Közélet

Bakondi: a párizsi merénylő nem utazott át Magyarországon

A párizsi terrortámadás után a kormány a biztonsági intézkedések további szigorításáról is dönthet.

A kormányfő belbiztonsági főtanácsadója szerint a menekültek ellenőrzés nélküli vándorlása fenyegeti a schengeni övezetet. Bakondi György az Inforádió Aréna című műsorában nagy kihívásnak nevezte, hogy a menekültek az EU területére többnyire jogosultság nélkül lépnek, és a közösség nem kontrollálja ezt a folyamatot, ezért aggódnak már Európa-szerte a schengeni rendszer fenntarthatóságáért.

Az Európai Unióban nincsenek meg a törvényes feltételei annak, hogy emberek nagy tömegei belépjenek, ennek ellenére is belépnek, anélkül, hogy módja lenne az államoknak, végeredményben a schengeni rendszernek megállapítani, hogy kicsodák ők. Nagyon komoly válságát okozzák az Európai Uniónak.

Bakondi György furcsállotta, hogy az EU legtöbb vezetője csak a kvótarendszerben látja a megoldást, miközben erre nincs felhatalmazásuk, minden államnak joga, hogy megtegye a szükséges belbiztonsági intézkedéseket. Jelenleg se egy európai szintű titkosszolgálatnak, se a közös határőrségnek nincs létjogosultsága.

Szerintem minden nemzetállamnak meg kell hogy maradjon az a joga, hogy a határ-, a nemzet-, a közbiztonságban megtegye mindazokat az intézkedéseket, amelyekkel az országban élők biztonsága garantálható.

A főtanácsadó a magyar hatóságok információira hivatkozva azt állította: Magyarországon nem utazott át az a férfi, aki egyike volt a Stade de France közelében magukat felrobbantó öngyilkos merénylőknek. A stadion közelében talált leszakadt ujjról származó ujjlenyomat alapján az derült ki, hogy októberben, Görögországban regisztrálták menedékkérőként a férfit, akit azonban – Bakondi szerint – Magyarországon nem vettek nyilvántartásba.

Nincs nyoma annak, hogy Magyarországon járt volna ez a személy. Ennek több oka is lehet: egyik például az, hogy másfele ment, tehát nem Magyarországon keresztül ment, bár a horvát kormány bejelentette, hogy Magyarországon keresztül ment Franciaországba, hát ezt nem tudom, hogy honnan vették különben, mert ők azt nem tudják, hogy itt kik vannak, tehát ez nem értelmes, de használhatott más útlevelet is, egyáltalán nem ritkaság, hogy több útlevéllel is rendelkeznek.

A főtanácsadó szerint a vasárnapi focimeccsen alkalmazottakhoz hasonló biztonsági intézkedésekre lehet számítani év végéig más tömegrendezvényeken is.

“Jelen pillanatban nincs olyan elképzelés vagy intézkedések szükségessége, hogy most a bevásárlóközpontoknál is átvizsgáljuk… Az más kérdés, hogy természetesen a nyílt egyenruhás rendőri jelenlét meglesz és az adott bevásárlóközpontok biztonsági személyzete is megteszi, ami rajta múlik.”

Amennyiben a kabinetnek más információi lesznek és ez indokolt, a kormány dönthet a biztonsági intézkedések szigorításáról – tette hozzá Bakondi György az Inforádióban, ahol előzőleg az ORFK szóvivője azt mondta, hogy a pénteki párizsi terrortámadások után a belügyminiszter utasítására fokozták a rendőri jelenlétet az ország több pontján.

A hivatalos álláspont az, hogy a közvetlen terrorfenyegetettség nem nőtt, az intézkedések a biztonságérzetet hivatottak növelni. A rendőrség országszerte megnövelte a B készültségi fokozat biztonsági intézkedéseit – mondta Csiszér-Kovács Viktória. A rendőrség fokozott közterületi jelenlétet biztosít a főbb vasúti és buszpályaudvarokon, a nemzetközi személyszállító vonatokon, az aluljárókban és a nagyobb forgalmú nyilvános helyeken.

Megerősítették a nemzetközi repülőterek utasforgalmi és üzemi területeinek őrzését és visszatérően ellenőrzik a főbb közlekedési csomópontokat a jelentős forgalmat lebonyolító szállodákat. Folyamatosan elemzik a beérkező információkat, amelyek függvényében döntenek a további intézkedésekről. A francia terrortámadások a nagyobb rendezvények szervezőitől a biztonsági intézkedések újragondolását követelik meg – mondta Bán Teodóra.

A Budapesti Adventi- és Karácsonyi Vásár szervezője, a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ ügyvezetője közölte: megnyugtatásképpen kértek hivatalosan tájékoztatást arról, hogy a Belügyminisztérium szükségét érzi-e annak, hogy a rendezvény környezetében megerősítsék a biztonsági őrzést. Jelen pillanatban erre nincs szükség, mert a nap 24 órájában megerősített létszámmal gondoskodnak az őrzésről és a közbiztonságról.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik