Nagyvilág

Az Oxford Egyetem rektor-helyettese is kiállt a CEU mellett

Louise Richardson, az Oxford Egyetem rektor-helyettese a közelmúltban csatlakozott a CEU Kuratóriumához. Orbán Viktornak, Magyarország miniszterelnökének írt levelében kiállt a Közép-európai Egyetem tanszabadságért vívott harca mellett.

A Közép-európai Egyetem olyan intézmény, amelyre Magyarország büszke lehet. A CEU a nemzetközi tudományos élet megbecsült tagja, magyarországi jelenléte hozzájárult a magyar tudományos élet nemzetközi megítéléséhez. Véleményem szerint a kormány tervezett törvényjavaslata, hogy megváltoztassa az egyetem működésének feltételeit, megkérdőjelezné a tanszabadságot, valamint megszüntetné a magyar kormánnyal korábban aláírt megegyezéseket és biztosítékokat. A tanszabadság és függetlenség elengedhetetlen feltételeinek megnyirbálása veszélyes precedenst teremthet.

– írja Richardson támogató levelében.

Hozzátette, tisztelettel arra kéri a kormányt, hogy fontolja meg, mekkora kárt okozhat ez a törvényjavaslat nem csak ennek a megbecsült egyetemnek, de Magyarország nemzetközi tudományos megítélésének, és régóta fennálló kulturális, művészeti és szellemi hagyományainak is.

A parlament hétfőn délután kettőkor megszavazta, hogy gyorsított eljárásban tárgyalják a CEU ellehetetlenítését célzó törvényjavaslatot.

Ahogyan korábban beszámoltunk róla: a Fidesz-KDNP minden erejével nekiment a Soros György által alapított CEU-nak. Miután  kijött egy jelentés a külföldi egyetemek Magyarországi működéséről, amelyben azt írják, hogy a CEU szabálytalanul működik, kormány benyújtott egy törvényjavaslatot a felsőoktatási törvény módosításáról. Ebben szinte ellehetetlenítenék a CEU működését.

A törvényjavaslat benyújtása óta rengetegen kiálltak már a CEU mellett, többek közt az MTA bizottságai, az amerikai külügyminisztérium vagy az ELTE médiaszaka is, sőt már levelet írt 14 Nobel-díjas, és több mint 100 tudós is a kormánynak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik