Nagyvilág

A briteknél is kampánytéma a rezsi és a bevándorlás

miliband, cameron (Array)
miliband, cameron (Array)

Csütörtökön a parlamenti választásokkal tetőzik az őrület.

Kevesebb EU-bevándorló, a brit EU-tagságról szóló népszavazás és a közműdíjak befagyasztása – ezek a legerősebb kampánytémák a brit parlamenti választásokon és természetesen ezek szerepelnek a két legnagyobb erő, a Konzervatív Párt és a Munkáspárt ígérethegyeinek tetején.

Mindkét nagy párt kilátásba helyezte a többi EU-tagállamból érkező munkavállalók letelepedésének szigorítását, noha a konzervatívok jóval keményebb intézkedéseket ígértek: ha újra David Cameron alakíthat kormányt, a külföldi EU-munkavállalóknak haza kell menniük, ha fél évig nem sikerül munkát találniuk. Ha pedig találnak állást, akkor négy évig kell folyamatosan dolgozniuk és fizetniük a társadalombiztosítási hozzájárulást, mielőtt hozzáférhetnének a brit szociális ellátások teljes köréhez.

A konzervatívok választási programjának kiemelt pontja, hogy ultimátumot intéznének az EU-hoz: a további bővítéseket csak akkor hagynák jóvá, ha az EU-n belüli szabad munkaerőmozgás alapelve addig nem vonatkozna az új tagországokra, amíg azok gazdaságai nem zárkóznak fel a jelenlegi államokhoz.

A Munkáspárt hasonló szigorításokat tervez: egyrészt mindenkinek, aki Nagy-Britanniában akar letelepedni és dolgozni, előírnák az angol nyelvtudást. Emellett megtiltanák, hogy a munkaadók a nagy-britanniai bérszínvonal alatt alkalmazzanak külföldi munkaerőt.

Jelentős különbség a konzervatívok és a munkáspárt közt, hogy utóbbi programjában nem szerepel népszavazás a brit EU-tagságról. A pártot vezető Ed Miliband szerint katasztrófával érne fel, ha kilépnének az unióból, ezt csak akkor vennék fontolóra, ha további döntési jogköröket kellene átadni Brüsszelnek. Ez azonban a párt véleménye szerint valószínűtlen.

A Munkáspárt ígéretei közt szerepel az is, hogy 2017-ig befagyasztanák a lakossági energiaárakat: csak csökkenhetnének, felfelé nem mozdulhatnának. A szolgáltatókat egyszerűbb árképzésre köteleznék, hogy a fogyasztók könnyebben összehasonlíthassák és kiválaszthassák a számukra legkedvezőbb csomagokat. Erőteljes jogkörökkel bíró energiapiaci felügyeletet hoznának létre, amely akár az engedélyétől is megfoszthatná azokat a cégeket, amelyek megkárosítják a fogyasztókat.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik