az elnök ezzel idegen hatalmat buzdított arra, hogy beavatkozzék az amerikai választási folyamatba, és veszélybe sodorta az amerikai nemzet biztonságát is. A helyzetet az teszi igazán pikánssá, hogy Biden akár még demokrata elnökjelölt is lehet hamarosan, azaz ő lehet Trump kihívója a 2020-as elnökválasztáson.
  2. Az amerikai elnök emellett még akadályozta is a kongresszus munkáját. Trump ugyanis megtiltotta a több kormánytisztviselőnek, hogy tanúskodjon a vizsgálat során, valamint több fontos dokumentumot sem adták át az eljáró bizottságoknak.

A vádpontokról korábban itt írtunk bővebben:

Jelentés: Donald Trump egyértelműen visszaélt a hatalmával
A kongresszus igazságügyi bizottsága befejezte az impeachmenttel kapcsolatos vizsgálatot és még Orbán Viktor is előkerült.

Szavazás és vita

A távirati iroda összefoglalója szerint az amerikai kongresszus alsóháza (képviselőház) csütörtök virradóra külön-külön szavazott a demokrata törvényhozók által megfogalmazott két vádpontról. Először 230:197 arányban azt fogadták el, hogy az elnök felelősségre vonható a hatalommal való visszaélés miatt, majd 229:198 arányban megszavazták az eljárás lefolytatását a második vádpontban, a kongresszus akadályozása címén is.

Maga az eljárás természetesen élesen megosztja a Fehér Ház politikusait. A demokraták, köztük például Adam Schiff, a képviselőház hírszerzési bizottságának vezetője, úgy vélekedtek, hogy sürgősen lépéseket kellett tenniük az elnök ellen. Jerrold Nadler, a képviselőház igazságügyi bizottságának elnöke pedig az amerikai demokráciát fenyegető veszélyekről beszélt, részletekbe nem bocsátkozva.

A hatalomról van szó. Donald Trumpnak van hatalma, a demokraták pedig akarják a hatalmat

– hangsúlyozta Matt Gaetz floridai republikánus képviselő. Liz Cheney wyomingi republikánus törvényhozó – Dick Cheney volt alelnök lánya – pedig arra figyelmeztetett, hogy a Trump elleni impeachment megszavazása hosszú távon okoz károkat az amerikai demokráciának.

Mégis Trumpot erősíti ez az egész?

Nem egyértelmű azonban, hogy az eljárásból Trump jön ki majd vesztesen, legalábbis a közvélemény szemében. Elemzők szerint a demokraták iránt elfogult CNN hírtelevízió mindjárt a voksolás után közzétett egy közvélemény-kutatást, amely arról tanúskodik, hogy az impeachment éppen Donald Trumpot erősítheti a jövő évi elnökválasztás előtt.

A felmérést még szerdán, a voksolás előtt készítette a Gallup intézet. Kiderült, hogy amióta októberben a demokraták formálisan is megindították az impeachment előtti vizsgálatokat, Donald Trump népszerűsége 39 százalékosról 45 százalékosra emelkedett, az impeachment támogatottsága pedig 52 százalékosról 46 százaléknyira csökkent.

Az elnök reakciója: boszorkányüldözés

Trump nem meglepő módon a demokrata Nancy Pelosi által indított impeachment-vizsgálatot “boszorkányüldözésnek” és “illegális puccsnak” minősítette. Igaz, Trump eleinte tagadta, hogy zsarolta volna Zelenszkijt, bár a kérés szerepelt a kettejük júliusi beszélgetésének hivatalos (bár nem teljes) összefoglalójában. Később közölte, hogy ha így is tett, azzal sincs semmi baj.

Az elnöki hivatal, a Fehér Ház közleményben reagált a voksolásra. Ebben hangsúlyozták, hogy Donald Trump meggyőződése szerint a szenátus helyreállítja majd a törvényes rendet, és tisztázza őt a vádak alól. Stephanie Grisham szóvivő a szavazást „az amerikai történelem egyik leggyalázatosabb politikai epizódjának” minősítette. Kiemelte, hogy „a demokraták egyetlen republikánus szavazat és bűncselekményre utaló egyetlen bizonyíték nélkül keresztülnyomták a képviselőházban az impeachment törvénytelen cikkelyeit”.

Donald Trump szerdán este – a szavazás idején – egy michigani kisvárosban tartott nagygyűlést. Ott arra szólította fel híveit, hogy jövőre a félidős választásokon „küldjék a pokolba” Nancy Pelosit. Az elnök szerint a szerdai szavazás csupán azt mutatta, hogy a demokrata párti politikusok „mély gyűlölettel és megvetéssel” viseltetnek a szavazók iránt. Megjegyezte, hogy egyetlen republikánus törvényhozó sem szavazta meg az impeachmentet. Hangsúlyozta, az ország „jobban áll”, mint valaha, s ő semmi rosszat nem tett.

Mi következik most?

A képviselőházi szavazás után az impeachment már republikánusok által uralt szenátusban folytatódik. Itt kellene az elnök elítéléséhez és hatalomból való elmozdításához kétharmados többség, így tehát nem valószínű, hogy az eljárás Trump lemondatásával ér majd véget.

Az impeachment szenátusi része a tervek szerint január második hetében indulhat, legalábbis Chuck Schumer, a demokraták felsőházi frakcióvezetője ezt kezdeményezte.

Az amerikai alkotmány értelmében az elnök akkor mozdítható el, ha hazaárulást, vesztegetést vagy más, súlyosabb bűncselekményt követett el.

Kiemelt kép: Donald Trump amerikai elnök kormányzati ülésen vesz részt a washingtoni Fehér Ház Kabinettermében 2019. december 16-án. Trump megerősítette, hogy a híresztelésekkel ellentétben részt vesz az elnökjelöltek jövő évi három országos vitáján. Az első előválasztást 2020. februárban rendezik, az elnökválasztást november 3-án tartják. MTI/AP/Evan Vucci

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik