Nagyvilág
Demonstrators throw stones in clashes with the security forces at the Francisco de Paula Santander international bridge Bridge linking Cucuta, Colombia, and Urena, Venezuela, during an attempt to cross humanitarian aid over the border into Venezuela, on February 23, 2019. US-donated humanitarian aid was "on its way" to Venezuela, opposition leader Juan Gauido announced Saturday as he launched a distribution operation with the presidents of Colombia, Chile and Paraguay. (Photo by Elyxandro Cegarra/NurPhoto)

Miért van egy olajban ennyire gazdag országnak két kormánya és két parlamentje?

Korábban a témában:

2019 január elején valami történt Venezuelában. Hosszú évek folyamatos gazdasági katasztrófái és a Nicolas Maduro vezette kormány elleni, éveken át tartó tüntetéssorozat látszólagos hatástalanságát egyszer csak egy olyan újabb tüntetéssorozat követte, amely működni látszik, legalábbis távolról.

Juan Guaidó kikiáltotta magát az ellenzék egységes vezetőjének, aminél tényleg csak az példátlanabb, hogy 50 ország, köztük az Egyesült Államok és Magyarország, el is fogadta őt Venezuela legitim elnökének. A helyzet azóta csak bonyolultabb lett, Venezuela gyakorlatilag kettészakadt, két külön kormánnyal és azoknak külön támogatói bázisával.

Eközben a gazdaság évek óta romokban hever, iszonyatos mértékű hiperinflációval, éhínséggel és egészségügyi vészhelyzettel. Az országból milliók menekültek eddig el, legutóbb pedig még a híresen menekültellenes magyar kormány is befogadott háromszáz venezuelai menekültet, akik magyar felmenőkkel rendelkeznek.

(COMBO) This combination of pictures created on February 13, 2019 shows the new president of Venezuela's National Assembly Juan Guaido (L) gesturing during his inauguration ceremony in Caracas on January 5, 2019, and Venezuela's President Nicolas Maduro (R) gesturing during a meeting with students at Miraflores Presidential Palace in Caracas, on November 21, 2013. - Venezuelan opposition leader Juan Guaido Wednesday announced the appointment of a new board for Citgo, the US-based arm of state oil firm PDVSA that until recently was a major source of revenue for President Nicolas Maduro's embattled regime. (Photos by Federico Parra and Leo RAMIREZ / AFP)
Juan Guaidó és Nicolas Maduro Fotó: Federico Parra és Leo RAMIREZ / AFP

Ahogy minden ennyire megosztott országnál, úgy Venezuela esetében is nehéz az eseményeket kívülről megérteni. Elég csak arra gondolni, hogy az ennél sokkal szerencsésebb, de ugyanúgy megosztott Magyarországon milyen komplex társadalmi folyamatok zajlanak, amelyek megértése még az itt élők számára is nehézkes. Ehhez képes Venezuela a magyarok többsége számára egzotikus, elzárt hely, ritkán utazunk ide, főleg a válság kirobbanása óta.

Jobbra tolódás

A Külügyi és Külgazdasági Intézetben szerda este szerveztek egy rövid beszélgetést arról, hogy mi is történik Venezuelában. A beszélgetésen részt vett Magyarország Ecuadorba delegált nagykövete is, aki Venezueláért is felelős. Így pedig egy fokkal közelebbi véleményeket hallhattunk, mint egy átlagos, politikailag erősebben befolyásolt beszélgetésen.

Az elmúlt időszak nagy változása az, hogy Latin-Amerika baloldali kormányai, amelyek korábban szinte egy tömböt alkottak, szép lassan a helyi választások során elkezdtek lecserélődni, aminek következtében a kontinens politikája jobbra tolódott, ez pedig Venezuela baloldali kormánya számára kevésbé barátságos környezetet jelentett, mondta el Bucsi-Szabó Edit nagykövet kezdésnek.

A venezuelai gazdasági nehézségek Bucsi-Szabó szerint nagyrészt az olajár csökkenésének köszönhetőek, de ezt mérsékelni lehetett volna gazdasági döntésekkel, ha jobban diverzifikált gazdaságot épít ki a kormány. Ehelyett arra helyezték a hangsúlyt a válság alatt, hogy a lakosság számára támogatási politikát alakítsanak ki, például élelmiszereket osztottak. Elmaradtak viszont azok a gazdasági döntések, amelyek segítették volna a befektetéseket. Ennek pedig a legkomolyabb következménye az volt, hogy, miután az elmúlt pár évben az olajár a harmadára esett, az amúgy is megviselt venezuelai olajszektorban még kevesebb befektetés valósult meg. Márpedig Venezuela gazdasága jelentős részt az olajból él.

A demonstrator on the Francisco de Paula Santander international bridge in Urena, Venezuela, border with Colombia on February 24, 2019, following protests in the region after Venezuelan President Nicolas Maduro ordered a temporary close-down of the border with Colombia preventing the humanitarian aid to enter the country. - International pressure mounted against Venezuela's leader Nicolas Maduro on Sunday, with Washington vowing to "take action" after opposition efforts to bring humanitarian aid into the country descended into bloody chaos. (Photo by RAUL ARBOLEDA / AFP)
Fotó: RAUL ARBOLEDA / AFP

Kettészakadt ország

Bucsi-Szabó szerint, ha az ellenzék szempontjait nézzük, akkor érthető, hogy nem fogadják el Maduro újabb, elég vitatott elnöki ciklusát, mert úgy gondolják, hogy a választásban az ellenzékiek nem tudtak ugyanolyan esélyekkel részt venni. Ezt a nemzetközi megfigyelők is így találták. Így indokolt, hogy az ellenzék nem fogadja el a választás eredményt, és erre építi az elmúlt pár hónap lépéssorozatait.

Venezuelában kialakult egy szokatlan kettős rendszer, mert mostanra két elnök, parlament, legfelsőbb bíróság van, de a társadalom is kettéoszlott azokra, akik változást akarnak, és akik továbbra is Madurót támogatják. A probléma az, hogy mindkét tábor erős és elkötelezett,viszont a hadsereg a kormány mellett áll, ami az ellenzék számára elég fájó pont.

A nagykövet szerint Venezuela ugyan veszélyes lehet, de az emberek továbbra is élik az életüket, és hiába hagyták ott rengetegen az országot, ezt ők inkább ideiglenes letelepedésnek tekintik, főként a szomszédos országokba menekültek.

És hogy miért maradt a hadsereg Maduro mellett? Ricz Judit szakértő szerint Guaidóék elég optimistán mérték fel, hogy mennyien fognak átállni a hadseregből. Pontos számok nincsenek, de a becslések szerint az alacsonyabb katonák közül négyezer már elmenekült az országból, és a magasabb beosztásúak közül is átléphették a határt akár kétezren is.

Venezuela's President Nicolas Maduro flashes the victory sign after being sworn-in for his second mandate, at the Supreme Court of Justice (TSJ) in Caracas on January 10, 2019. - Maduro begins a new term that critics dismiss as illegitimate, with the economy in free fall and the country more isolated than ever. (Photo by Yuri CORTEZ / AFP)
Egy ország, két elnök, a megoldás a hadsereg kezében
Hiperinfláció, 19. századi egészségügyi ellátás, utcai tüntetéssorozat – így fest most Venezuela. De nem csupán a szocializmust hirdető köztársaság megosztott, a nemzetközi közösség is az, miután Juan Guaidó az utcán kiáltotta ki magát elnöknek Nicolas Maduróval szemben.

A korrupcióban érdekeltek

Ricz szerint a hadsereg már Hugo Chávez időszaka alatt átpolitizálódott, és Maduro alatt is az maradt. Nemcsak az élelmiszerosztásban van fontos feladatuk, de például az olajiparban is, arról nem is beszélve, hogy mennyire központi szerepet játszanak a korrupcióban, a drogkereskedelemben és az illegális valutaváltásban.

A hadsereg felső szintje emiatt abban érdekelt, hogy fenntartsa a jelenlegi állapotot, és érdekes lesz látni, hogy mikor jön el egy olyan pillanat, amikor ők is átállhatnak. Ez nem lesz könnyű, mert Maduro kifejezetten kegyetlenül bánik az ellenzék egy részével, és a hadsereg vezetői is meg vannak félemlítve.

People taking irregular roads cross the Tachira river from Cucuta in Colombia to San Antonio del Tachira in Venezuela, near the Simon Bolivar international Bridge, on February 25, 2019. - United States Vice President Mike Pence told Venezuelan opposition leader Juan Guaido that Donald Trump supports him "100 percent" as the pair met regional allies on Monday to thrash out a strategy to remove Nicolas Maduro from power after the failed attempt to ship in humanitarian aid. (Photo by Luis ROBAYO / AFP)
Fotó: Luis ROBAYO / AFP

Ricz szerint 2015 óta az országban a GDP a felére esett vissza, ami brutális szám. A latin-amerikai országok közül az életszínvonal a Chávez-korszak csúcsán Venezuelában jóval magasabb volt, mint a környéken, aminek ezzel vége lett.

Jelenleg tízmillióra százalékra saccolják az inflációt, de ezt elég nehéz mérni, mert amit nem tudunk megvenni, annak az árát is nehéz megmondani, mondta Ricz. A termékek ára így havonta duplázódik meg, az élelmiszereknél ez hetente történik meg. Az átlagos venezuelai pedig 10 kilót fogyott 2016 óta.

Jelenleg az országos gyilkossági rátában a második helyen állnak a világon, csak El Salvadorban rosszabb a helyzet.

Ricz szerint gazdasági reform legfeljebb akkor történhet, ha Maduro megbukik, mert hiába próbálkozott korábban reformnak tűnő lépésekkel, nem nagyon történt semmi. De az a helyzet, hogy az ellenzék is megosztott, és így még nehezebb lenne mondjuk feltőkésíteni az olajpiacot.

Ráadásul hirtelen változást nem is várhatunk. Ha Maduro távozna is a hatalomból, akkor is majdnem egy év lenne megszervezni az újabb választásokat, és akkor még mindig nem kerülne hirtelen élelmiszer a boltok polcaira. Azt viszont nem tudni, hogy ez meg is fog-e történni, ahogy azt sem, hogy az Egyesült Államok, amelynek hagyományosan konfliktusos a viszonya Venezuela kormányával, vajon elszánja-e magát a katonai lépésekre. Abban azonban mindegyik szakértő egyetértett, hogy olyan szintű beavatkozásra, mint amilyet Szíria vagy Afganisztán esetében láttunk, kevés esély van.

Kiemelt kép: Elyxandro Cegarra /NurPhoto

Ajánlott videó mutasd mind

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

A handout photograph released by the UK Parliament shows Britain's Prime Minister Theresa May (L)  talking to speaker of the House, John Bercow as she arrives to make a statement to the House of Commons in London on December 17, 2018, following her attendance at an EU Summit last week. - Prime Minister Theresa May will on Monday warn MPs against supporting a second Brexit referendum, as calls mount for a public vote to break the political impasse over the deal she struck with the EU. "Let us not break faith with the British people by trying to stage another referendum," she will tell parliament, according to extracts from her speech released by Downing Street. (Photo by Jessica TAYLOR / UK PARLIAMENT / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - NO USE FOR ENTERTAINMENT, SATIRICAL, ADVERTISING PURPOSES - MANDATORY CREDIT " AFP PHOTO / Jessica Taylor /UK Parliament"
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.