Nagyvilág

Nyoma veszett a génszerkesztett babákat gyártó kínai tudósnak

Senki nem hallott a nagy port kavaró génszerkesztő kínai orvosról a nemzetközi génszerkesztési találkozó óta - az egyetemnek, ahol korábban alkalmazták, még sajtóközleményt is ki kellett adnia, hogy az összeesküvés-elméleteknek elejét vegye. Az egyetem tagadja, hogy bárki (a híresztelések szerint persze a kínai állam) bezárta volna a kutatót, és csak annyit szögezett le, hogy egyelőre minden találgatás alaptalan.

Csienkuj He kínai kutató nemrég azzal állt nagyvilág elé, hogy génszerkesztéssel embriókat kezelt, hogy immúnissá váljanak a HIV vírusára, és a kísérlet olyannyira sikerült is neki, hogy a babák megszülettek, ráadásul – állítólag – teljesen egészségesek.A kísérletek rendesen megosztották a tudományos világot: először is, érdemes leszögezni, hogy az sem biztos, valóban megtörténtek, hiszen semmiféle tudományos publikáció nem született róluk. Ráadásul az AP hírügynökség megvizsgáltatta a rendelkezésre álló feljegyzéseket más genetikusokkal, akik azt nyilatkozták, hogy a génszerkesztés korántsem sikerült olyan jól, mint ahogy azt He előadta.

Ezért veszélyes, ha Kínában gyártani kezdik az embereket
Hasznos is lehet, de akár egész társadalmakat is romba dönthet.

Az is kétséges volt, hogy a kutató megfelelő beleegyező nyilatkozatokat töltetett-e ki a résztvevő leendő szülőkkel, és a tudományos világ nagy része szerint egyébként is teljesen felesleges, és mellesleg abszolút etikátlan ilyenekkel kísérletezgetni, főleg úgy, hogy a HIV-et ma már nagyon egyszerűen lehet kezelni, és a fertőzést kordában tartani.

He ennek ellenére részt vett a második nemzetközi génszerkesztési találkozón, ahol elő is adott, majd kérdésekre is válaszolt. A nyilvános szereplés óta azonban senki nem látta a kutatót, és látszólag senki nem is tudja, mi történhetett vele. A találkozón még amellett kardoskodott, hogy

ő etikusnak és úttörőnek tartja, amit tett, és csak a világ jobbá tétele vezérelte, azóta viszont teljes a rádiócsend.

Persze azonnal megjelentek az összeesküvés-elméletek, amelyeknek nagy lendületet adott az is, hogy a kínai kormány nemrég nyíltan elítélte, amit He tett, és etikátlannak és illegálisnak nevezte az eljárást, és szigorúan eltiltotta a tudóst attól, hogy tovább folytassa a munkáját. A Shenzeni Egyetem, ahol He korábban dolgozott, szintén elhatárolódott, és kijelentette, hogy február óta fizetés nélküli szabadságát tölti náluk a kutató. He eltűnése óta megszaporodtak azok az elméletek, amelyek a kínai kormányt sejtik a rádiócsend mögött.

Kína nemet mondott a gyerekgyártásra
Etikátlannak és veszélyesnek gondolják a génszerkesztést, a tudós nem dolgozhat tovább.

A Shenzeni Egyetem kiadott egy közleményt arról, hogy a találgatások alaptalanok, ezzel cáfolták, hogy a kínaiak fogva tartanák a kutatót az akarata ellenére. Persze az is könnyen lehet, hogy He csak besokallt a rengeteg kritikától, és elvonult egy kicsit – idővel valószínűleg kiderül majd, hogy mi áll a hirtelen eltűnése mögött.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik