Nagyvilág

Venezuela ideiglenes elnökévé nyilvánította magát Juan Guaidó

Venezuela ideiglenes elnökévé nyilvánította magát szerdán Caracasban Juan Guaidó, az ellenzéki többségű parlament elnöke a hivatalban lévő államfő, Nicolás Maduro elleni tüntetésen.

Hírügynökségi jelentések szerint Guaidó önmagát eskette fel az elnöki tisztségre. Beszédében fogadalmat tett egy átmeneti kormány vezetésére és a szabad választások megtartására.

Ezzel szinte egy időben a Maduróhoz közeli legfelsőbb bíróság bűnügyi nyomozást rendelt el a törvényhozás ellen.

Guaidó korábban már jelezte, hogy kész ideiglenesen átvenni az elnökséget és új választásokat kiírni, amennyiben számíthat a nép, a hadsereg és a nemzetközi közösség támogatására.

Donald Trump amerikai elnök bejelentette, hogy az Egyesült Államok Venezuela ideiglenes elnökeként ismeri el Juan Guidót, és a többi nyugati országot is erre szólította fel.

Közleményében Trump kijelentette, az Egyesült Államok teljes gazdasági és diplomáciai erejét latba fogja vetni a demokrácia helyreállításáért Venezuelában.

Ezek után Nicolás Maduro venezuelai elnök bejelentette, hogy Venezuela megszakítja a diplomáciai kapcsolatokat az Egyesült Államokkal, és 72 órát ad az amerikai diplomatáknak, hogy elhagyják az országot.

A Venezeuela több nagyvárosában zajló szerdai nagyszabású ellenzéki tüntetésekre utalva leszögezte, az Egyesült Államok által illegitimnek tartott államfő, Nicolás Maduro rezsimjét teszik felelőssé, ha veszélybe kerül a venezuelai emberek biztonsága.

Mike Pompeo amerikai külügyminiszter arra szólította fel Nicolás Maduro hivatalban lévő venezuelai államfőt szerdán, hogy álljon félre a venezuelai nép akaratát tükröző legitim vezető, Juan Guaidó érdekében.

A venezuelai hadsereget és biztonsági erőket pedig arra szólította fel, hogy védjék meg a civil lakosságot, és támogassák a demokráciát. Guaidó élvezi az Egyesült Államok támogatását az átmeneti kormány felállításában, fogalmazott az amerikai diplomácia irányítója.

A latin-amerikai országok többsége – Mexikó kivételével – elismerte Juan Guaidót Venezuela ideiglenes elnökének.

A davosi Világgazdasági Fórumon tartózkodó brazil, kolumbiai, perui, ecuadori és Costa Rica-i elnök találkozójuk után bejelentette: elismerik Guaidót Venezuela elnökének.

Mario Abdo Benítez paraguayi elnök támogatásáról biztosította Juan Guaidót, akit Venezuela megbízott elnökének nevezett. Sebastian Pinera chilei elnök szintén elismerte Guaidót.

Mexikó külügyminisztériumának szóvivője, Roberto Velasco azonban jelezte, egyelőre nem változtatnak eddigi álláspontjukon. Ez az ország továbbra is Madurót tekinti Venezuela államfőjének.

(MTI, kiemelt kép: Europress /  Federico PARRA / AFP)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik