Élő Nagyvilág

Párizsi terrortámadás: Elmarad a holland-német meccs, egy koncertnek is vége szakadt

  • Hivatalos jelentések szerint a pénteki mészárlásban 129-en vesztették életüket, a sebesültek száma több mint 350, 42 embert még mindig az intenzív osztályokon ápolnak.
  • Megkezdődött a könyörtelen háború, amit a francia elnök, Francois Hollande hirdetett meg. A hadsereg tíz vadászrepülője húsz bombát dobott az Iszlám Államra. A francia elnök nagy reformokat is bejelentett, növelik a haderő teljesítményét és az alkotmányt is módosíthatják.
  • Eddig három öngyilkos merénylőt azonosítottak, Bilal Hadfit, Ismail Omar Mostefait és Ibrahim Abdeslamt.
  • Egy terrorista, Abdeslam Salah, szökésben van. Ő belga születésű, mindenki őt keresi. A merényleteknél látott Seatot Olaszországban látták.
  • Az Egyesült Államok 26 állama nem kér a szír menekültekből.
  • Franciaország másodszor is bombázta Rakkát.
  • Oroszország is lecsapott Szíriában.

A hétfői nap eseményeit itt érheti el.

Megszólalt a német belügyminiszter is,

Azt mondta, nagyon nehéz döntés volt, hogy lefújják a meccset, de konkrét fenyegetéseket kaptak és hirtelen nagyon sokat jelentkeztek a rendőröknél is információkkal.

Lezárták a hannoveri pályaudvart, három helyet is bombatámadástól tartanak

A hannoveri rendőrség lezárta a város pályaudvarának egy részét, mert gyanús csomagot találtak.

Miközben a Wembley-ben az angolok a Marseillaise-t éneklik, a hannoveri rendőrkapitány bejelentette, hogy konkrét fenyegetést kaptak, hogy a holland-német meccsen a kapunyitás utáni 15-ik percben robbantani fognak. Egyrelőre többet nem mondanak. A kiürített TUI Arenában pedig a Söhnne Mannheims játszott volna, bárkik is legyenek ők.

A német külügyminiszter azt mondta,  nagyon nehéz volt meghozni a döntést, hogy lefújják a meccset, de konkrét fenyegetéseket kaptak.

 

Közben egyébként

Franciaország éppen légitámadásokat hajt végre Rakka ellen Szíriában.

Hannoveri rendőrkapitány: "Mindenki menjen haza"

A hannoveri rendőrkapitány az alsó-szászországi tartományi főváros valamennyi lakójának és vendégének azt tanácsolja, hogy “a legrövidebb úton menjen haza”, mert nem lehet tudni, hogy mire készülhetnek még mindazok, akik robbantásos merényletet terveztek a kedd esti Németország-Hollandia barátságos labdarúgó-mérkőzésen, amely a terrorveszély miatt elmarad.

Volker Kluwe nyilatkozata szerint röviddel a stadion kapuinak megnyitása után szereztek értesülést arról, hogy robbantásos merénylet készül a mérkőzésen.

Ezért elrendelték a stadion kiürítését, és mindenkinek javasolják, hogy kerüljön minden olyan helyet, ahol nagyobb számban gyűlhetnek össze emberek. A legjobb, ha mindenki hazamegy, mert nem tudni, hogy van-e “B-terve” a merénylőknek.

A mérkőzés 20.45-kor kezdődött volna. A stadion kapuit 19 óra körül nyitották meg.

Szélsőséges iszlamisták lefejezték egyik túszukat a Fülöp-szigeteken

Lefejezett egy malajziai állampolgárt a Fülöp-szigeteken az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezettel kapcsolatban álló Abu Szajjaf iszlamista terrorcsoport, amely fél éven át tartotta fogva áldozatát – közölte kedden a szigetország hadseregének egyik parancsnoka.

A szélsőségesek akkor ölték meg túszukat, amikor hétfőn támadást indítottak a táboruk ellen a biztonsági erők.
A férfit még májusban egy másik tússzal együtt rabolták el az Abu Szajjaf fegyveresei Borneo szigetének malajziai részén, ahonnan a Fülöp-szigeteki Jolóra hurcolták őket. A másik túszt több mint fél millió euró (156 millió forint) váltságdíj ellenében néhány napja szabadon engedték.

A hatóságok az Abu Szajjaf számlájára írnak több súlyos Fülöp-szigeteki terrortámadást, és a milícia az utóbbi években számos külföldit elrabolt váltságdíj reményében. A csoport vezetője tavaly nyáron hűséget fogadott az Iszlám Államnak.

Kedden a délkelet-ázsiai ország fővárosába, Manilába érkezett mások mellett Barack Obama amerikai és Hszi Csin-ping kínai elnök, akik az Ázsiai és Csendes-óceáni Gazdasági Együttműködés (APEC) szervezetének csúcskonferenciájára érkeztek. A prominens vendégeket teljes terrorkészültség mellett fogadták.

117, 221

A múlt heti párizsi merényletek 129 halálos áldozata közül eddig 117 embert azonosítottak – mondta Christiane Taubira igazságügyi és Marisol Touraine egészségügyi miniszter kedden a francia nemzetgyűlésben.

A támadásokban megsebesült 352 ember közül 221-et még mindig kórházban ápolnak, közülük 57-en vannak intenzív osztályon.

Az igazságügyi miniszter szerint eddig 17 ország állampolgárait azonosították. Többségük 20 és 30 év közötti fiatal.

“A legfrissebb adatok szerint a párizsi és a környékbeli kórházakban 221 sebesültet ápolnak, 57-et intenzív osztályon” – tette hozzá az egészségügyi tárcavezető.

A korábbi híradások még arról szóltak, hogy 103 embert sikerült azonosítani a Stade de France nemzeti stadion közelében, a párizsi Bataclan koncertteremben és több belvárosi étterem és bár ellen végrehajtott merénysorozat halálos áldozatai közül.

“Nagyon sok honfitársunkat veszítettük el, de olyan embereket is, akik szerették Párizst, akik Párizsban voltak és a mieinkkel együtt haltak meg” – mondta az igazságügyi miniszter. Ígéretet tett arra, hogy az áldozatok hozzátartozóit támogatni fogja a francia kormány, és minden olyan embernek, akinek szüksége van rá, külön segítséget is nyújt.

A France2 francia közszolgálati televízió arra hívta fel a figyelmet, hogy a Bataclanba betört terrorkommandó három tagjának holttestét találták meg a hatóságok, de a legtöbb szemtanú és a rendőrség is az első órákban négy terroristáról számolt be. Ezért elképzelhető, hogy a koncertteremben megölt 89 halálos áldozat között lehet még egy merénylő is, akit majd csak később sikerül azonosítani.

Német államminiszter: Magyarországon sem lehet összemostni a menekülteket a terrorizmussal

Az Európai Uniónak Magyarországon is érvényesítenie kell a jogállami előírásokat a menekültek tekintetében – mondta Michael Roth német külügyi államminiszter, aki kedden Brüsszelben részt vett az EU-országok uniós ügyekben illetékes tárcavezetőinek tanácskozásán.

A terrorizmus elleni harc pedig nem mosható össze a menekültkérdéssel, még Magyarország esetében sem – tette hozzá.

A német államminiszter szerint a múlt pénteki párizsi merényletek nyomán Európának egységesnek kell maradnia, hiszen ha ez a támadás az európai értékek ellen történt, akkor ezeket az értékeket meg kell védeni. Michael Roth elmondta: a keddi brüsszeli tanácskozás egyik célja az volt, hogy áttekintsék, miként tud közösen fellépni Európa a terrorizmus ellen.

A migrációs kérdéssel kapcsolatban az államminiszter azt hangsúlyozta, hogy továbbra is a szolidaritásnak és a humánumnak kell vezetnie a döntéshozókat.

A dalai láma rendesen odabeefelt Párizsnak

“Hagyjuk abba az imádkozást Párizsért, a békéért dolgozzunk!” – nyilatkozta a dalai láma a Deutsche Welle rádiónak.

A buddhista szellemi vezető szerint a problémát emberek teremtették, tehát fölösleges most Isten segítségét kérniük, amit kreáltak, azt maguknak kell megoldaniuk.”Ezt a problémát nem oldhatjuk meg egyedül imádsággal. Én buddhista vagyok és hiszek az imádság erejében, de ezt a problémát az emberek teremtették, és most Istent kérjük, hogy oldja meg. Ez nem logikus. Isten azt mondaná, oldjátok meg magatok, hiszen ti hoztátok létre” – mondta a dalai láma. Ő mélyen reméli, hogy a 20. század erőszakhulláma nem vérezi át a 21 századot is.

“Az emberi értékek, a harmónia, az összetartozás szisztematikus megközelítésére van szükségünk – mondta. – “És ha belevágunk ennek megvalósításába, akkor ez a század, reményeim szerint, más lesz, mint az előző. Mindenkinek ez az érdeke. Dolgozzunk hát a békéért a saját családunkban, a társadalomban, és ne Istentől, Buddhától, vagy a kormányoktól várjuk a segítséget” – mondta szokatlanul hangzó tanácsait a láma.

A dalai láma kitért arra is, hogy a tibeti népre bízza annak eldöntését, vajon szükség van-e még dalai lámákra. Ő mindenesetre készen áll arra is, ha ezt az intézményt eltörlik. “Én többé már nem politizálok, csakis a tibetiek jóléte foglalkoztat”.

Lehet, hogy nem is a keresett terroristát kapták el?

A Spiegel szerint Salah Abdeslam nem volt a három Alsdorg mellet letartóztatott között. Kamal A., Lava M., és Didem A. a lap szerint a monogramjuk.

Azóta Salah testvére is megszólalt, kérte, hogy adja fel magát.

104, 16, 6

104 rendőrségi rajtaütésben 16 embert tartóztattak le és hat vegyvert találtak péntek óta. A francia rendőrség most adta ki az adatokat.

Hollande Amerikába utazik

Hogy találkozzon Barack Obama elnökkel. Az Elysée palota most jelentette be a dátumot is. November 24. USA, két nappal később pedig Moszkva, ahol Putyinnal tárgyal.

A kanadai kormány kitart a menekültek befogadása mellett

Kitart a 25 ezer szíriai menekült január 1-ig történő befogadása mellett Justin Trudeau kanadai államfő, bár a párizsi merényletek után egyre nő azoknak a tábora, akik szerint ez a szám túl nagy, és veszélyeztetheti a biztonságot. Az ügy az október 19-i választás után november elején hivatalba lépett liberális Trudeau-kormány első valódi politikai kihívása.

Trudeau választási kampányában több menekült befogadását ígérte, hangsúlyozva, hogy Kanadának többek kell tennie közel-keleti válság megoldásáért.

A pénteki párizsi merényletek után azonban még azok a politikusok is, akik eredetileg támogatták Trudeau tervét, közölték, hogy ki kellene tolni a határidőt annak érdekében, hogy a menedékkérőket alaposabban átvizsgálhassák.

Trudeau még a párizsi mészárlások előtt kijelentette, hogy a kanadaiak biztonságát a menekültkérdés megoldása elé helyezi.

“Be kívánjuk tartani választási ígéreteinket, és a megvalósítási terveken dolgozunk” – mondta a miniszterelnök a repülőgépen útban Manilában, ahol az ázsiai-csendes-óceáni csúcstalálkozón vesz részt.

“Vállaltam, hogy január 1-ig teljes biztonságban befogadunk 25 ezer menekültet, és mindent megteszek annak érdekében, hogy ez megtörténjék” – mondta Trudeau riporterek kérdésére válaszolva. Az újságírók arról a levélről kérdezték, amelyben Brad Wall, Saskatchewan tartomány főminisztere szólította fel Trudeau-t, hogy a Párizsban történtek fényében vizsgálja felül a tervét, mert nem kizárt, hogy így terroristákat enged be az országba.

Naheed Nenshi, az egyik leghaladóbbnak számító kanadai politikus, Calgary polgármestere Twitter-üzenetében megjegyezte, hogy Wall jogos kérdéseket vetett fel a menekültek befogadása kapcsán.

Kathleen Weil, a túlnyomórészt francia ajkú Québec tartomány bevándorlásügyi minisztere hétfőn felszólította Trudeau-t, hogy a biztonsági aggályok miatt tegyen le arról a tervéről, hogy még az év végéig 25 ezer szíriai menekültet fogad be.

Olvasói sztorik