Nagyvilág

Trump tovább játszik az észak-koreai diktátorral

Továbbra is vizsgálják a Kim Dzsong Un észak-koreai vezetővel június 12-ére Szingapúrban kitűzött csúcstalálkozó lehetőségét – közölte Donald Trump amerikai elnök Washingtonban a Fehér Házban újságírókkal. Az amerikai elnök hangsúlyozta az MTI tudósítása szerint, hogy a tárgyalások a kommunista rezsimmel jól haladnak.

Az amerikai elnök kiemelte, hogy Kim Dzsong Un és Mun Dzse In dél-koreai államfő szombati személyes egyeztetése a két Koreát elválasztó demarkációs vonalon lévő Panmindzsonban „igazán jól ment”.

Mun Dzse In elnök vasárnapra virradóra beszámolt arról, hogy a phenjani rezsim vezetője megerősítette elkötelezettségét a Koreai-félsziget teljes atomfegyver-mentesítése, valamint az amerikai-észak-koreai csúcstalálkozó megtartása mellett. Ugyanakkor Kim Dzsong Un olyan aggodalmát fejezte ki, hogy országa megbízhat-e az Egyesült Államoknak az ellenségeskedés beszüntetésére és biztonsági garanciák szolgáltatására vonatkozó ígéretében, ha ténylegesen lemond az atomfegyverekről.

Minden mostani erőfeszítésem egyrészt arra irányul, hogy jobbá tegyem Észak- és Dél-Korea viszonyát, másrészt pedig, hogy megtartsák a észak-koreai-amerikai csúcstalálkozót, amely elengedhetetlen Észak és Dél kapcsolatainak javításához

– hangsúlyozta Mun. „Úgy vélem, a június 12-i észak-koreai-amerikai csúcstalálkozó azon áll vagy bukik, mennyire sikeresnek bizonyulnak (Washington és Phenjan) munkacsoporti szintű tárgyalásai” – tette hozzá.

Kim Dzsong Un az eredeti tervek szerint június 12-én Szingapúrban találkozott volna Donald Trumppal, az amerikai elnök azonban az „ellenségeskedő” észak-Koreai vezetést okolva csütörtökön lemondta a csúcsértekezletet, amelynek legfontosabb témája az észak-koreai nukleáris program felszámolása lett volna. Később viszont a találkozó lemondása után érkező, „meleg hangvételű” phenjani üzenetek nyomán hajlandónak mutatkozott arra, hogy megrendezzék.

Mun egyben kifejezte reményét, hogy a Trump-Kim csúcstalálkozó sikere esetén háromoldalú találkozót tarthatnának, amelyen hivatalosan is lezárhatnák a koreai háborút. A két ország több mint hat évtizede hivatalosan hadban áll egymással, miután az 1950-53-as koreai háború csak tűzszüneti egyezménnyel zárult, és a felek nem kötöttek békeszerződést.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik