Nagyvilág

Bezöldültek a mongol neonácik

Egy fehérneműbolt mögött van Ulánbátorban a Fehér Szvasztika (Tsagaan Khass) neonáci szervezet központi irodája. Innen szokott fura rajtaütéseire indulni a bakancsos, kopaszra borotvált fejű tagság a bányavidékekre. A mongóliai szélsőjobb nemrégen profilt váltott. Míg régebben csak úgy általában gyűlölték a külföldieket, ma a bányavállalataik, illetve a környezetszennyezés került a céltáblájuk középpontjába. De van ezzel egy kis bökkenő.

A buddhista többségű Mongóliában nem túl népszerűek a szélsőjobbos eszmék. A legnagyobb szervezetnek számító Fehér Szvasztikának nagyjából százfős a létszáma, de működnek még hasonló társaságok, mint az Egy Mongólia (Dayar Mongol), a Tűz Nemzete (Gal Undesten), illetve a Kék Mongólia (Khukh Mongol). Mindegyik gyűlöletének, vagyis rettegésének középpontjában a két óriási szomszéd, Kína, illetve Oroszország áll.

Bár Mongólia gazdag ásványkincsekben – arany, réz, szén és vasérc is van a földjeiben – a lakosság egyharmada a szegénységi küszöb alatt él. A neonácik szerint azért, mert a külföldi bányavállalatok kizsákmányolják az országot, ráadásul a helyinél olcsóbb, kínai, illetve délkelet-ázsiai munkaerőt alkalmaznak.

Dambadarjaa Jargalsaikhan politikai szakértő szerint azonban a nem egészen ez helyzet. „Az ország gazdaságának 90 százalékát a bányászat adja, de a bevételek elosztása nem működik jól, ez itt a legnagyobb probléma” – mondja.

A Fehér Szvasztika abban is téved, hogy az országot érintő környezetszennyezésről is külföldi cégek tehetnek. A legnagyobb károsanyag-kibocsájtók ugyanis az elavult technológiát használó, kis, helyi, illegális kitermelők.

„Régebben a durva módszerekkel dolgoztunk, de rájöttünk, hogy nem túl hatékony az utcákon harcolni a külföldiek ellen” – mondja Ariunbold Altankhuum, a Fehér Szvasztika 40 éves vezére. Sötét, az SS-éhez hasonló egyenruhát, horogkeresztes felvarrókat, és vaskereszteket viselő embereivel mostanában ellenőrzéseket végeznek a bányatelepeken. Mindenhonnan mintákat vesznek, papírokat, engedélyeket követelnek a munkásoktól, a gépek állapota felől érdeklődnek.

„Ma a természet védelme az elsődleges célunk. Mindent meg fogunk tenni, hogy megmentsük a környezetünket, mert a bányaipar növekedése komoly veszélyt jelent” – magyarázza a vezető, majd elárulja azt is, hogy miért ragaszkodnak a náci külsőségekhez.

„Ami ma Mongóliában történik, az nagyon hasonlít arra, ami 1939-ben Németországban zajlott, és Adolf Hitler mozgalma sikeressé és erőssé tette az országot.”

(Kiemelt képünkön Ariunbold Altankhuum, a Fehér Szvasztika vezére, 2013-ban. Fotó: Europress)

via: Reuters

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik