Belföld

Orbán azt mondja, higgyünk a kormány jószándékában

Orbán Viktor azt mondta arról, miért sietteti a kormány a CEU-ellenes törvényjavaslatát: látom, milyen ideges a hangulat – írja a hvg.hu. A miniszterelnök a lap újságírójának azt mondta:

higgyen a magyar kormány és az amerikai vezetés jószándékában.

Orbán szerint aki nem jártas az oktatáspolitikában, az nem igazodik ki azon, hány egyetem van és ezek papírjai hol vannak akkreditálva. A miniszterelnök úgy gondolja, hogy vannak olyan hazai szabályok, amiket mindenki betart, kivéve 27 egyetemet, aminek egyike a CEU.

A parlament hétfőn délután kettőkor megszavazta, hogy gyorsított eljárásban tárgyalják a CEU ellehetetlenítését célzó törvényjavaslatot.

Ahogyan korábban beszámoltunk róla: a Fidesz-KDNP minden erejével nekiment a Soros György által alapított CEU-nak. Miután  kijött egy jelentés a külföldi egyetemek Magyarországi működéséről, amelyben azt írják, hogy a CEU szabálytalanul működik, kormány benyújtott egy törvényjavaslatot a felsőoktatási törvény módosításáról. Ebben szinte ellehetetlenítenék a CEU működését.

A törvényjavaslat benyújtása óta rengetegen kiálltak már a CEU mellett, többek közt az MTA bizottságai, az amerikai külügyminisztérium vagy az ELTE médiaszaka is, sőt már levelet írt 14 Nobel-díjas, és több mint 100 tudós is a kormánynak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik