Belföld

14 Nobel-díjas tudós kéri a kormányt, hogy vonja vissza a CEU-ellenes törvényjavaslatot

Több mint 150 közgazdász írta alá azt a nyílt levelet a világ vezető egyetemeiről, amely ellenzi a kormány CEU-ellenes törvényjavaslatát. A levélben többek közt azt írják, hogy elismerésüket szeretnék kifejezni az egyetem iránt, amitől nagyon sokat tanultak.

Mind a régióbeli diákok képzése, mind a magyar kutatás, mind a magyar kutatókkal való együttműködésünk szempontjából tragikus lenne, ha a tervezett szabályozás életbe lépne, írják.

Az aláírók úgy gondolják, a CEU más magyar egyetemekkel való együttműködése rendkívül fontos Magyarország sikeréhez, ezért azt kérik a kormánytól, vonja vissza a törvényjavaslatot.

Az aláírók között van 14 Nobel-díjas tudós is.

Ahogyan korábban beszámoltunk róla: a Fidesz-KDNP minden erejével nekiment a Soros György által alapított CEU-nak. Miután  kijött egy jelentés a külföldi egyetemek Magyarországi működéséről, amelyben azt írják, hogy a CEU szabálytalanul működik, kormány benyújtott egy törvényjavaslatot a felsőoktatási törvény módosításáról. Ebben szinte ellehetetlenítenék a CEU működését.

A törvényjavaslat benyújtása óta rengetegen kiálltak már a CEU mellett, többek közt az MTA bizottságai, az amerikai külügyminisztérium vagy az ELTE médiaszaka is.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik