Nagyvilág

Sikert arattak a felmelegített náci megnyilvánulások menekültügyben

A brit sajtóban azon kísérleteztek, mi történik, ha a náci propagandában a zsidó szót menekültre, Németországot Angliára cserélik és bedobják a kommentelők közé. Megdöbbentő az eredmény.

Nemcsak Magyarországon, hanem Nagy-Britanniában is aggasztó mértékben kezd elharapózni a gyűlöletbeszéd a menekültügyben – derül ki abból a kísérletből, amiről az Independent számolt be. A lap szerint különösen a Daily Mailben köszön vissza a menekültellenes propaganda, de már David Cameron miniszterelnök is a szélsőjobbot jellemző hangnemet enged meg magának.

Két, ezt ellenző csoport vett néhány hírhedt náci idézetet a hitleri Németország idejéből, kicserélték bennük a „zsidó” szót „migránsra”, Németországot Angliára, majd cikkek alá kommentelték és megnézték, milyen tetszést arat. Arra voltak kíváncsiak, mennyire normalizálódott a közbeszédben a menekülteket elembertelenítő beszédmód.

„Ez egy vagy-vagy küzdelem a migránsok ellen. Minden félmegoldás a saját pusztulásunkhoz vezet. Nincs más választás, mint könyörtelen harcot vívni ellenük, minden lehetséges módon” – ez a bejegyzés 193 tetszésnyilvánítást és mindössze hat elutasítást kapott a Daily Mail kommentfelületén. „Ha a migránsok harcolni akarnak velünk, hát rendben van – ezt akarjuk már jó ideje. Nincs többé hely a világon a migránsoknak. Ők vagy mi, valamelyikünknek menni kell” – ez a komment ötvenöt pozitív szavazatot kapott, míg negatívat egyet sem.

Majd Adolf Hitlert is idézték, mindkétszer nagy tetszést aratva – az egyik bejegyzés szerint a rend az, hogy a Mindenható sem segít azokon, akik nem tudják magukat megsegíteni, a másik szerint, ha nem küzdenek a végsőkig, ötszáz év múlva Angliában már csak nyomokban találják meg Istent. A náci kommentekre összesen 480 pozitív és mindössze 16 negatív szavazat jött.

A kísérletet végzők azt írták: az elmúlt hetekben megdöbbentette őket a menekültekről szóló vita hangneme, főleg az, hogy nem emberként, gyűlölködve beszélnek róluk. Meg akarták mutatni, hogy milyen könnyen válhat a gyűlöletbeszéd elfogadottá és azt, hogy fontos, hogy előítéletek helyett az emberekre és a tényekre koncentráljunk.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik