Belföld

Így nyírná ki a kormány a CEU-t

Soros György illegitim kitiltásokkal gáncsolja a magyar demokratikus diktatúra szárba szökkenését (Array)
Soros György illegitim kitiltásokkal gáncsolja a magyar demokratikus diktatúra szárba szökkenését (Array)

Mit jelent az, hogy a kormány megtámadta a CEU-t?

Egyszerre két dolog történik épp.

Az egyik, hogy kijött egy jelentés a külföldi egyetemek Magyarországi működéséről, amelyben azt írják, hogy a CEU szabálytalanul működik. A szabálytalanságot az jelenti, hogy a CEU-n 2016-ban nem vetettek előzetesen nyilvántartásba 17 képzést, ami az egyetemen zajlott. Ezek nem ismeretlen szakok, hanem például a politikatudomány és az üzleti menedzsment. A hiányt a CEU pótolta, beadták a kérvényt, hogy vegyék őket nyilvántartásba, jelenleg elbírálás alatt vannak a szakok. Ezt a tanulmány megemlíti, a kormánysajtó cikkei nem.

A másik pedig, hogy a kormány benyújtott egy törvényjavaslatot a felsőoktatási törvény módosításáról. Ebben szinte ellehetetlenítenék a CEU működését.

  • Kétoldalú szerződéshez kötnék az egyetem működését. Magyarországnak vagy az Egyesült Államokkal, vagy New York Állammal kellene szerződnie.
  • Köteleznék az egyetemet, hogy hozzon létre egyetemi campust New York Államban. Ez nagyon drága lenne.
  • És megszüntetnék a lehetőséget, hogy az ide utazó tanárok munkavállalói engedély nélkül oktathassanak a CEU-n.

Ezekkel a feltételekkel a CEU a jelenlegi formájában nem működhetne tovább.

De miért pont a CEU-nak ment neki a kormány?

A magyar kormány egy ideje háborút vív Soros Györggyel. A háború gyakran egyoldalú, mert Soros ugyan határozottan kiáll a liberális értékek mellett és szintén határozottan mondja azt, hogy a Fidesz káros Magyarország és Európa számára, a Magyarországon kifejtett hatása vitatható. A magyar kormány háborúja inkább a Sorosban az ördögöt látó magyar választóknak szól.

A CEU pedig Soros György egyeteme.

De mit jelent ez, Soros itt agymossa a katonáit?

Attól függ, mit szeretnénk gondolni agymosásról és Soros-katonákról. A CEU értékrendje határozottan nyitott, toleráns és liberális. Ezek az értékek a tudományos kutatásokban nem jelennek meg, de a CEU-ra járó diákoknál igen. Az egyetemnek kimondott célja, hogy a nyugati értékek mellett elkötelezett hallgatók kerüljenek ki onnan.

De akkor minek csinálta meg az egyetemet Soros?

1989-ben, a nagy európai rendszerváltások alatt jelent meg az ötlet, hogy kellene Kelet-Európában egy modern, nyugati típusú egyetem, hogy ezzel az átalakuló Kelet-Európa leendő vezetői megfelelő oktatást kapjanak és elkötelezzék őket nyitott, liberális, nyugati társadalom ötlete mellett.

Ha az egyetemmel nem is, a Soros Alapítvánnyal pont ezért került kapcsolatba a fél Fidesz. A mai kormánypárt akkor fiatal, nyugatos, liberális párt volt, amelynek sokat segített a Soros Alapítvány. Orbán Viktor már a CEU-t megelőző Közép-Európai Kutatócsoportban is részt vett, de Kövér László, Deutsch Tamás és egy rakás más vezető fideszes is Soros pénzén tanult, amikor még a kommunisták voltak a kommunisták. A CEU azóta is aktívan részt vesz az elitképzésben, Kovács Zoltán kormányszóvivő is itt kutatott.

Menjenek akkor a CEU diákjai az ELTE-re, vagy a Corvinus-ra

A CEU nem olyan egyetem, mint az ELTE, vagy a Corvinus. Itt nincs alapképzés, csak posztgraduális oktatás. Csak mesterszakos, vagy PHD diplomákat szerezhetnek a hallgatók. Ahhoz, hogy valaki bekerüljön a CEU-ra, valahol máshol már nagyon jól kellett tanulnia.

De mit veszítenénk, ha nem lenne CEU?

A Közép-Európai Egyetem egyike Magyarország külföldön is versenyképes termékeinek. Egész Közép-Európából jönnek ide diákok, hogy a CEU-n tanulhassanak. Az egyetem értékelése kifejezetten jó, mesterképzésekben talán ez jelenleg a legjobb magyar egyetem.

És igen, a CEU-n van genderszak, több is, de messze nem ez a meghatározó. A genderszakokat egyébként sem úgy kell elképzelni, ahogy azt a kormány szeretné tenni, ezek társadalomtudományi és gazdasági képzések.

A CEU igazából egy nagyon jó gazdasági és politikatudományi egyetem, ahol a legjobb és legtehetségesebb magyar kutatók jó része már tanult vagy tanított.

De akkor miért nem költözik el az egyetem?

Szóba került már. Orbán Viktor és Soros György tavaly telefonon beszéltek, ahol a magyar miniszterelnök megígérte, hogy nem nyúl az egyetemhez. Szóba került, hogy az egyetem egy környező országba költözik, de a hírek szerint még Bonnban is nézegettek épületeket. A kormány egyik célja pont az lehetne, hogy a CEU költözzön el Magyarországról, és ne vegyen részt annak az elitnek az oktatásában, amelyik esetleg ellenséges lehet a Fidesz illiberális világképével.

És az nem érthető, hogy Orbán nem akarja, hogy az ellenségeit Budapesten oktassák?

Egy demokrácia nem így működik. A CEU-n tanulók nem Orbán Viktor ellenségei, hanem legfeljebb olyan emberek, akik mást gondolnak a politikáról, mint a miniszterelnök. Ha minden olyan gondolatot betiltunk, ami más, mint a mi gondolataink, azt diktatúrának hívják. Egy demokráciába belefér, hogy valaki mást gondol, mint mi, és vitatkozunk vele. A CEU működése azért fontos, mert nemcsak minőségi egyetemi oktatást ad, de alternatívát is nyújt a Fidesz világképével szemben. Erre az alternatívára pedig sok embernek van igénye.

Mi lesz most?

Amikor a kormány tavaly nekiment a CEU-nak, sokan álltak ki az egyetem mellett. A magyar kormányt meg lehet futamítani, ha elég határozott ellenállásba ütközik. Ez történt az internetadónál és az olimpiánál is. Kérdés, hogy hajlandóak lesznek-e elengedni a kormánypolitika egyik legfontosabb alapját, a sorosozást és az idegengyűlölő érzelmek folyamatos hergelését.

Az biztosan nem segített a CEU-n, hogy Michael Ignatieff, az egyetem nemrég kinevezett rektora öncenzúrára kérte az egyetemet. A meghunyászkodástól a kormány csak még erősebben támadta a CEU-t.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik