Közélet

Bevédte a CEU-t az ELTE médiaszaka

Nagy károkat okozhat, Magyarország hírnevét teheti kockára a Közép-európai Egyetem szívatása az ELTE bölcsészei szerint.

Balog Zoltán emberi erőforrásügyi miniszternek és Orbán Viktor kormányfőnek címezték levelüket az ELTE Bölcsészkar Művészetelméleti és Médiakutatási Intézetének munkatársai, akik a kormány által megtámadott Közép-európai Egyetemet (CEU) vették védelmükbe. Azt írják, szolidárisak a CEU-val, aminek akkreditáltak a képzései és a magyar törvényeknek megfelelően működik.

A levél tovább fényezi az egyetemet, aminek több tanszéke is a világ legjobb ötvene között van, ráadásul rengeteg sikeres pályázatával Magyarország kapja a legtöbb pénzt az Európai Kutatási Tanács ösztöndíjaiból a térségben. A CEU ellehetetlenítéséről azt írják,

veszélyes precedenst teremtene.

Ezért arra kérik tisztelettel a kormányt, hogy vonja vissza a törvényjavaslatát, mert az komoly károkat okozhat az ország nemzetközi tudományos hírnevének, valamint a magyar-amerikai és magyar-európai kapcsolatoknak.

A CEU-ról szóló cikkeinket itt olvashatja.

A Milestone is a CEU mellett

A diákok külföldi továbbtanulására felkészítő Milestone Intézet is beállt a sorba és kiállt a CEU mellett, mert szerintük „semmi sem ijesztőbb és fenyegetőbb annál, mint amikor a rövid távú céljait érvényesíteni akaró politikai hatalom vagy bürokrácia a közjó ellen lép fel”. Hozzáteszik, ez olyan, mint “tompa fejszével kivágni egy terméssel gazdagon érő gyümölcsfát”. Azt írják, a CEU is képez olyan magasan kvalifikált munkaerőt, amit a kormány épp vissza akar csábítani Magyarországra.

(444)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik