Nagyvilág
London, 2018. szeptember 5.
A londoni rendõrség által közreadott dátumozatlan képek Ruszlan Bosirov (b) és Alekszandr Petrov orosz állampolgárokról. A brit vádhatóság 2018. szeptember 5-én bejelentette, hogy távollétében vádat emelt Bosirov és Petrov ellen Szergej Szkripal, a brit külsõ hírszerzés, az MI6 volt orosz kettõs ügynöke és lánya, Julija megmérgezésének ügyében. Õket egy salysburyi bevásárlóközpontnál támadták meg 2018. március 4-én a Novicsok katonai idegméreggel. (MTI/EPA/Londoni rendõrség)

A Szkripal-ügy egyik gyanúsítottjának kartonján lévő szám az orosz védelmi minisztériumban csörög

24.hu
24.hu

2018. 09. 16. 08:36

Az orosz védelmi minisztériumban csörög az a telefon, melynek számát Alekszandr Petrov kartotékjára pecsételték az orosz központi nyilvántartásban. A brit Independent című lap munkatársa moszkvai előhívóval felhívta a nyilvánosságra került telefonszámot, és a vonal másik végén az orosz védelmi tárca recepcióján vették fel a kagylót.

Amikor Petrovról érdeklődött, egyszerűen letették a telefont. A Novaja Gazeta című orosz lap pedig azt írja, hogy a telefonszám Moszkva Horosjovszkij nevű kerületébe vezet, ahol a GU katonai hírszerzés központja is található.

A Bellingcat oknyomozó portál és az orosz The Insider című portál tárta fel, hogy az orosz központi nyilvántartásban semmilyen adat nincs Alekszandr Petrovról 2009 előttről, amikor is jelenleg is érvényes igazolványát kapta. Kartotékján szerepel az a pecsét, melyen az Independent által felhívott számon kívül az szerepel, hogy a dossziéból semmilyen adatot nem lehet kiadni.

Russian President Vladimir Putin holds a pistol during his visit to a newly-built headquarters of the Russian General Staff's Main Intelligence Department (GRU) in Moscow, 08 November 2006. “Some countries are seeking to untie their hands in order to take weapons to outer space, including nuclear weapons,” Putin said at the Chief Military Intelligence Department on Wednesday. AFP PHOTO / ITAR-RTASS POOL / PRESIDENTIAL PRESS SERVICE / AFP PHOTO / POOL / DMITRI ASTAKHOV
Parfümösüveg rejtette az oroszok halálos mérgét
Fél év alatt göngyölítette fel a brit rendőrség Szergej Szkripal megmérgezésének ügyét. Idővonalon mutatjuk be, hogyan jutottak el egy novicsokkal bekent ajtótól egy parfümösüvegen keresztül az orosz katonai hírszerzésig. 

A személyes adatokat tartalmazó oldal üres, és kézzel azt írták a fejlécére, hogy „van róla levél. Sz. Sz.”, ami szakértők szerint a szigorúan titkos orosz rövidítése. A Bellingcat szerint mindez azt támasztja alá, hogy Alekszandr Petrov nem valós személy, ez csak fedőnév.

London Petrovot és Ruszlan Bosirovot azzal gyanúsítja, hogy orosz ügynökök, és a felső vezetés utasítására március elején novicsokkal megmérgezték Szergej Szkripal volt orosz-brit kettős ügynököt és lányát, Juliját. A két férfi a héten az RT orosz állami televíziónak adott interjúban azt állította, hogy ők mindössze turistáskodni utaztak Salisburybe, mert barátaik régóta unszolták őket, hogy nézzék meg a város katedrálisát.

(MTI, kiemelt kép: MTI/EPA/Londoni rendőrség)

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Fotó: Bielik István / 24.hu
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.