Nagyvilág

Óriási a feszültség Hongkongban, mindenki attól tart, mi történik kedden

Újabb, különösen feszültséggel terhelt momentumhoz érkeztek a Hongkongot már három hónapja lázban tartó tüntetések. A kínai kormánnyal kötött kiadatási egyezmény ellen lázadók mellett a kormány is különleges erőkkel készül keddre, október elseje ugyanis a Kínai Népköztársaság megalapításának 70. évfordulója. A pekingi vezetésnek különösen fontos, hogy a nevezetes nap olyan simán menjen a városállamban, amennyire csak lehetséges – a tüntetők pedig nyilvánvalóan ennek az ellenkezőjére készülnek.

A feszültséget növeli, hogy az évforduló szinte közvetlenül az „esernyős forradalom” ötödik évfordulója után jön. A demokratikus engedményekért indított mozgalomra a demonstrálók a hétvégén emlékeztek meg útlezárásokkal, Molotov-koktélokkal, amire a rendőrség vízágyúzással és gumilövedékekkel válaszolt. Hétfőre némileg lenyugodtak a kedélyek, de szinte biztos, hogy ez csak a vihari előtt csönd.

A helyzet annak ellenére súlyos, hogy a tüntetők eredeti céljukat már rég elérték: Hongkong első embere, Carrie Lam kormányzó ugyanis szeptember elején bejelentette, hogy az indulatokat kiváltó kiadatási törvényt nem tervezi elfogadni a város vezetősége. Ezzel azonban nem tudta visszazárni a szellemet a palackba: a nép azóta mélyebb demokratikus reformokért, illetve a tüntetések során elkövetett rendőri erőszak elkövetőinek felelősségre vonásáért, illetve a kormányzó leváltásáért megy az utcára.

A hatóságok csak a hétvégén 157 embert tartóztattak le a tüntetések miatt, és nyolc sérült rendőrt tartanak számon. Nem csoda, hogy a hatóságok nagy erőkkel készülnek a keddi eseményekre is: az évfordulós megemlékezés helyszíne több irányból le lesz zárva, a tüntetőknek pedig nem adtak engedélyt a keddi gyülekezésre, ami nem jelenti azt, hogy nem is lesz vonulás. A kínai kommunista párt viszont biztosan rossz szemmel nézné, ha a tüntetők – ígéretükhöz híven – feketébe öltözve hívnák fel a figyelmet az eseményre, amit a kínai állampárt úgy ünnepel, mint az ország egységének jelképét.

Lamtől pedig egyre inkább azt is várják, hogy szükséghelyzetet hirdessen ki, ami kijárási tilalommal, komoly internetes cenzúrával és más drasztikus intézkedésekkel járna, de Hongkong gazdaságának sem tenne jót.

Fotó: Nicolas ASFOURI / AFP

Eddig a kínai néphadsereg csak csendben, mindenféle felhajtás nélkül növelte létszámát a városban — de ezzel is éppen elég aggodalmat váltott ki. A hadsereg bevetésétől viszont még többen tartanak arra az esetre, ha a keddi megemlékezések botrányba fulladnak. Persze árulkodó, hogy maga a kormányzó is Pekingben tölti majd az évfordulót.

Hszi Csin-ping kínai elnök és pártfőtitkár hétfői beszédében nem tett konkrét utalásokat arra, hogy kormányától mi várható másnap, és Lammel is valószínűleg zárt ajtók mögött értekezik majd a hongkongi helyzetről. Az államfő most csupán annyit közölt: „Hiszem, hogy az anyaország teljes támogatásával és a hazafiak közös erőfeszítésével Hongkong és Makaó együtt fog fejlődni, és jobb hellyé válni a jövőben a szárazfölddel.”

Természetesen ezek a szavak teljesen más színben tűnnének fel, ha Kína az agresszió mellett döntene, minden bizonnyal a befektetők jó részét is elrettentve.

Kiemelt kép: Vernon Yuen/NurPhoto/AFP

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik