Nagyvilág

Lázár újabb bécsi videójában már a felirat sem stimmel

Miután Lázár János Bécsben forgatott videóját, amelyben arról beszélt, hogy az osztrák főváros egyik kerülete azért piszkos, mert ott bevándorlók élnek, törölte a Facebook (arra hivatkozva, hogy az sérti a szabályzatukat), a Miniszterelnökség vezetője beleállt abba, hogy a Favoriten kerületet igenis tönkretették a bevándorlók, és egy újabb videót töltött fel.

A pár perces videót egy jóval hosszabb, közel egyórás riportfilmből vágták össze, amelyet az osztrák közszolgálati tévé készített a 2013-as osztrák választás előtt, májusban. Vagyis több mint két évvel a 2015-ös menekültáradat előtt, tehát a film nem egy újkeletű problémáról szól. Kétségkívül arról van benne szó, hogy ez egy problémás kerület, ami gyorsan változott meg, és ezt azok is nehezen viselik, akik amúgy nyitottak, illetve hogy a régebb óta ott élő külföldiek nem örülnek az újaknak. A filmből azonban az is látszik, hogy a probléma összetettebb annál, mint ami Lázár összevágott videója alapján gondolható.

A felirat és a videóban ténylegesen elhangzó szöveg között is különbség van, ráadásul a Lázár által feltöltött változatban nem is úgy jönnek egymás után a jelenetek, mint az eredeti filmben. Ezt Lázár annyival intézi el a bejegyzésben, hogy a szöveg tartalmi összefoglaló.

Lázár verziójában a szövegben leírják, hogy „Az emberek szeretnék a teret, a várost maguknak tudni”, ilyesmi például a rövid verzióban nem hangzik el. Az persze nem kizárt, hogy a teljes filmben elmondják, az ORF eredetije azonban jóval teljesebb képet próbál mutatni Favoritenről, például elhangzik, hogy a negyed mindig erősen balos volt, a kezdetektől fogva munkások, szegényebb hátterűek lakták.

És bár azóta évek teltek el, ráadásul bekövetkezett az Európát valóban megviselő menekültválság, Lázár nemrég készült, azóta törölt videójában is ahhoz, hogy fel tudják mutatni a miniszter által emlegetett bécsi migránsinváziót, ugyanazokat az embereket kétszer is be kellett vágni.

Botrányvideónak minősítik Lázár rettegését, beindult a magyarozás is
Lázár János videója a német és az osztrák sajtóban is visszhangot keltett. Miért van ennyi magyar vendégmunkás Ausztriában? – kérdezik kommentelők.

Mutatjuk a miniszter által feltöltött videóban elhangzó német szövegek pontos fordítását, hogy össze lehessen hasonlítani a felirattal:

  • Haza.
  • Háromnegyedük külföldi.
  • Problémás negyed, külföldiek miatt problémás negyed.
  • Vannak török szabóink, ott, ahol már nincsenek osztrákok.
  • Korábban, ahogy emlékszem, húsz évvel ezelőtt, ha az ember este hat után kiment az utcára, a Favoriten utca szinte kihalt volt.
  • Sok országból érkeznek ide. Magukkal hozták a kultúrájukat és a nyelvüket – és ez meg is látszik.
  • Külön észre veszem azokat az embereket, akik „bécsiül”, németül beszélnek. Olyankor mondom is magamban: ott is van egy!
  • A pácienseink mindenféle nemzetiségűek: törökök, a volt jugoszláv tagállamokból származók, afrikaiak, indiaiak, kínaiak. Azt mondanám 40 százalékuk osztrák, a maradék bevándorló.
  • Ami számomra megváltozott az az, hogy idegennek érzem magam a saját kerületemben. Az utóbbi tíz évben, hogy is mondjam, a külföldiek 2000-ig nem jelentettek problémát, de az utóbbi 10-12 évben extrémmé vált a helyzet és én idegennek érzem magam a saját kerületemben.

ORF2 csatorna riportja

A Bécsben készült videóm által keltett médiavisszhang után ajánlom mindenki figyelmébe az ORF2 osztrák csatorna ugyanarról a kerületről készített riportjának egy részletét. Helyiek mondják el azt, amit a videóban saját szemünkkel is láthattunk. (A videó alatt futó szöveg tartalmi összefoglaló)

Közzétette: Lázár János hivatalos oldala – 2018. március 7.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik