Nagyvilág

Káosz a görög-macedón határon: már az Európai Bizottság is aggódik

Aggodalmát fejezte ki az Európai Bizottság kedden a görög-macedón határon történt előző napi incidensek miatt, amelyek során migránsok kidöntötték a kerítés egy részét, mire a rendőrök könnygázzal próbálták visszaszorítani őket, és legalább harmincan megsérültek.

Az Európai Bizottságot rendkívüli módon aggasztják a képek, amelyeket  hétfőn láttunk

– hangsúlyozta sajtótájékoztatóján Margarítisz Szkínász, a brüsszeli testület vezető szóvivője. A felvételek ismételten alátámasztották, hogy a helyzetből kivezető egyetlen utat egy közös európai megoldás jelenti – mondta a tisztségviselő, miközben a nyugat-balkáni migrációs útvonalon fekvő országok gyakran a válságot tovább súlyosbító egyoldalú lépések elfogadásával vádolják egymást. Szkínász hozzátette, a határokon bevezetett intézkedések mindegyikének összhangban kell lennie a nemzetközi és az európai uniós joggal. A szóvivő elmondta továbbá, hogy a bizottság szerdán javaslatot fog beterjeszteni az Athénnak nyújtott humanitárius segítség megnövelésére. Szkínász szerint erre az Európába irányuló példátlan menekültáradat következtében kialakuló humanitárius válság megelőzése érdekében van szükség.

Hétfőn mintegy háromszáz iraki és szíriai menekült a kerítés egy részének ledöntésével tiltakozott az ellen, hogy a hatóságok szerintük túlságosan alacsony számban engedik át a határnál várakozókat Macedóniába, hogy folytassák útjukat Európa északi része felé. A macedón rendfenntartók könnygázt, valamint hanggránátokat vetettek be, amikor a migránsok betörték a kerítés kapuját a két országot összekötő vasútvonalnál. Néhány migráns kövekkel dobálta meg a rendőröket, de végül senkit nem tartóztattak le.

A torlódás azért alakult ki a határon, mert Ausztria, Szlovénia, Horvátország, Szerbia és Macedónia rendőri vezetői február közepén arról állapodtak meg, hogy legfeljebb 580-ra korlátozzák a nyugat-balkáni országok területén naponta átengedett migránsok számát, Görögországba azonban ennél naponta lényegesen többen érkeznek.

 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik