Nagyvilág

Van, amit Putyin képtelen megbocsátani

Alig néhány tízmillió forintnak megfelelő dollárt kapott Szergej Szkripal azért, hogy orosz titkokat adjon át a briteknek, de Vlagyimir Putyin szemében ez súlyos árulásnak minősült. Az orosz titkosszolgálat pedig nem felejt.

Melyik volt Oroszország legnagyobb, hírszerzést érintő hibája?

– kérdezte egy washingtoni vacsora alkalmával Leon Panetta, az amerikai hírszerzés, a CIA igazgatója orosz kollégájától, Mihail Fradkovtól. Fradkov egy ideig csendben ült, majd az válaszolta:

Penkovszki.

Oleg Penkovszki Fotó: TASS / AFP

Az átlagembernek nem sokat mond ez a név, de Panetta tudta, hogy kiről van szó. Oleg Penkovszki az orosz, illetve akkor még szovjet katonai hírszerzés, a GRU ezredese volt az 1950-es és ’60-as években, és a brit hírszerzés, valamint a CIA számára kémkedett. Az általa nyújtott információk nagy segítséget nyújtottak John F. Kennedy kormányának a kubai rakétaválság idején. Penkovszkit később a szovjet hatóságok lekapcsolták és a hírek szerint lelőtték.

Ez a történet jól mutatja, hogy Oroszország hogyan tekint az árulókra: még hosszú évtizedek távlatából sem bocsátanak meg nekik, Vlagyimir Putyin orosz elnök többször is kikelt az árulók ellen. Nem csoda hát, hogy Szergej Szkripalnak sem jutott békés öregkor.

Leon Panetta
Fotó: Mandel Ngan / AFP

Gazdagítsátok magatokat

Az idén tavasszal az angliai Salisburyben megmérgezett Szergej Szkripal, a GRU tisztje az 1990-es évek végén tért vissza Moszkvába madridi kiküldetéséből, ahol az orosz katonai attasé irodájában dolgozott fedett ügynökként. A vasfüggöny leomlása után Oroszország romokban hevert, sokan hónapok óta nem kaptak fizetést.

Ennek ellenére Szkripal nem volt boldogtalan, idézte fel a New York Times-nak Oleg B. Ivanov, aki korábban együtt dolgozott vele a moszkvai regionális kormányzó irodájában és sokat jártak össze. Szkripal egy lepukkant panelban lakott, és egy hasonlóan leharclot Nivát vezetett, de jól érezte magát a barátai között és rengeteget mesélt arról az időszakról, amikor ejtőernyős volt a hadseregben.

Valamit azonban gyanúsnak talált Ivanov: amikor a baráti társaságukkal étterembe mentek, Szkripal mindig ragaszkodott ahhoz, hogy ő fizessen. Ivanov és Szkripal sok időt töltött más korábbi kémekkel, akik számára a Szovjetunió összeomlása a mindennapi nehézségeken kívül még egy tehert jelentett. Mivel egész addigi életüket a szovjet ideológia és a kormány megvédésére tették fel, úgy érezhették, hogy kihúzták a lábuk alól a talajt.

Abban az időszakban volt egy mondás: gazdagítsátok magatokat! [Szergej Szkripal] materialista volt. Egyszerűen szerette a pénzt,

mondta Ivanov régi barátjáról. Szerinte ez a magyarázata annak, hogy a GRU egykori tisztje elárulta a hazáját.

Az ügyészség 2006-ban vádolta meg Szkripalt azzal, hogy spanyolországi tartózkodása alatt üzleti kapcsolatot ápolt egy spanyol kémmel, aki összeismertette a brit hírszerzés egyik toborzótisztjével. Ennek következtében 1996 óta információkat adott át a briteknek, amiért nyolc éven keresztül összesen 100 ezer dollárt kapott (nagyjából 30 millió forintot).

Szkripal 2006-ban
Fotó: Yuri Senatorov / AFP

Az ügyészség 15 éves börtönbüntetést kért Szkripalra, de ezt a bíró végül 13 évre csökkentette, mert a férfi együttműködött a hatóságokkal.

Az árulóknak rossz vége lesz

A ’90-es évek elején Vlagyimir Putyin egy volt a sok, állását és célját vesztett szovjet kém közül, akik nem tudták, hogy mit kezdjenek az életükkel. Egy dokumentumfilm szerint az, hogy az Amerikai Egyesült Államok nyerte a hidegháborút, mindmáig kihat Putyinnak az USA-val való viszonyára: a 2016-os amerikai elnökválasztásba való orosz beavatkozás az orosz elnök bosszúhadjáratának része volt.

Amikor Putyin hazatért Szentpétervárra kelet-berlini szolgálati helyéről, egy húszéves mosógépen kívül nem volt semmije. A volt kém három hónapja nem kapott fizetést, de volt egy esemény, ami ennél mélyebb nyomott hagyott benne. A berlini fal leomlását ünneplő emberek megrohanták a KGB irodáját, és Putyin hiába próbált kapcsolatba lépni az otthoni feletteseivel, azt a választ kapta, hogy „Moszkva csendes”. A KGB-irodában tartózkodók az aktáknak csak egy részét tudták elégetni, a maradékot később nyilvánosságra hozták.

Putyin több informátorának neve is kiderült, az állam nem tudta őket megvédeni, és ezt ő a hazaárulással egyenértékűnek tekintette. Esetében a leleplezés nem volt szándékos, de emiatt még nagyobb dühöt érzett és érez azok iránt, akik saját akaratukból működnek együtt más országok titkosszolgálataival.

Vlagyimir Putyin 1991-ben
Fotó:RiaNovosti / AFP

Egy interjúban Putyin azt mondta: a hazaárulás az egyetlen olyan bűn, amelyet képtelen megbocsátani. Ráadásul, tette hozzá, árt az egészségnek:

Az árulók mindig rosszul végzik. Vagy túl sokat isznak, vagy túl sokat drogoznak.

2000-ben, egy nappal azelőtt, hogy elnökké választották volna, Putyin előző munkahelye, a KGB utódszervezete, az FSZB kiszivárogtatta a brit titkosszolgálat egyik tagjának nevét, aki több oroszt kémet is beszervezett. Nyilvánvaló volt, hogy tönkre akarták tenni a MI6-ügynök életét, ugyanis elárulták a felesége nevét, és azt is, hogy van két lányuk. Később kiderült, hogy ő volt az a brit kém, aki annak idején Szergej Szkripalt is beszervezte.

Én adok egy kémet, te is adsz egyet

Szkripal 2006-ban börtönbe vonult, és hamarosan a családja is elkezdett összeomlani. Felesége, Ljudmila nem tudott elég pénzt küldeni Szergejnek a börtönbe, hogy azon ételt és tisztálkodószereket vegyen, így az asszony folyamatosan kéregetett. Később kérvényezte, hogy anyósa nyugdíját irányítsák át Szergejnek, illetve még a védelmi miniszternek is írt levelet, hogy állítsák vissza a férje nyugdíját. Két év küzdelem után kapott 1000 dollárt.

Ljudmilának nem volt energiája, hogy a lakásukat rendben tartsa, a falak eldeformálódtak, a padlók foltosak lettek, és hamarosan az is kiderült, hogy rákos. Addig azonban nem akart orvoshoz menni, ameddig a férje haza nem kerül. Fiúk, Szása szintén elindult a lejtőn. Felesége egy GRU-ezredes lánya volt és a munkáját is az apja egykori kapcsolatain keresztül szerezte. Szergej letartóztatása után Szása hirtelen felmondott, egyre többet ivott, végül az apósa azt javasolta a lányának, hogy váljon el a férfitól.

2010 nyarán a CIA-főnök Panetta telefonon hívta Mihail Fradkovot, hogy fogolycseréről tárgyaljon vele. Néhány nappal korábban az FBI letartóztatott tíz orosz alvóügynököt, akik közel egy évtizede az USA-ban tevékenykedtek.

Mihail Fradkovo
Fotó: RiaNovosti / AFP

Panetta azt mondta Fradkovnak, hogy ha ezek az emberek bíróság elé kerülnek, az nagyon kínos következményekkel járhat Oroszország számára, de van egy ajánlata: a tíz emberért cserébe adjanak ki nekik három-négy, az oroszok által letartóztatott ügynököt, köztük Szergej Szkripalt.

Az oroszok elfogadták az ajánlatot, ami annak volt köszönhető, hogy akkor éppen kevésbé voltak fagyos az amerikai-orosz viszony. Putyin az orosz alkotmány előírásainak megfelelően két ciklus után egy időre megvált elnöki posztjától, helyette miniszterelnök lett, az elnöki posztra pedig hűséges követőjét, Dimitrij Medvegyevet „ültette”. Medvegyev azonban túlságosan barátságos volt az akkori amerikai elnök Barack Obamával szemben, így áldását adta a fogolycserére is.

Putyin nagyon nem örült ennek. Egy tévéinterjúban egyenesen azt mondta:

Az ember az egész életét arra teszi fel, hogy a hazáját szolgálja, erre jön valami szemétláda és elárulja. Hogy tud ezek után a gyerekei szemébe nézni az a disznó? Akármit is kaptak cserébe, a torkukon fog akadni az a 30 ezüstpénz. Higgyenek nekem!

Újságírói kérdésre Putyin elmondta, pontosan tudja azoknak a nevét, akik elárulták az elvtársaikat, a lehetséges büntetésükkel kapcsolatban pedig titokzatos hangnemben csak ennyit jegyzett meg:

Ezek az emberek olyan sajátos szabályok szerint élnek, amelyekkel mindenki tisztában van, aki a titkosszolgálatnak dolgozik.

Putyin 2012-ben újra elnök lett és véget vetett a Medvegyev által elindított enyhülési folyamatoknak.

A vállalkozó

A Szkripal család, Szergej, Ljudmila, Szása és a később az apjával együtt megmérgezett Julija, 2010-ben érkezett Nagy-Britanniába és Salisburyben telepedett le. Szergej Szkripal nem sokat törődött azzal, hogy beolvadjon a környezetébe. A városi tanács egyik képviselője szerint Szkripal hófehér melegítőben egymás után itta a vodkákat vasárnap délután, miközben nagyon hangosan beszélt. Nem lehetett nem kiszúrni.

Julia Szkripal
Fotó: Dylan Martinez/AFP

A múltját eleinte nem fedte fel, egy angol nyelvtanfolyamon azt mondta, hogy egy építőipari cég vezetője, de a tanfolyam néhány bolgár résztvevője nem hitt neki, azt gondolták, a maffia tagja. Később egy ismerős orosz házaspárnak már bevallotta, hogy kémként dolgozott, de ők kinevették.

Bár Szkripalt rendszeresen elküldték különféle európai országokba, hogy az ottani titkosszolgálatoknak tartson előadást, hiányzott neki Oroszország. Főleg azután, hogy 2012-ben a felesége, 2017-ben pedig a fia halt meg. Lánya, Julija is Moszkvában vett lakást, családalapításra készült. 2018-ban csak azért látogatta meg apját Salisburyben, hogy az áldását kérje az esküvőjére, ha már Szkripal nem utazhatott el Oroszországba a szertartásra. Ekkor kerültek érintkezésbe mindketten a novicsokkal.

Parfümösüveg rejtette az oroszok halálos mérgét
Fél év alatt göngyölítette fel a brit rendőrség Szergej Szkripal megmérgezésének ügyét. Idővonalon mutatjuk be, hogyan jutottak el egy novicsokkal bekent ajtótól egy parfümösüvegen keresztül az orosz katonai hírszerzésig. 

Mióta kijött a kórházból, Julija és Szergej Szkripal ismeretlen helyen tartózkodik. A brit hatóságok két orosz férfit, a GRU ügynökeit vádoltak meg a mérgezéssel, Moszkva és Vlagyimir Putyin azonban folyamatosan tagad. Az eddigi legabszurdabb magyarázat szerint Alekszandr Petrov és Ruszlan Bosirov fitneszedző és csak azért voltak Salisburyben, hogy megnézzék a székesegyházat.

Az is felmerülhet az emberben, hogy miért pazarolnák a GRU energiáit egy olyan kishal likvidálására, mint Szkripal, de ahogy az már korábban is kiderült, az orosz titkosszolgálat nem felejt.

London sem elég távoli, ha az orosz kormány és maffia elől futsz
Több mint egy tucatnyi olyan Nagy-Britanniában bekövetkezett haláleset utáni nyomozáskor fedezett fel az amerikai titkosszolgálat az orosz kormányhoz vagy maffiához köthető szálat, amelynél rendőrség szerint fel sem merült az idegenkezűség gyanúja.

Kiemelt kép: Sergey Guneev / Sputnik / AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik