Nagyvilág

Négy túsz és a terroristák is meghaltak a francia terrordrámában

paris est charlie (paris est charlie)
paris est charlie (paris est charlie)

A szerdai párizsi vérengzés elkövetői egy vidéki nyomdában ejtettek túszt, eközben egy másik férfi egy párizsi boltban ejtett foglyokat. Öt óra után megindult a roham a terroristák ellen, mindkét helyszínen robbanásokról számoltak be. A túszok egy részét végül kiszabadították, de négyen meghaltak.

Élő közvetítés a túszdrámáról

Chérif és Said Kouachi, akik nagy valószínűséggel a Charlie Hebdo párizsi szerkesztősége elleni szerdai merénylet elkövetői, egy Dammartin-en-Goële-i nyomdában ejtettek túszt. Nem sokkal öt óra után a rendőrök megrohamozták az épületet, a két fivért megölték, a túszt az eddigi információk alapján sikerült kimenteni.

Pénteken délután egy másik fegyveres férfi egy párizsi kóser szupermarket vevőit ejtette túszul. Később kiderült, hogy minden bizonnyal kapcsolatban állt a Kouachi-fivérekkel, a hatóságok felé azzal fenyegetőzött, hogy végez túszaival, ha a rendőrök lerohanják a testvéreket. Miután mégis megindult a roham Dammartinban, a rendőrök a párizsi üzletbe is behatoltak. A túszejtőt megölték, de négy túsz haláláról is beszámolt a rendőrség.

Egy francia tévécsatornának még a párizsi túszdráma alatt sikerült beszélnie a túszejtővel, a felvételt később sugározták. Amedy Coulibaly elmondta: kapcsolatban állt a Charlie Hebdo merénylőivel, akik az al-Kaida jemeni szárnyához tartoztak, ő maga pedig az Iszlám Államhoz.

21.45 Marokkóban is tartottak megemlékezést

 AFP / Fadel Senna

21.41 A muzulmánok is elítélik a terrort

Péntek esti imáikban a franciaországi imámok elítélték az Iszlám nevében elkövetett erőszakos cselekedeteket. „Visszautasítjuk a terroristák gyűlöletes bűneit, amelyek veszélyeztetik minden erőfeszítésünket, hogy békében éljünk egymás mellett” – mondta a párizsi nagymecset rektora üzenetében, melyet mind a 2300 franciaországi mecsetben felolvasnak az országban élő mintegy ötmillió muszlim számára.

Dalil Boubakeur felszólított minden Franciaországban élő muzulmánt, hogy vegyenek részt a vasárnapi megmozdulásokon, melyek során a Charlie Hebdo elleni merénylet tizenkét áldozata előtt hajtanak fejet.

21.16 Nem hívták fel magukra a figyelmet

A BBC biztonságpolitikai újságírója azt írta: a Kouachi-fivérek hétköznapi életet éltek az utóbbi időben, így nem kerültek a francia hatóságok látókörébe, nem gondolták róluk, hogy fenyegetést jelentenek.

21.00 Nem halnak meg a Charlie Hebdo karikaturistái

A Charlie Hebdo főszerkesztője, Gérard Briard azt mondta: megölt kollégái nem lesznek halottak a lap jövő heti számában. „A jövő heti szám nem lesz gyászjelentés. Egy rendes lapszám lesz a Charlie összes művészével, összes rajzolójával, összes munkatársával – még Mustapha, a korrektor is benne lesz, aki egyébként nem szokott látszani.”

Briard hozzátette, hogy a szerzőkkel úgy döntöttek, vicces számot készítenek, mert nem tudják, hogyan kell másmilyet csinálni. A jövő heti lapszámmal azt akarják demonstrálni, hogy a terroristák soha nem mondhatják, hogy megölték Charlie-t.

20.51 Rablás, nem terror Montpellier-ben

Montpellierben két túszt ejtett egy fegyveres egy ékszerboltban, de az eset nincs összefüggésben a terrorcselekményekkel. Cristophe Barret ügyész az AFP-nek elmondta: rablás történt.

20.41 Alig néhány hete állt szolgálatban a lelőtt rendőrnő

A párizsi túszejtő, Amédy Coulibaly csütörtökön reggel is támadásba lendült Párizsban, akkor súlyosan megsebesített egy rendőrnőt, aki belehalt sérüléseibe. A 27 éves Clarissa Jean-Philippe alig néhány hete állt szolgálatban a kiképzését követően. Fegyvertelen volt. A lövöldözés helyszínére úgy érkezett, hogy úgy tudta: közlekedési balesethez kell vonulnia. Több lövés érte, az egyik a nyakán. Testvére és édesanyja gyászolja Martinique-ban. Az anya azt mondta: Clarissa mindig arról álmodott, hogy a köztársaságot szolgálja. 

20.37 Amerika kiáll a franciák mellett

Barack Obama amerikai elnök beszédében felhívta a figyelmet arra, hogy a francia kormánynak továbbra is ébernek kell maradnia. „Franciaország a legrégibb szövetségesünk. A francia népnek tudnia kell, hogy az Egyesült Államok velük van, ma is és holnap is. Imádkozunk azokért a családokért, akiket közvetlenül érintettek a történtek. Önökkel együtt gyászolunk és önökkel együtt szállunk harcba a közös értékeinkért, amik barátokként és szövetségesekként összekötnek minket.

Párizs utcáin újra világosan láthatóvá vált, hogy miért küzdenek a terroristák – semmi másért, mint a gyűlöletért és az emberek szenvedéséért. Mi kiállunk a szabadságért, a reményért, az emberi méltóságért, ennek Párizs a jelképe az egész világ számára. Párizs szelleme velünk lesz mindörökké, azután is, hogy a terrorizmust végképp kisöpörjük a világból” – mondta Obama.

20.25 Már korábban halottak voltak a túszok

Francia sajtójelentések szerint a párizsi túszdráma legalább három áldozata a négyből nem a mentőakció során vesztette életét, hanem már előbb végzett velük a túszejtő, aki ezt maga ismerte el, amikor a BFMTV csatornával beszélt telefonon.

20.20 Hollande további fenyegetésekre számít

A francia elnök péntek esti televíziós beszédében azt is mondta, hogy Franciaországnak további fenyegetésekkel kell szembenéznie, de nem fog félelemben élni. A fegyvereseket fanatikusoknak nevezte, akiknek semmi közük a muszlim valláshoz.

20.15 Párizs Charlie

 Ezt a feliratot vetítik a Diadalívre.

20.07 Hollande elnök televíziós beszédet tartott

Francois Hollande francia elnök folyamatos kapcsolatban állt a terrorelhárítás vezetőjével a nap folyamán. Elmondta: büszke a pénteki akciókban résztvevők bátorságára és hatékonyságára. „Büszke vagyok arra, hogy teljesítették a parancsokat, emberéleteket mentettek meg, ártalmatlanná tették a terroristákat” – mondta.

„Franciaország helyt tudott állni ebben a helyzetben. Franciaország tudja, hogy szembe tud szállni a fenyegetésekkel, mert megvannak hozzá a biztonsági erői, férfiak és nők, akiknek megvan a szükséges bátorságuk. De Franciaország sajnos azt is tudja, hogy nem ért véget a fenyegetés.”

„Ébernek kell lennünk. És azt szeretném, ha a nemzet egységesnek érezné magát – ez a legjobb és legerősebb fegyver” – mondta Hollande, aki a kóser üzlet elleni támadást szánalmas antiszemita cselekedetnek nevezte.

19.37 Interjút adtak a terroristák

A francia BFMTV csatornának sikerült telefonon beszélni Amedy Coulibalyval és Chérif Kouachival még a túszdráma alatt. A Charlie Hebdo elleni merényletet elkövető testvérpár egyik tagját, Chérif Kouachit az al-Kaida jemeni szárnya küldte és pénzelte. Coulibaly pedig akcióit folyamatosan egyeztette a testvérpárral, ő maga az Iszlám Államhoz tartozott.

19.33 Köszönetet mondott a belügyminiszter

Megszólalt a francia belügyminiszter, Bernard Cazeneuve. Köszönetet mondott a biztonsági erőknek és a rendőrségnek a túszok kiszabadításáért. Rendkívül bonyolult és kockázatos helyzetben kellett közbelépniük – mondta, hozzátéve, hogy a hatóságok bátor és professzionális módon jártak el. Korábban azt is közölte: rendkívül szomorú amiatt, hogy több túsz életét vesztette.

19.26 Az európai vezetők kiállnak Franciaország mellett

Több európai vezető, így a brit Cameron, a német Merkel, a spanyol Brey és az olasz Renzi, valamint az EU soros elnöke, Tusk is elfogadta Francois Hollande elnök meghívását vasárnapra, a párizsi Place de la Republique-en megrendezett Egység Gyűlésén. Az elnökök, miniszterelnökök azt írták a Twitteren, hogy ott lesznek, hogy támogassák a francia népet, kiálljanak a terrorizmus ellen és a szabadság mellett. „Nem hagyjuk, hogy a félelem megváltoztasson bennünket” – írta Renzi. 

19.08 Ellentmondásosak a hírek

A Telegraph azt írja: a párizsi üzletben egy telefon kagylóját nem tették vissza, ezen keresztül tudták a terrorelhárítók lehallgatni, hogy mi folyik bent. A támadás akkor indult, amikor a túszejtő imádkozni kezdett.

Egyelőre nem világos, hogy voltak-e társai a túszejtőnek és ők életben vannak-e, a hatóságok mindenesetre lázas keresésbe kezdtek a környéken. Egy férfi, aki a túszdráma több túlélőjével is beszélt, a francia RTL rádiónak azt mondta: Coulibaly barátnője is vele volt a boltban. A nőt szintén körözik. 

19.01 Még egy holttestre bukkantak

A párizsi túszdráma helyszínén – értesült a Sky News. A hatóságok feltételezése szerint ő lehet a másik túszejtő, akiről azt hitték, hogy elmenekült.

18.57 A fivérek nem is tudták, hogy túszuk van

Valószínűleg nem tudtak arról a Charlie Hebdo merénylői, hogy abban az épületben, melyben elbarikádozták magukat, egy túszuk is van – írja a Le Figaro értesülése nyomán az MTI. Korábban a hírekben az jelent meg, hogy túszt ejtettek a terroristák, azonban úgy tűnik, hogy az épületben tartózkodó 27 éves férfi elbújt és nem vették észre a támadók. A fiatalembert a délelőtt folyamán többször is megpróbálták elérni családtagjai, ő azonban nem vette fel a telefont, csak később küldött egy sms-t: “Elbújtam az első emeleten. Azt hiszem, mindenkit megöltek. Mondjátok meg a rendőröknek, hogy lépjenek közbe.” 

18.48 Egy túszejtő elmenekült

A Telegraph azt írja: a párizsi túszejtésben egy másik fegyveres is részt vett, aki elmenekült a helyszínről. Egyelőre nem tudni, hogy Amedy Coulibaly-t ölték-e meg. 

18.36 Még Párizsban sincs vége

A Le Nouvel Observator tudósítója szerint a rendőrök a szupermarket épülete mögé rohantak, valakit keresnek. Lehet, hogy több támadó volt, vagy valaki fedezte a túszejtőt.

18.35 Újabb túszejtés

A France 24 tudósítója szerint Montpellier-ben újabb túszhelyzet alakult ki egy ékszerboltban. Egyelőre nem tudni, van-e összefüggés a mai eseményekkel, lehet, hogy rablás történt. A RT értesülése szerint a városközpontban lévő boltban két embert tartanak fogva. A rendőrök körbevették a területet.

18.33 Videó a párizsi ostromról

18.13 Megszólal az elnök

Francois Hollande este beszédet tart a történtek nyomán.

A Telegraph közlése szerint a párizsi túszdrámának véget vető szabadító akció során négyen súlyosan megsérültek. Mint korábban írtuk, francia rendőrségi közlés szerint ezen kívül öten életüket vesztették, köztük a támadó is.

18.09 Dammartinban rendőrök sérültek meg

A Charlie Hebdo merénylői ellen megindult támadásban egy rendőr életveszélyesen megsérült, egyet pedig lábán ért lövés – számol be a Telegraph. A nyomdaépületben jelenleg bombaszakértők vizsgálódnak.

18.00 Túszok is meghaltak

A francia rendőrség bejelentette, hogy a párizsi túszdrámában a támadón kívül négyen életüket vesztették.

A BBC azt írja: továbbra sem világos, hány túsz volt a párizsi üzletben. A rendőrségi roham alatt szemtanúk tíz embert láttak kirohanni a boltból. 

17.49 A rendőrség is megerősítette

Hivatalos közlés szerint a Charlie Hebdo merénylői és a párizsi túszejtő is halott.

17.47 Így szabadultak a túszok – fotók

17.35 Több helyről is megerősítették

Az AFP és a Le Figaro is úgy tudja, hogy megölték Amedy Coulibalyt, aki egy párizsi kóser élelmiszerboltban ejtett túszokat. A szerdai merénylet elkövetői, akikkel úgy tudni, hogy Coulibaly kapcsolatban állt, egy dammartini nyomdában ejtettek túszt. Őket is megrohamozták és a rendelkezésre álló információk szerint megölték a rendőrök.

A Telegraph belügyi forrásból úgy tudja: “semlegesítették” a párizsi túszejtőt.

17.26 A párizsi túszejtővel is végezhettek

A Le Monde értesülése szerint.

17.23 A párizsi boltot is megrohanták

Az AP jelentése szerint a rendőrök megrohamozták azt a párizsi kóser élelmiszerboltot is, ahol egy férfi túszokat tartott fogva. A beszámoló szerint egy foglyul ejtett nő elmenekült az épületből. A Telegraph több túsz szabadulásáról ír.

17.19 Megölhették a merénylőket

Az AFP értesülése szerint végeztek a Charlie Hebdo támadóival. A France 24 beszámolója szerint kiszabadították a túszt, akit Dammartinban egy nyomdában ejtettek foglyul.

17.14 Robbanások a párizsi túszdráma helyszínén is

A Telegraph számolt be arról, hogy négy nagyobb robbanás volt annál a kóser élelmiszerboltnál is, ahol egy másik férfi ejtett túszokat.

17.12 Tűz üthetett ki a nyomdánál

A Sky News ezt a felvételt közölte Twitter-oldalán a helyszínről.

17.11 Kábító gránátot vethettek be

A BBC-s Chris Morris szerint kábító gránátokat robbanthattak a terrorelhárítók a dammartini nyomdában.

17.08 Roham a terroristák ellen

Két robbanást, majd fegyverropogást hallott Dammartin-en-Goële-ben a közelben tartózkodó Kim Willsher szabadúszó újságíró. Tom Burges Watson, a France 24 tudósítója azt írja, terrorelhárítók vannak a nyomda tetején, ahol a Charlie Hebdo elleni merénylet elkövetői egy túszt tartanak fogva. Minden bizonnyal megrohanták az épületet a terrorelhárítók.

17.01 Lövések, robbanások Danmartinban

A Sky News beszámolója szerint robbanások, lövések hallatszottak annál a vidéki nyomdánál, ahol túszt tartanak fogva a Charlie Hebdo elleni támadás elkövetői. A Guardian azt írja: azután tört ki lövöldözés és szállt ki füst az épületből, hogy a terrorelhárítók behatoltak a nyomdába.

17.00 

A Reuters jelentése szerint terrorelhárítók veszik körbe azt a danmartini nyomdát, ahol a Charlie Hebdo elleni merénylet elkövetői egy túszt tartanak fogva. Úgy tudni, a terroristák tárgyalni akarnak és eddig nem lendültek támadásba – közölte a francia belügyminisztérium szóvivője. A túszdráma sokáig elhúzódhat, órákig, akár napokig is – tette hozzá.

Párizs Vincennes nevű részén egy kóser élelmiszerboltban ejtett túszokat egy férfi, a belügy közlése szerint a túszejtés óta itt sem volt támadás, halottak, sérültek nincsenek. 

16.53 Parkolóházba menekültek

Egy szemtanú a BBC-nek elmondta, hogy épp a megtámadott kóser élelmiszerboltba tartott, amikor fegyverropogást hallott. Egy parkolóházba menekült többekkel együtt, amit azóta sem hagytak el. „Nem tudjuk, mi van a boltban, mert nem látunk oda, de rendőrök és katonák vesznek minket körül” – közölte. Egy másik férfi, aki az üzlet közelében él, elmondta, hogy a fia a bolttól alig 200 méterre lévő iskolában van. Az intézményt lezárták, a gyerekkel még nem tudta felvenni a kapcsolatot. 

16.47 Internetes offenzíva a dzsihádisták ellen

Az Anonymous nemzetközi hackercsoport bejelentette, hogy bosszút állnak a támadásokért – dzsihádista internetes oldalak ellen indítanak hadjáratot. A szélsőséges iszlamista terrorszervezetek nagymértékben támaszkodnak az internetes kommunikációra, ezen keresztül próbálnak fiatalokat is bevonni világszerte tevékenységükbe. 

16.43 A britek is támadástól tartanak

A brit biztonsági szervezet, az MI5 vezetője arra figyelmeztetett, hogy értesüléseik szerint az al-Kaida tagjai Szíriában merényleteket készítenek elő nyugati célpontok ellen. Feltehetően tömegközlekedési csomópontokat és „emblematikus célpontokat” támadnának. Andrew Parker azt mondta: nagyon valószínű, hogy az Egyesült Királyságot is csapás éri. Parker ritkán áll a nyilvánosság elé, utoljára 2013 októberében szólalt meg. 

16.40 Komoly figyelem irányult a megtámadott lapra

A francia Le Figaro úgy értesült, hogy a merénylet óta megkétszereződött a Charlie Hebdo előfizetőinek száma.

16.37 A Hezbollah is elítéli a terroristákat

A libanoni Hezbollah vezetője szerint az iszlám szélsőségesek sokkal inkább meggyalázták az iszlámot és Mohammed prófétát, mint azok, akik a valláson viccelődő karikatúrákat közöltek. Haszan Naszr Alláh sejk nem említette konkrétan a párizsi merényletet, de azt mondta: az embereket lemészároló, lefejező szélsőségesek sokkal több kárt okoztak a muzulmánoknak, mint bárki a történelemben. Naszr Alláh síita csoportja jelenleg Szíriában Asszád elnök csapatai mellett harcol. 

16.33 Fenyegetőzik a túszejtő

A France24 arról számol be, hogy a párizsi túszejtő közölte: ha a rendőrök megrohanják a Charlie Hebdo elleni merényletet elkövető Kouachi-testvéreket, megöli a túszokat.

16.29 Sarkozyvel is találkozott a túszejtő

Egy twitterező rátalált egy 2009-es újságcikkre, ami arról számol be, hogy a párizsi túszejtő Nicolas Sarkozy akkori francia elnökkel találkozott. Amedy Coulibali egyike volt azoknak a fiataloknak, akiket találkozóra hívtak az államfővel. A lapnak azt nyilatkozta, hogy nagyon izgatott és szeretne autogramot kérni a kilenc testvérének. Azzal is viccelődött, hogy reméli: az elnök segít neki munkát találni.

16.20 A börtönben lett radikális iszlamista

A hatóságok Amédy Coulibaly-t és barátnőjét, Hayat Boumeddiene-t körözik. A 32 éves Coulibaly lehet az a férfi, aki túszokat tart fogva egy párizsi kóser élelmiszerboltban és ő lehetett az, aki csütörtökön reggel agyonlőtt egy rendőrnőt a francia főváros keleti részén, kevesebb mint egy nappal a Charlie Hebdo elleni támadás után.

Coulibaly még fiatalkorúként, 2001-ben fegyveres rablásba keveredett. A Charlie Hebdo elleni merénylet egyik elkövetőjével, Chérif Kouachi-val akkor találkozott, amikor 2005 és 2006 között egy börtönben ültek. A fogságban lett belőle radikális iszlamista. Drogügyletekbe is keveredett, 2010-ben pedig azért tartóztatták le, mert részt vett Smain Ait Ali Belkacem kiszabadításának előkészítésében. Belkacem a párizsi metró és vasút elleni 1995-ös támadások egyik kulcsfigurája volt. Coulibaly házának átkutatásakor a rendőrök Kalasnyikovhoz való lőszereket is találtak. Börtönbüntetést kapott, alig egy éve szabadult.

A Le Monde beszámolója szerint Coulibalynak és Kouachinak Djamel Beghal volt a mentora, akit korábban szintén merénylet előkészítése miatt tartóztattak le.

16.10 Kiürítik a zsidónegyedet

Csütörtökön reggel is volt egy támadás a francia fővárosban, ezt feltehetőleg az a férfi követte el, aki most túszokat tart fogva egy párizsi kóser élelmiszerboltban. A csütörtöki lövöldözésben egy rendőrnő meghalt. A CNN beszámolója szerint az az eset egy zsidó általános iskolánál történt, valószínűleg az lehetett a célpont.

A párizsi rendőrség most attól tart, hogy újabb támadások érhetik a zsidónegyedet, ezért itt elrendelték az üzletek bezárását. A zsidónegyed – órákkal a Sabbat előtt – tömve volt a bevásárlást végző francia zsidókkal és turistákkal. A túszdráma helyszínén, Kelet-Párizs Vincennes nevű részén jelentős zsidó közösség él. 

16.03 Elszigetelik egymástól a merénylőket

A Scotland Yard korábbi túsztárgyalója, Roy Ramm a Sky News-nak azt mondta: a jelenlegi helyzet, az egyszerre zajló két túszdrámával a legbonyolultabb, amit csak el lehet képzelni. Szerinte először is arról kell megbizonyosodni, hogy a Charlie Hebdo merénylői és a párizsi túszejtő nem tudják felvenni egymással a kapcsolatot. Valószínűleg történt is intézkedés erre vonatkozóan – Dammartin-en-Goële-ből, ahová a terroristák bevették magukat, helyiek és az újságírók arról számoltak be, hogy zavarják a mobilhálózatokat. 

15.57 Mesterlövészek a háztetőkön

Kim Willsher Dammartin-en-Goële-ből a Guardiannek arról számolt be, hogy a városka iskolája nagyjából fél kilométerre van attól a nyomdától, ahol a terroristák túszt ejtettek. A gyerekeket buszokkal vitték el. Egy nő haza akarta vinni 13 éves fiát, de azt mondták, várnia kell. „Eszembe nem jutott volna, hogy a két terrorista ide fog jönni. A nagyobb fiam, aki Párizsban él, szólt nekem, hogy mi történik, amikor munkában voltam. Többször próbáltam hívni az iskolát, de nem tudtam elérni őket, iszonyú ideges voltam. Végül visszahívtak” – mondta Valérie Desayeux.

A nyomda környékén ostromállapot van, a közeli háztetőkön mesterlövészek várakoznak. A kétemeletes épületet kommandósok vették körül. A fegyveresek pénteken reggel egy szürke Peugeot-t loptak nagyjából negyven kilométerre a kisvárostól. A párizsi Charles de Gaulle repülőtérre akartak eljutni, de óriási rendőri jelenlétbe ütköztek. Lövöldözés tört ki, majd a két terrorista az autót hátrahagyva, egy mezőn keresztülrohanva ért el a nyomdába. 

15.48 Rövid videó a párizsi helyszínről

Tim Chester, a Mashable újságírója ezt posztolta.

15.45 A gyerekeket másik városba vitték

Rory Mulholland Dammartin-en-Goële-ben tartózkodik, ahol hat órája zajlik túszdráma. A Charlie Hebdo merénylői egy nyomdát foglaltak el, túszt is ejtettek. „A város utcáin csak állig felfegyverzett rendőrök és újságírók, fotósok vannak, utóbbiak igyekeznek minél közelebb kerülni az épülethez, ahol a terroristák elbarikádozták magukat. Egyelőre nyoma sincs új fejleménynek, ez az álmos kisváros azonban most háborús zónához tartozik.

A testvérek azt mondták, nem hátrálnak meg, mártírként akarnak meghalni. A kérdés csak az, meddig várnak a rendőrök, mielőtt megrohanják a nyomdát, ahol állítólag túszt is ejtettek. A város lakói bezárkóztak otthonaikba, amíg a túszdráma véget ér. Az iskolából a gyerekeket egy másik városba szállították buszokkal, ahová a szülők délután mehetnek értük” – közölte a szemtanú a Telegraph-fal. 

15.40 Bombariadó is volt Párizsban

Bombariadó volt az Eiffel-toronytól nem messze, a Trocadero téren, de később a rendőrség közölte: hamis volt a riasztás. Egy ideig a metrók sem közlekedtek a tér környékén.

15.36 A merénylők elengedését követeli a túszejtő

Rendkívüli tanácskozást hívott össze a francia kormány a túszdráma miatt – írja a BBC. Az ülésen részt vesz Hollande elnök, Valls miniszterelnök, Cazeneuve belügyminiszter és Taubira igazságügyminiszter.

Eközben a Telegraph azt írja, hogy a párizsi túszejtő, Amedy Coulibaly azt követeli, hogy a Charlie Hebdo elleni merénylet elkövetői, a Kouachi-testvérek, akik szintén túszt ejtettek egy Dammartin-en-Goële-i nyomdában, szabadon távozhassanak. 

15.30 Túszokat engedhettek el

A Twitteren egy szemtanú azt írta, hogy a párizsi túszok közül néhányat szabadon engedtek, őket rendőrök kísérték el a helyszínről. Hivatalos forrásból ezt egyelőre nem erősítették meg. 

15.26 Ismerték egymást a terroristák

A Guardian újabb részleteket közölt a párizsi túszejtés feltételezett elkövetőjéről. A 33 éves Amedy Coulibaly Franciaországban született. A Le Monde értesülése szerint ő és a Charlie Hebdo elleni vérengzés elkövetője, Chérif Kouachi a legelkötelezettebb követője volt Djamed Beghal terroristának. Telefonhívásaik adataiból kiderült, hogy együtt látogattak el korábban Beghal dél-franciaországi otthonába. 

15.21 Idáig “aludtak”

A francia Arnadu Daenjan, aki korábban hírszerzőként dolgozott, a BBC-nek elmondta: lehetetlen minden terrorgyanús személyt folyamatos figyelemmel kísérni. „A biztonsági erők nyomon követik a legveszélyesebb embereket, de mindenkire nem tudnak odafigyelni. Valószínűleg ezek az emberek jónéhány évvel ezelőtt kikerültek a hatóságok látóköréből, nem követtek el semmi gyanúsat, majd hirtelen reaktiválódtak” – fejtette ki. 

15.19 Menekítik a gyerekeket

Közben továbbra is zajlik a túszdráma Dammartin-en-Goëlle-ben is, ahol a Charlie Hebdo elleni szerdai merénylet elkövetői néznek farkasszemet a hatóságokkal. Édouard de Mareschal a Twitteren azt írja, az iskolából – rendőri védelemmel – elkezdték kimenekíteni a gyerekeket.

15.14 Evakuálják a környéket

Egy közelben élő újságíró a francia RTL rádiónak elmondta: a párizsi túszejtés helyszíne előtt sétált el, tíz perccel az első lövöldözés előtt. A lövöldözést is hallotta, nagyjából fél percig tartott. Egy twitterező azt írja: ő bezárkózott egy közeli étterembe, közben a hatóságok a túszdráma helyszíne körüli üzleteket evakuálják. 

15.09 Cáfolták a halottakat

A francia belügyminiszter cáfolta, hogy ketten meghaltak volna a párizsi túszdrámában. A Reuters jelentése szerint egy súlyos sérült és hat túsz van a kóser élelmiszerboltban. 

15.06 Kapcsolatban állnak

Az AP hírügynökség rendőrségi értesülése szerint a párizsi túszejtő kapcsolatban áll a Charlie Hebdo merénylőivel. Amedy Coulibalyt gyanúsítják a túszejtéssel. Több túsz súlyosan megsebesülhetett, két halottról is szólnak a hírek.

15.01 A sajtószabadságért halt meg

Richard Engels, az NBC tudósítója Twitteren azt írja: a Charlie Hebdo merénylői és a párizsi túszejtő is ismertek voltak a francia hírszerzés számára.

Megszólalt közben Ingrid Brinsolaro is, annak a rendőrnek a felesége, aki a Charlie Hebdo vezető szerkesztőjét, Charbot védte és szintén meghalt a szerdai támadásban. Elmondta: férje tartott attól, hogy támadás fogja érni Charbot, egyszer azt mondta: „egy nap ez az egész az arcába fog robbanni”. „A sajtószabadságért halt meg” – mondta a nő.

14.53 Két halott, hat túsz

Megszólalt a párizsi támadás egy szemtanúja. „Egy afrikai ember kalasnyikovval rontott be a boltba és lövöldözni kezdett” – mondta a férfi. „Úgy tudni, hogy két ember meghalt, az viszont biztos, hogy a túszejtő most is hat embert tart fogva” – idézi a Guardian. 

14.45 Fegyveres rendőrök a párizsi túszdráma helyszínén

James Longman, a BBC tudósítója twitteren azt írja: nagyon komoly rendőri jelenlét van Párizsban, újságíróból is rengeteg van. A rendőrök megerősítették, hogy két halott van. A túszejtők Kalasnyikovot használtak. 

 AFP / Martin Bureau

14.38 Ők lehetnek a párizsi túszejtők

A második, párizsi támadással összefüggésben egy nőt és egy férfit, Amedy Coulibaly-t és Hayat Boumeddiene-t keresi a rendőrség. A férfi többszörösen büntetett előéletű, lopások, kábítószer miatt gyűlt meg a baja a törvénnyel.

14.33 Az al-Kaida állhat a Charlie Hebdo elleni merénylet hátterében

A BBC jemeni hírszerzési forrásokra hivatkozva azt írja, hogy a szerdai merénylet egyik elkövetője, Said Kouachi 2011-ben illegálisan utazott Jemenbe. Egy al-Kaidához köthető személlyel tartotta a kapcsolatot és részt vett a terroristacsoport kiképzőtáborában is. 

14.27 Két halott a párizsi túszdrámában

Az AFP értesülése szerint két halott van a párizsi kóser élelmiszerboltnál. A túszejtő azt üzente a rendőrségnek: “tudjátok, ki vagyok” – utalva a tegnap reggeli lövöldözésre, melyben egy rendőrnő életét vesztette.

 Fotó: AFP

14.25 Gépfegyveres támadó ejtett túszokat Párizsban

Miközben a szerdai merénylet elkövetői egy nyomdában barikádozták el magukat, Párizsban egy kóser élelmiszerboltban bontakozott ki újabb túszdráma. Úgy tudni, hogy itt az a fegyveres ejtett túszokat, aki csütörtökön reggel agyonlőtt egy rendőrnőt a francia fővárosban. A BBC értesülése szerint nők és gyerekek is vannak a foglyok közt. A környéket lezárták, a diákok nem hagyhatják el a közeli iskolákat. A támadónál két gépfegyvert is láttak.

14.10 Ez történt eddig

 Getty Images / Christopher Furlong

Franciaországban 88 ezer embert mozgósítottak a Charlie Hebdo párizsi szerkesztősége elleni merénylet elkövetőinek felkutatására. A két üldözött terrorista pénteken reggel autót váltott, Montagny-Sainte Felicité településen egy tanárnő Peugeot 206-osát rabolták el. Ezután Dammartin-en-Goële településen elfoglaltak egy nyomdát, ahol túszokat ejtettek, tűzpárbaj is volt. A testvérpár a rendőröknek megüzente, hogy mártírként akarnak meghalni.

Pénteken délután egy óra körül egy párizsi kóser boltnál is volt lövöldözés. Az AFP információi szerint itt is ejtettek túszt.

A megtámadott hetilap, a Charlie Hebdo szerkesztőit a Libération francia lap fogadta be, a magazin a jövő héten is megjelenik, minden eddiginél nagyobb, egymilliós példányszámban.

A részleteket ide kattintva olvashatják.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik