Nagyvilág

A pokolból menekült a venezuelai magyar nyugdíjas

Az egykor dúsgazdag vállalkozó Maduro bukását jósolja, mert Venezuelában nem élnek, csak túlélnek.

A Magyar Nemzet címlapján egy Reuters-fotóval hozza, hogy egy  újságírója és egy fotósa elment Agárdra, ahol egy hotelben él kilenc venezuelai magyar.

Az agárdi Hotel Sport a február végi napsütésben még téli álmát alussza, a portás kérlelhetetlenül utunkat állja a vízparti létesítmény sorompójánál.

Utána egy telefon, bejutnak. Már mindegy is, kit hoznak nekik a kilenc venezuelai magyar közül. Kiderül, azért csak egy emberrel beszélnek, mert a többiek már dolgoznak, munkát keresnek. A 75 éves Nagy Csaba Károly készséges. Hagyja magát fotózni (egy kép meg is jelenik róla, pólóban ül „a február végi napsütésben”).

Elmeséli, ’57 februárjában ment el és tavaly  szeptemberben jött haza. Két éve az ecuadori nagykövetségről hívták, hogy nem akar-e útlevelet, jó fél éve pedig a Magyar Máltai Szeretetszolgálat azzal, hogy megoldják hazatelepülését. Szeptemberben rögtön Agárdra vitték.

A pokolból menekült

51 éves felesége Puerto Ordazban maradt, mert nagyon beteg.

Azt mondta, menj, Csaba, elég, ha én éhezem, ketten éhen halnánk a nyugdíjunkból.

Amikor eljött 170 000 bolívar volt a nyugdíja, de egy csirke a piacon 200 000. Szerinte az asszonyt nem fogják bántani, mert 450 négyzetméteres házuk valóságos erődítmény. Három elektromos zsilipen át lehet csak bejutni, mert ott délután négy után már kétesélyes, hogy élve hazaér-e az ember. A férfi dúsgazdag volt, de jött a kommunizmus, az államosítás. Neki csak egy autókereskedése maradt. Az csődbe ment, mert senki sem tudott már ­autót venni. 

Nem élnek, túlélnek

A dúsgazdag vállalkozóból lett nyomorgó nyugdíjas a szállodában most napi háromszori étkezést, kiváló ellátást kap. Szeptemberig ingyen, ezért állást keres. Éjszakai portásként szívesen dolgozna. Nagyon hiányzik­ a felesége, ha sikerül munkát találnia,

kihozom őt is, ha nem, előbb-utóbb visszamegyek. A házamon kívül van két lakásom, azokat kiadtam, szerintem meg tudnánk élni, persze csak akkor, ha Maduro megbukik, és Guai­dó átveszi a hatalmat.

Összeomlott az egészségügy, tombol a malária Venezuelában
Naponta 5500 ember hagyja el az orszáot, a menekülők áthurcolhatják a betegségeket a szomszédos országokba is.

Szívesen politizál. Azt meséli, Hugo Chávezt személyesen ismerte, mindig ő vitte a repülőtérre, amikor Kubába ment gyógykezelésre, ahol szerinte megölték, miután kijelölte utódjának Nicolas Madurót, akinek szerinte

meg vannak számlálva a napjai. (…) Maduro vagy lemond – vagy lemond. Nincs választása.

Szerinte erre a változásokra utal hogy a legutóbbi tüntetésen már a rendőrség sem avatkozott közbe, a karhatalmisták ott mentek szépen a felvonulók mellett.

Kiemelt kép: MTI / EPA-EFE / Miguel Gutiérrez

Ajánlott videó

Olvasói sztorik