Nagyvilág

Putyin nekiindulhat a Baltikumnak

Valós veszélynek nevezte Michael Fallon brit védelmi miniszter, hogy Oroszország a balti köztársaságok destabilizálásával teheti próbára a NATO kollektív védelmi elkötelezettségét.

A miniszter a The Times és a The Daily Telegraph újságíróinak nyilatkozva kijelentette: attól tart, hogy Putyin kibertámadásokkal, beszivárgó álcázott katonai alakulatokkal, propaganda hadviseléssel próbál etnikai feszültségeket szítani Észtországban, Litvániában és Lettországban, hasonlóan az ukrajnai konfliktus korai szakaszához, ezeket Michael Fallon „felforgató módszereknek” nevezte.

Szerinte “ez nagyon is valós és jelen idejű veszély”, és Putyin tavaly is egész évben a NATO-t tesztelte. Felidézte azokat a légtéri incidenseket, amelyek az elmúlt hónapokban történtek orosz részről. Ezek komoly diplomáciai feszültséget keltettek London és Moszkva között. Az orosz bombázók londoni „akciója” a polgári légiforgalmat is veszélyeztette, ugyanis repülési terv nélkül közlekedtek.

A brit védelmi minisztérium újabb hasonló incidensről számolt be: szerdán két orosz hadászati bombázó közelítette meg Nagy-Britanniát, ezúttal a délnyugat-angliai Cornwall partjai előtt. A brit királyi légierő gépei addig “kísérték” az orosz bombázókat, amíg azok el nem távolodtak a brit partoktól.

Az orosz repülőgépek nem sértették meg a brit légteret, a miniszter szerint ilyenre a hidegháború óta nem is volt példa. Megfogalmazása szerint “már nem is új hidegháborúról, hanem meglehetős ütemben forrósodó helyzetről” kell beszélni, és a NATO-nak készen kell állnia bármilyen orosz agresszió visszaverésére. Aggodalomra ad okot Fallon szerint, hogy az orosz hadászati kiadások is folyamatosan emelkednek(csak az idén 33 százalékkal), Oroszország egyszerre korszerűsíti hagyományos és nukleáris erőit, és erre a NATO-nak válaszolnia kell.

David Cameron miniszterelnök, aki a Rolls-Royce egyik üzemében beszélt, kijelentette: tudja, hogy a brit vállalatokat veszteségek érik az Oroszország elleni szankciók miatt, de Vlagyimir Putyinnal a szankciók nyelvén tudatni kell, ha nem változtat “elfogadhatatlan magatartásán”, akkor “még hosszú évekig” számolnia kell a gazdasági és pénzügyi következményekkel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik