Belföld

Putyin szívesen ott lett volna Vona évértékelőjén

Vona Gábor pártjának fokozatos erősödéséről és a hatalmas fordulaton pörgő keleti, főleg orosz kapcsolatépítésről ír az Index. A portál birtokába jutott információk szerint sikeresebbek lehetnek ebben, mint a kormánypárt, ez pedig a szélsőjobb további erősödését jelentheti. Azóta kiderült, hogy a Jobbik sajtóosztálya viccesnek szánt válaszokkal vezette félre az Indexet és az információt közlő lapokat, köztük minket is.

A Jobbik külpolitikáját egyértelműen „az egyoldalú euroatlantizmussal” való szakítás jellemzi, bár partnereik között szeretnék látni Oroszország és Törökország mellett Németországot is – írja az Index. Külföldön is egyre komolyabban veszik őket, állítólag Vlagyimir Putyin és a Gazprom is képviseltette volna magát a párt évértékelő rendezvényén, de így is rengeteg külföldi diplomata volt jelen, köztük rejtélyes oroszok is.

A Jobbik a Hír24-nek megírta, hogy a radikális jobboldali párt sajtóosztálya “megtrollkodta az Indexet”, mivel Putyin, valamint Miller (és Platini) meghívása elég nyilvánvaló blöff volt.

Korábban az Index alapján azt írtuk, hogy a portál birtokába került diplomata névlista szerint a török (ők tették ki a vendégek felét) és orosz kapcsolatok megvannak, azonban német vendég nem volt, de eljött a csak Törökország által elismert Észak-Ciprus képviselője (ez is mutatja a kiváló török kapcsolatokat), az Európai Unióból csak a horvát és a holland nagykövetségről vettek részt az eseményen, de a következő országokból is meghívtak diplomatákat: Palesztina, Macedónia, Kína, Ciprus, India, Szerbia, Dél-Afrika, Finnország, Jordánia, Szíria, Kazahsztán, Norvégia, Thaiföld, Irán, Litvánia, Olaszország, Dél-Korea, Irak, Azerbajdzsán, Vietnam, Svájc. A török viszonyról emlékezetes a külföldről visszatérő Vona Gábor mondata az iszlámról, miszerint “az iszlám az emberiség utolsó fénysugara a globalizmus sötétjében”, de mindent csak a saját hazájában csodál.

Putyin sajnos nem ért rá

Az orosz névsor igazán tekintélyes: részt vett Pavel Hudorenko, a Budapesti Orosz Kulturális Központ igazgatója, aki ott volt akkor is, mikor a magyar–orosz energetikai együttműködésről egyeztettek Paks, az MVM és az NFM képviselőivel. Hodorenko kapcsán a portál hiába érdeklődött az orosz nagykövetségen, nem kaptak választ kérdéseikre. Orosz fronton részt vett még Lyakhov Valery követtanácsos, akiről szintén ennyit sikerült kideríteni, minden más információról titkolóznak az oroszok, fotókat sem lehet találni róluk. Ott volt Dimitriv Markov, az orosz kereskedelmi kirendeltség elnöke, valamint Andrej Mazin, a Roszatom magyarországi képviselője, de megtalálható volt olyan ember is a listán, akiről senki sem tud semmit, még a Jobbik sem, ő Anton Takon volt.

Putyin azt mondta, hogy más elfoglaltságai miatt nem tud részt venni, de február 17-én Magyarországon lesz, ezért ha akkor tartanák Vona évértékelőjét, szívesen elmenne, de addigra már biztos volt a rendezvény időpontja. Meghívták Alekszej Millert, a Gazprom vezetőjét is, de ő aznap este munkavacsorán vett részt Michel Platinivel, az UEFA elnökével, de őt is elhozta volna magával Budapestre, azonban nem volt több szabad szék.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik