Nagyvilág

“Harcolni akarok az Iszlám Állammal, akkor is, ha ez lesz az utolsó dolog az életemben”

ISIS (ISIS)
ISIS (ISIS)

Az Iszlám Állam nevű terrorszervezethez - mint az közismert - minden nap csatlakoznak külföldi, gyakran európai szélsőségesek. Kevésbé ismert tény azonban, hogy a terrorszervezet elleni harchoz is sokan csatlakoznak. Hogy mi vesz rá valakit arra, hogy harcoljon a szélsőséges iszlám ellen külföldön a Charlie Hebdo terrormerénylet után, több mint érdekes. A Reuters néhány hete erről közölt riportot.

Az önkéntes harcosok közül sokan azt állítják, humanitárius okok miatt vannak az országban, de sokszor más is vezérlik őket, hogy elinduljanak otthonról és fegyvert fogjanak a szélsőséges iszlamisták ellen.

A kanadai Peter Douglas illegálisan lépett át az iraki-szíriai határon, hogy rászoruló szíriai embereken segíthessen. Ő csak egy, azokból a külföldiekből, akik a hatóságokat megkerülve jutnak el a Közel-Keletre, mert részt szeretnének venni az Iszlám Állam elleni harcokban.

Harcolni akarok az Iszlám Állammal, akkor is, ha ez lesz az utolsó dolog, amit életemben tettem” – mondta a 66 éves Douglas Vancouverből, akinek sosem volt még olyan munkája, ahol fegyvert kellett volna használnia. “Tudom, hogy 10 évem van még hátra az életemből, mielőtt szellemileg hanyatlani kezdenék, vagy agyvérzést kapok, ezért szeretnék valami jót cselekedni.

Az eddigi becslések szerint néhány tucat nyugati csatlakozott az Iszlám Állam ellen Észak-Szíriában harcoló kurd erőkhöz, köztük amerikaiak, kanadaiak, németek és britek. Bár a szíriai kurdok fegyveres alakulata, a YPG nem adott ki hivatalos adatot arról, hány külföldi “szabadságharcos” van a soraikban és a szakértők szerint is nehéz felmérni a létszámukat, de a szám mindenképp eltörpülne az ISIS külföldi harcosai mellett. Az Egyesült Államok adatai alapján 2012 óta világszerte 90 államból 16 ezren csatlakoztak idáig az Iszlám Államhoz.
Volt figyelmeztetés

Fotó: Europress/Getty Images/Hindustan Times

Az ENSZ felhívta rá a figyelmet, hogy a szélsőséges iszlamisták “soha nem látott mértékben” toborozzák a dzsihád iránt elkötelezett külföldieket, akik az “új diaszpóráik magját fogják képezni.” A nyugati kormányok fokozottan figyelik az összes külföldi harcost, de a bűnüldöző szervek természetesen másként járnak el az ISIS-hez és kurd ellenálláshoz csatlakozókkal, akiket messze más motivációk vezérelnek.

A brit miniszterelnök, David Cameron világossá tette, hogy alapvető különbség van abban, ha valaki külföldiként a kurdok, illetve az Iszlám Állam oldalán harcol. A brit törvények kimondják, hogy az idegen háborúban való részvétel automatikusan nem minősül bűncselekménynek, hanem a körülményektől függ.

Két brit veterán, Jamie Read és James Hughes is hónapokig a YPG-vel együtt harcolt az ISIS ellen, nemrégiben tértek vissza a hazájukba, és otthon semmilyen negatív hatás nem érte őket, nem indult ellenük eljárás a külföldi harcok miatt.
A brit központú Szíriai Megfigyelőközpont az Emberi Jogokért elmondása alapján a radikális szunnita csoport hathónap alatt 1878 emberrel végzett Szíriában a csatatéren kívül, többnyire civilekkel.

Azért mentük oda, hogy segítsünk az ártatlan embereken, és hogy dokumentálhassuk a YPG harcát az ISIS ellen” – nyilatkozta a Szíriából hazatérő 26 éves Hughes, aki azelőtt öt évet szolgált a brit hadseregben. “Itthon meleg fogadtatásban volt részünk. Mindenki hősként kezelt minket. Büszkék voltak ránk. Több száz üzenetet kaptam ezután azoktól, akik szintén szeretnének a YPG-hez csatlakozni” – mondta Hughes, aki még tervezi, hogy újra kimegy Szíriába az elkövetkező hónapokban.

Fotó: Europress/Getty Images

Van-e visszatérés?

A külföldi YPG-harcosok közül még mindig sokan aggódnak, hogy a visszatérésük jogi következményekkel járhat, ezért nem szeretnék felfedni a személyazonosságukat. Egy amerikai veterán az összes anyagi és jogi ügyét rendezte, mielőtt elindult volna a kurdok által ellenőrzött Rojavába. “Lehet, hogy emiatt összetűzésbe kerülök majd a kormánnyal” – mondta.

Sokan attól félnek, vajon milyen színben tüntetheti fel őket a hazai média. Szeretnék, ha tudnák róluk, hogy ők önkéntesek, nem zsoldosok, nem kapnak fizetést, hanem azért vannak ott, mert elkötelezettek az ügy iránt.

Lorenzo Vidino, az olaszországi Nemzetközi Politikai Tanulmányok Intézetének vezetője szerint lehet, hogy a külföldiek a jó cél érdekében kapcsolódnak be az Iszlám Állam elleni harcokba, de katonailag nem hatékonyak. “A YPG-hez csatlakozó nyugatiak csapata nem számottevő. Különösen, ha az Iszlám Államéhoz hasonlítjuk őket. Az ISIS toborzó gépezete jobban dolgozik, és erre számokban mérhető bizonyítékkal szolgálnak.

Egy amerikai harcos, a 49 éves Dean Parker a Szindzsár ostromáról szóló felvételek hatására indult el Szíriába: “Félelmet és rettegést láttam a gyerek szemében, aki pont rám nézett a kamerán keresztül… Még soha semmi nem mozgatott meg ennyire egész életemben.

Egy kanadai-izraeli 32 éves nő, Gill Rosenberg Tel Avivból érkezett a YPG-hez és humanitárius és ideológiai okokból szeretne harcolni az ISIS ellen.

De vannak, akiket más célok vezérelnek. A 28 éves Jordan Matson amerikai veterán Winconsinból, aki négy hónapja harcol a YPG oldalán. Ő az otthoni civil élete elől menekült Szíriába, mert nem érezte jól magát benne. “Itt mindennek van értelme” – nyilatkozta a Derik város melletti YPG bázisról, Szíria északkeleti kurd régiójából.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik