Nagyvilág

A főváros, amit a virágzó ingatlanpiac taszíthat a mélybe

Portugáliában fejlődik a legdinamikusabban az ingatlanpiac Európában, köszönhetően az úgynevezett arany vízum programnak, ami jelentős adókedvezményeket biztosít a külföldi vásárlóknak. A legalább 500 ezer eurós, átszámítva körülbelül 165 millió forintos ingatlanberuházás automatikusan letelepedési engedélyt ér a vevőknek. Ezzel a gazdasági hanyatlással járó ingatlanpiaci visszaesést sikerült is megállítani és a szektort újra növekvő pályára állítani, a járulékos veszteség viszont az, hogy

a helyiek egyre nehezebben tudnak lakáshoz jutni, és nem látszik az áremelkedés vége.

Lisszabonban nem is olyan régen a történelmi épületek omladoztak, a falak repedeztek, a hivatalos statisztikák szerint 12 ezer épület volt rossz állapotban, ami az állomány 20 százaléka. Aztán a kormány 2012-ben jóváhagyta az arany vízum programot, és azóta külföldi befektetők 4,3 milliárd eurót pumpáltak a portugál gazdaságba.

Őrült tempóban fejlődő turizmus

Lisszabon az utóbbi években turistamágnessé nőtte ki magát, kevés olyan hely van Európában, ami hasonló felemelkedést tudhat magáénak az elmúlt évtizedben. A Turisztikai Világszervezet (UNWTO) statisztikái szerint 2010-ben 6,8 millió külföldi turista látogatott Portugáliába, ez a szám 2016-ra megtriplázódott és már 18,2 millió vendéget fogadtak.

A turistáknak pedig aludniuk kell valahol, ezt használják ki a befektetők. A legtöbb felvásárló előbb felújítja, majd az Airbnb-n kiadja a lakásokat, és a növekvő kínálattal az árak is egyre feljebb kúsznak. Az Eurostat adatai azt mutatják, hogy Portugáliában 9,2 százalékkal drágultak az ingatlanárak az első negyedévben, ami a legnagyobb növekedés az euróövezetben,

az Európai Unión belül pedig csak Magyarországon és Csehországban emelkedtek nagyobb mértékben az árak.

A Times közelmúltban közzétett kutatásában 885 ingatlanbefektető az első helyre tette Lisszabont az európai ingatlanpiaci térképen. A portugál főváros egy éve még a top tízbe sem fért be ugyanebben a felmérésben.

2014 és 2018 között a két és félszeresére nőtt az ingatlanpiaci tranzakciók száma. A buborék már a Nemzetközi Valutaalapnál is szemet szúrt, tavaly júliusban figyelmeztette Portugáliát, hogy komoly egyensúlytalanság alakult ki az ingatlanpiacon. A portugál központi bank ezt követően elismerte, hogy az ország gazdasági stabilitását fenyegeti, hogy négy év alatt 32 százalékkal emelkedtek a lakásárak az országban.

Fotó: GUIZIOU Franck / hemis.fr

Magasabb a bérleti díj, mint az átlagkereset

Elemezők szerint a portugál kormány mégsem teheti meg, hogy beszünteti a programot, még akkor sem, ha ezzel a lakosság életét nehezíti meg. Az adókedvezmények nélkül nem özönlenének Lisszabonba a külföldi befektetők, márpedig nélkülük aligha lenne az egyik vezető úti cél a portugál főváros.

A gazdaság virágzik, de legalábbis a válság okozta nehézségekből sikerült kilábalni. Viszont magas árat kellett fizetni érte, ugyanis az alacsonyabb jövedelmű családokat gyakorlatilag a perifériára szorították.

Vannak olyan kerületek Lisszabonban, ahol egyetlen év alatt majdnem a duplájára nőttek az ingatlanárak, ezért sokan inkább elköltöznek, mert képtelenek fizetni a bérleti költségeket. Múlt hónapban a portugál sajtót bejárta, hogy Marvila városrészben havi 600 euróért adnak bérbe lakhatási célra szállítókonténereket a megfizethető lakások hiánya miatt. Néhány nappal később az önkormányzat gondoskodott róla, hogy takarítsák el a konténereket.

A lisszaboniak átlagos havi keresete 860 euró, egy egyszobás apartman havi bérleti díja pedig átlagban 878 euró. Természetesen vannak szociális bérlakások is, de a várólista több ezres. 

Aligha lesz örök életű a program

A portugál arany vízum nem egyedi a világon, hasonló programokkal világszerte találkozni az Egyesült Államoktól Spanyolországon át Görögországig. A projektek többnyire addig szoktak kitartani, amíg meg nem jelenik a kritikus tömeg, akik felróják az adókedvezmény járulékos költségeit, és esetenként feltárják a korrupciós ügyeket.

Európában nagyjából húsz országban vannak hasonló programok, melyek lehetővé teszik, hogy a külföldi állampolgárok a schengeni övezeten belül szabadon közlekedjenek meghatározott ideig, Az Európai Bizottság január jelentése szerint viszont ezek a kormányintézkedések pénzmosási kockázatokkal járnak, hasonló kockázatok voltak a magyar letelepedésikötvény-programnál is.

Portugália viszont bizonyos értelemben egyedülálló helyzetben van, ugyanis az országban rengeteg ingatlan szorul még felújításra, és európai szinthez viszonyítva még nincsenek elszállva az ingatlanárak a drasztikus drágulással együtt sem. Míg mondjuk Párizsban 12900 euró, Londonban pedig 11200 euró az új építésű lakások átlagos négyzetméterára, addig Lisszabonban csak 3500. Igaz, hogy a kereset, illetve a helyi életszínvonal is teljesen másként alakul.

Antonio Costa miniszterelnök azzal érvel, az adókedvezményeket azért nem vonják vissza, mert most ez a leghatásosabb pénzszerzési lehetőség Portugáliának. Támadások ide vagy oda, a kormány szerint joguk van eldönteni, hogy milyen programokkal élénkítik a gazdaságot és finanszírozzák az országot.

Vasárnap Portugáliában választásokat tartanak, és a kampányt a lakhatási gondok határozták meg. De mivel a most is kormányzó szocialisták az esélyesek, ezért az ügyben drasztikus fordulat várhatóan nem áll be.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik