Nagyvilág

Orbán szerint egy nagy probléma volt a rigai csúcson

orbán az ep-ben (Array)
orbán az ep-ben (Array)

És az is az ukránokkal volt kapcsolatos.

Orbán Viktor miniszterelnök az ukránok vízum nélküli uniós beutazását nevezte rigai keleti partnerségi csúcstalálkozó legfontosabb kérdésének, amelyet azonban nem sikerült megoldani, mondta a kormányfő pénteken az M1-nek.

Orbán szerint Magyarország két javaslatot tett a tanácskozáson, amelyek közül egyik az ukránok és a grúzok vízummentes beutazása volt az Európai Unióba. A magyar álláspont szerint Ukrajnának azonnal meg kellene adni a vízummentességet, a többség azonban ezt ellenezte.

Azzal kapcsolatban, hogy a német kancellár szerint a kérdés akár az év végéig megoldódhat, Orbán Viktor azt mondta, ezt most kellett volna megoldani, így mindez “a be nem látható jövőbe tolódott”.

Beszámolt arról a magyar javaslatról is, amely szerint Azerbajdzsánt a többi keleti partnerségbe bekapcsolódott országtól külön kellene kezelni, hogy minél hamarabb létrejöhessen egy stratégiai megállapodás a gyors energetikai együttműködés érdekében. Orbán Viktor kulcsországnak nevezte Azerbajdzsánt, mert, mint mondta Oroszországon kívüli területekről Európába gázt belátható időn belül csak innen lehetne szállítani.

A David Cameron brit miniszterelnökkel folytatott tárgyalásáról a kormányfő annyit mondott, megvitatásra alkalmas változtatásokat javasolnak a britek az Európai Unióban. Ezek közé sorolta a jóléti rendszerrel való visszaélés, a migráció megfékezése vagy a túlszabályozottság kérdéseit. Rugalmasabb uniót szeretnének, mondta Orbán Viktor, amelyet a magyar miniszterelnök ésszerűnek ítélt.

A kormányfő a csúcstalálkozó egészét értékelve azt mondta, minden eszközt meg kell ragadni annak érdekében, hogy az unió leküzdje problémáit, a lassú gazdasági növekedést és a romló versenyképességet. A keleti partnerség jó eszköz lehet erre, ugyanakkor úgy fogalmazott: “talán kicsit bátrabbak is lehettünk volna a mai napon, én fél szívvel mondom azt, hogy sikeres volt a mai megbeszélés”.

Az uniós tagországok a keleti partnerségi programban részt vevő országokkal – Örményországgal, Azerbajdzsánnal, Fehéroroszországgal, Grúziával, Moldovával és a háborús konfliktus sújtotta Ukrajnával – tanácskoztak a kapcsolatok fejlesztéséről a lett nemzeti könyvtár épületében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik