Belföld

Botrányvideónak minősítik Lázár rettegését, beindult a magyarozás is

Lázár János bécsi rettegős videója az osztrák és a német sajtóban is nagy visszhangot keltett. A Focus német magazin botrányvideónak minősítette Lázár bécsi „sétáját”, az osztrák bulvárlap, a Krone.at kommentelői viszont egymásnak estek a helyzet megítélésében. Hamar előkerült az is: miért van ennyi magyar vendégmunkás Ausztriában?

Lázár János „rettegős” videót készített bécsi sétájáról. Az osztrák Heute.at azt emeli ki Lázár videójáról, hogy a miniszter szerint „Bécs a menekültek miatt koszos hely”. A lap Lázártól azt is idézi, hogy a Favoriten városrész, ahol a videó készült, most sokkal szegényebb. Kiemeli továbbá, hogy „senki nem tudott németül” Lázár szerint azok közül, akivel szóba akart állni.

A Krone.at, az egyik nagy bulvárlap honlapján a kommentelők viszont azon kezdtek vitatkozni, hogy vajon Lázár tud-e németül. A lap ugyanis a kancelláriaminiszter videójából azt a részletet választotta címnek, hogy „Itt senki sem tud németül”. Lázárnak egyébként középfokú német nyelvvizsgája van a parlament honlapjára feltöltött adatlapja szerint.

Volt olyan hozzászólás is a Krone cikkéhez, amely felháborodott azon, hogy a magyar miniszter a saját propagandájához Ausztriát használja fel. Egy másik hozzászóló arról beszélt, hogy ő sincs oda Bécsért, de hogy jön ahhoz egy magyar politikus, hogy odamegy és bemocskolja az országukat? Egy újabb hozzászóló szerint inkább a saját háza táján söpörjön, és a magyarok ne EU-támogatásokra várjanak, sőt: maradjanak otthon. Mások sem értik: miért van ennyi magyar vendégmunkás Ausztriában?

Az egyik hozzászóló adta talán a legrealistább választ: az osztrákokat és a bécsieket a helyi választások szerint nem zavarja a helyzet. A kommentelő hivatkozott a legfrissebb karintiai választási eredményekre is. Karintiában egyébként a hét végén 10 százalékkal növelte szavazati arányát az SPÖ, a szociáldemokrata párt, de azért hozzátehetjük, hogy a radikális jobboldali Szabadságpárt is növelte hat százalékkal a támogatottságát.

A konzervatív német lap, a Die Welt is beszámolt Lázár videójáról. Idézi a magyar politikus kijelentéseit a Favoriten kerület megváltozásáról, arról, hogy az utcák piszkosak, a bűnözés pedig állítólag növekszik. Lázárt Orbán Viktor bizalmasának, a „jobboldali-nacionalista” miniszterelnök jobbkezének, keményvonalas politikusnak minősíti a Die Welt.

Ám a német lap a videó kapcsán megjegyzi: ez kétségeket hagy Lázár állításai felől, hiszen nem támasztja alá kijelentéseit adatokkal. A videón látható ugyan a Die Welt szerint például két fejkendős nő, de például Lázár állításaival szemben az utcákon egyáltalán nincs sem piszok, sem rendetlenség. Ezzel szemben a lap emlékeztet rá, hogy az ENSZ menekültügyi főbiztosa, Szaid Raad al-Husszein éppen kedden minősítette rasszistának Orbán Viktort.

A német Focus magazin internetes oldala szerint a Lázár-videóból „idegenellenes retorika bábozódik ki”, és botrányvideóról ír a bulvárhírekre érzékeny szájt.

A Focus kiemeli azt is, hogy Lázár szerint az április 8-ai magyar választások után ugyanez fenyegetné a magyar városokat is, mert az ellenzék, ha hatalomra jutna, migránsokat engedne az országba. A Focus is hangsúlyozza mindazonáltal: a videón nem látható szemét vagy rendetlenség a bécsi utcákon.

A legtekintélyesebb osztrák lap, a Die Presse is az idegenellenességre való rájátszást emeli ki, de nem is csak Lázár kapcsán, hanem arra hívja fel a figyelmet, hogy mindez Orbán Viktor és pártjának választási kampányához igazodik.

A Krone.at ugyanakkor emlékeztet arra, hogy Bécs a Lázár által említett problémákat szívesen a szőnyeg alá söpri. Mindazonáltal azt is felidézi a bécsi lap, hogy a kemény menekültügyi politikájáról ismert Budapestről januárban kiderült: 1300 menekültet fogadott be.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik