Élő Nagyvilág

Párizsi terrortámadás: Elmarad a holland-német meccs, egy koncertnek is vége szakadt

  • Hivatalos jelentések szerint a pénteki mészárlásban 129-en vesztették életüket, a sebesültek száma több mint 350, 42 embert még mindig az intenzív osztályokon ápolnak.
  • Megkezdődött a könyörtelen háború, amit a francia elnök, Francois Hollande hirdetett meg. A hadsereg tíz vadászrepülője húsz bombát dobott az Iszlám Államra. A francia elnök nagy reformokat is bejelentett, növelik a haderő teljesítményét és az alkotmányt is módosíthatják.
  • Eddig három öngyilkos merénylőt azonosítottak, Bilal Hadfit, Ismail Omar Mostefait és Ibrahim Abdeslamt.
  • Egy terrorista, Abdeslam Salah, szökésben van. Ő belga születésű, mindenki őt keresi. A merényleteknél látott Seatot Olaszországban látták.
  • Az Egyesült Államok 26 állama nem kér a szír menekültekből.
  • Franciaország másodszor is bombázta Rakkát.
  • Oroszország is lecsapott Szíriában.

A hétfői nap eseményeit itt érheti el.

Nem tudni, pontosan hány elkövető volt

A franciák egyelőre nem tudják, hányan követték el a pénteki merényletsorozatot. Manuel Valls kormányfő szerint Franciaországban és Belgiumban is segíthették a tetteseket.

Most a nyomozásra kell koncentrálni. Még nincs meg a teljes kép, és főleg az, hogy hányan vettek részt a péntek este elkövetett merényletekben” – hívta fel a figyelmet Manuel Valls. “Két vagy három csapat volt-e, hogyan mozogtak, mi történt a Stade de France-ban? A nyomozás halad, de a szükséges diszkrécióval Nem csak az Iszlám Állam megsemmisítése a cél, hanem az előállítások, a letartóztatások is, és annak megértése, hogy mi történt valójában

– mondta a miniszterelnök. (MTI)

Oroszok is lecsaptak Rakkában

Az Iszlám Állam bázisának számító várost a francia bombázók után az orosz gépek is ostromolják – írja francia kormányzati információkra hivatkozva a Guardian.

Jelen pillanatban az oroszok erős csapást hajtanak végre Rakkában

jelentette a forrás, aki szerint ez bizonyíték, hogy Oroszország elkötelezett az Iszlám Állam elleni harcban.

"A párizsi támadó szomszédja voltam"

“Amikor én ismertem gyerekkorában, akkor jó fiú volt” – állítja Salah Abdeslam szomszédja a BBC Radio 5-nek adott interjúban Brüsszelben. „Mindenki tudja, hogy valami rosszat tett, remélem elkapják” – mondta a férfi, aki nem tudja, hogy milyen behatások érhették Abdeslamot, hogy a radikalizmus felé és a terror felé fordult.

Túlélte a terhes nő a mészárlást

A pénteki terrortámadás egyik legmegrázóbb videóját egy újságíró készítette, szobájának ablakából, ahogy a Bataclan színházból menekülnek ki az emberek. A felvételen látszik, hogy egy nő az ablakpárkányba kapaszkodva lóg. „Segítség, segítség, terhes vagyok, kapjanak el” – kiáltozta. Egy férfi sietett a segítségére, aki megpróbálta behúzni. A videó itt ér véget.

A Guardian megtalálta a hős férfit, aki elmondta: a nő túlélte a mészárlást és biztonságban van. Úgy húzta fel az ablakból a nőt, hogy közben a terroristák még a koncertteremben voltak és sorra ölték az embereket.

Kerry: Lépésről lépésre haladunk

Az amerikai külügyminiszter, John Kerry nagyra értékelte a francia nép rendkívüli bátorságát, ahogyan a terrortámadások után reagáltak az eseményekre. Mint kifejtette, a mostani látogatáson az amerikai-francia szövetséget akarta megerősíteni az Iszlám Állam ellen.

Kerry emellett a tárgyalások során Barack Obama a G20-as tanácskozáson elmondott beszédéből ismételt részleteket, amely szerint világos stratégia mentén lépésről kell harcolni a terrorizmus ellen.

Bakondi: a párizsi merénylő nem utazott át Magyarországon

Nincs nyoma annak, hogy Magyarországon járt volna ez a személy – mondta a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója az InfoRádióban.  Magyarországon nem utazott át az a férfi, aki egyike volt a Stade de France közelében magukat felrobbantó öngyilkos merénylőknek. A stadion közelében talált leszakadt ujjról származó ujjlenyomat alapján az derült ki, hogy októberben, Görögországban regisztrálták menedékkérőként a férfit, akit azonban – Bakondi szerint – Magyarországon nem vettek nyilvántartásba.

Putyin harcba hívja a repülőit

Az orosz államfő bejelentette, hogy felgyorsítják az orosz légitámadásokat Szíriában miután kiderült, hogy bomba pusztította el az Egyiptomban lezuhant orosz gépet.

Oroszország: bomba miatt zuhant le az egyiptomi repülő

Az orosz hírszerzés bejelentette, hogy robbanóanyag jelenlétét mutatták ki a lezuhant gépen, amely Sarm-es-Sejkből tartott Szentpétervár felé. Az FSZB szerint a szerencsétlenséget terrorista cselekmény okozta. Putyin arra utasította a szolgálatokat, hogy találják meg a felelősöket. (BBC)

„Nulla kockázat nem létezik”

A francia hatóságok a párizsi merényleteket követően kihirdetett rendkívüli állapot keretében 128 helyen tartottak házkutatást keddre virradó éjjel és tíz embert őrizetbe vettek – mondta Bernard Cazeneuve francia belügyminiszter a France Info rádióban.

Az előző éjjel 23 embert állítottak elő és 31 fegyvert foglaltak le, valamint 18 helyen találtak kábítószert az országszerte végrehajtott 168 razziában.

A belügyminiszter visszautasította azt a feltételezést, hogy a titkosszolgálatok hibájából következett be a 129 áldozattal és több mint 350 sebesülttel járó merénysorozat múlt péntek este a francia fővárosban. “Nulla kockázat nem létezik” – fogalmazott Bernard Cazeneuve, aki azt is elmondta, hogy jelenleg “115 ezer rendőr, csendőr, katona ügyel a franciák védelmére országszerte”. (MTI)

Eladósodik Franciaország

A francia miniszterelnök Manuel Valls az Európai Uniótól a francia hiánycél módosítását kérte, hogy megnövelhesse a biztonsági kiadásait. A költségnövekedés a Hollande által hétfőn bejelentett 10 ezer új munkahelyet fedezné, amellyel a rendőrség és a csendőrség létszámát növelnék.

Kerry pszichopata szörnyeknek nevezte a támadókat

Az amerikai külügyminiszter az Iszlám Állam fegyvereseit Párizsba érkezett, hogy tárgyaljon Francois Hollande államfővel, hogy vállt vállnak vetve küzdjön Franciaország oldalán. Az amerikai miniszter a beszédében az Iszlám Állam támadóit pszichopata szörnyetegnek írta le.

Továbbra is 129 a halálos áldozatok száma

Korábban 132 főről írt az AFP, de A párizsi kórházakat irányító hatóság csak az életveszélyes sebesülések következtében elhunyt áldozatok számát módosította. Eszerint a merényletek után péntek éjjel életveszélyes sebesülésekkel kórházba szállított 80 ember közül három életét már nem tudták megmenteni az orvosok, ők kórházba szállítás után belehaltak sérüléseikbe.

„Merkel hibázott”

A korábbi igazságügyi miniszter, Rachida Dati szerint a német kancellár asszony hibásan ítélt, amikor ilyen sok bevándorlót engedett be Európába.

Nagylelkű volt, de ez a nagylelkűség visszafelé sült el az európai emberek felé

– mondta a politikus, aki szerint a radikalizálódás 90 százaléka nem a mecsetekben, hanem az interneten és a börtönökben történik. A dzsihadisták ugyanis ezeken területeken összpontosítják a toborzó tevékenységüket. (BBC News)

Embervadászat folyamatban

Intenzív nyomozás folyik, hogy megtalálják az egyik támadót, Salah Abdeslamot. A 26 éves belga születésű férfi kulcsszereplő lehet a gyanúsítottak között – írja a BBC.

Kovács Zoltán: véget kell vetni a félrebeszélésnek

A görög hatóságok évek óta jelzik, hogy az érkezők között olyanok is vannak, akik “kitűnően kapcsolódnak, képesek kapcsolódni az egyébként Európában létező terrorfenyegetéshez”, biztonságpolitikai szakértők és rendvédelmi vezetők pedig szintén hosszabb ideje beszélnek arról, hogy soha nem volt ilyen magas a kontinens terrorfenyegetettsége – mondta a kormányszóvivő a köztévében.

Szerinte neki kell állni feltárni azokat az elemeket, amelyek egyértelműen összekapcsolják az illegális bevándorlást és a terrorizmust.

A tragédia felvillanyozhatja Európát

Az Egyesült Államok védelmi minisztere, Ash Carter szerint Amerika továbbra is keresi a légi csapások lehetőségét a terroristák ellen. A militáns csoportok megveréséhez azonban az európai szövetségesek komolyabb részvételére van szükség.

Remélem, hogy ez a tragédia azzal a hatással jár, hogy a többieket is úgy felvillanyozza, ahogyan Franciaországot

– mondta Carter. (The Guardian)

Kevesen mondják le az utat

A Magyar Utazási Irodák Szövetségének alelnöke azt mondta, az üzleti utaknál ez igazán fel sem vetődik, a terror a magánutaknál okoz visszaesést. Molnár Judit a Világgazdaságnak a korábbi terrorakciók tapasztalatai alapján ezt is átmeneti jelenségnek nevezte.

Sajnos az utazók kénytelenek egyre inkább hozzászokni a hasonló eseményekhez, és a foglalások néhány hetes visszaesés után növekedésnek indulnak. Sokan használják ki azt is, hogy az árak ilyen időszakban visszaesnek egy kicsit, így a forgalomban alig érezhető változás.

Bővebben itt.

Az Amnesty International a határlezárás és a kitoloncolás ellen

Az Amnesty International szerint az Európai Unió külső határainak lezárása, a kerítésépítés, a kitoloncolás számos emberi jogi jogsértésre ad lehetőséget, holott az unió képes lenne arra, hogy az Európába már megérkezett százezrek védelmében bevezessen egy sor megvalósítható és gyakorlatias intézkedést.

A Kerítések, félelem: Európa törekvése a menekültáradat megfékezésére (Fear and Fences: Europe’s approach to keeping refugees at bay) című jelentésében azt írja, hogy az országhatárok lezárása rossz bánásmódnak tette ki és életveszélyes tengeri utazásokra késztette a menekülteket.

A szervezet másik jelentése, amely az Európa menekültválsága: Akcióterv (Europe’s Refugee Crisis: An Agenda for Action) címet viseli, feltárja, hogy az EU tagországai mintegy 175 millió euró felhasználásával összesen több mint 235 kilométernyi kerítést húztak fel az EU külső határain, ezen belül egy 175 kilométer hosszú kerítést a magyar-szerb határon, egy 30 kilométeres kerítést a bolgár-török határon, amit további 130 kilométerrel terveznek meghosszabbítani, 18,7 kilométernyi kerítés épült Spanyolország marokkói enklávéi, Ceuta és Melilla határain, valamint egy 10,5 kilométeres kerítés az Évrosz régióban, a görög-török határ mentén.

Az EU-nak nem szabadna a menekültek és migránsok jogait nem tisztelő országokhoz fordulnia, csak hogy azok elvégezzék helyette a piszkos munkát. A szomszédos országokat inkább menekültügyi és befogadórendszereik fejlesztésében kellene segíteni

– vélekedett John Dalhuisen.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik