Sokkoló drónvideón több száz leborotvált fejű, bekötött szemű ujgur rab

Jogvédők szerint Kína a muszlim ujgur kisebbség több mint egymillió tagját zárta táborokba.
Kapcsolódó cikkek

Jogvédők szerint Kína az ország nyugati részén élő muszlim ujgur kisebbség több mint egymillió tagját zárta táborokba az ország Hszincsiang-Ujgur autonóm területén.

A CNN által bemutatott, a Youtube-ra múlt héten feltöltött felvételen egy drónról készült videó látható, amelyen több száz bekötött szemű ujgur rab szerepel. A bekötött szemű, leborotvált fejű emberek vonatok mellett, a peronon térdelnek hátratett kézzel.

A csoportokat több tucat rendőr őrzi és irányítja, a rabokat a vonatokba terelik. A rabokon lila, illetve narancssárga mellények vannak Kashgar fogvatartási központ felirattal.

A CNN kiemeli, hogy nem tudták ellenőrizni a videó eredetiségét, illetve arról sincsen ellenőrizhető információ, hogy a videó mikor készült. A CNN megkeresésére a kínai külügyminisztérium tisztviselői nem válaszoltak.

A CNN-hez intézett, október 4-i nyilatkozatban hszincsiangi hatóságok kijelentették: a bűncselekmények ellen a törvénnyel összhangban történő fellépés minden országban szokásos gyakorlat.

Hszincsiang a bűncselekmények elleni küzdelmet soha nem kötötte össze etnikai vagy vallási hovatartozással

— fogalmaztak a nyilatkozatban, hozzátéve: a fogvatartottak igazságügyi hatóságok általi szállítása a szokásos igazságügyi tevékenységekhez kapcsolódik.

Kínában a foglyokat rendszeresen szállítják bekötött szemmel. Egyelőre nem világos, hogy a videón látható férfiakat bűncselekmények miatt vagy más okokból tartják fogva. A videót feltöltő YouTube-fiók annyi megjegyzést fűzött a felvételhez, hogy az demonstrálja

az emberi jogok és az alapvető szabadságok hosszú távú, a kínai kormány általi elnyomását a Hszincsiang-Ujgur Autonóm Területen.

A Jamestown Foundation kutatása szerint a biztonsági kiadások százmilliárdokba kerülnek Kínának. A biztonsági kiadások 213 százalékkal, csaknem 20 milliárd jüannal (mintegy 815 milliárd forint) emelkedtek 2017-ben az egy évvel korábbihoz képest.

A számok olyan kiadási mintákkal vágnak egybe, mintha fokozott biztonságú politikai átnevelő táborokat építettek volna és üzemeltetnének, ahol ujgurok százezreit tarthatják fogva minimális jogbiztonság mellett

– fogalmazott Adrian Zenz, a Jamestown Foundation kutatója, aki szerint a hszincsiangi foglalkoztatási adatok sem utalnak arra, hogy az elmúlt időszakban százezrek részesültek volna szakképzésben a tartományban. Bármilyen képzés is zajlik a táborokban, nem a szakképzési rendszer keretében és forrásaiból folyik – jegyezte meg a szakember.

Százmilliárdokba kerül Kínának az ujgurok gyűjtőtáborokba zárása
Egy kutató költségvetési adatokkal mutatta be, hogy hazudnak a kínaiak arról, hogy mit csinálnak az ujgurokkal.