hitler (hitler)
Tudomány

Még Hitler sem ölt karikatúráért

A náci vezér saját maga adatta ki a róla készült gúnyrajzokat, amivel zsákmányból egy csapásra vadásszá vált. A műfaj évszázadok óta tart görbe tükröt a hatalom és a társadalom elé.

A Mohamed-karikatúrák megjelenéséig azt gondolhattuk, a műfaj nem több, mint humor nyelvén megfogalmazott egészséges kritika. Mert az is, bár diktatúrák idején nem ez volt a nyugodt élet biztosítéka. Iszlám szélsőségesek bebizonyították, egy-egy rajz halálos bűnné válhat. Tegyük hozzá, hogy felháborodásukat nem pusztán a műfaj okozta, vastagon benne van a nyugat iránti gyűlöletük és az az egyszerű tény, hogy hitük szerint a próféta bármilyen ábrázolása tilos.

Hitler elvette az élét

Ha valaki, akkor Adolf Hitler az, akitől nem várnánk, hogy dühroham helyett saját maga adja ki a róla készült karikatúrákat. Persze nem önmarcangoló gúny vezette, hanem jól felfogott politikai érdek. Meg kell hagyni, ennél okosabban nem is kezelhette volna a nyugati sajtóban róla megjelent, cseppet sem hízelgő rajzokat.

Rudolf Hess 1933-ben feldúlva mutatta be főnökének a nyugati sajtóban megjelent karikatúrákat. Ezeken például félmeztelen indiánként, horogkeresztes tetoválásokkal az arcán, tolldísszel, fülében karikákkal ábrázolták a Führert, egy másikon pedig a halál megtestesítőjeként, kaszával a kezében.

Igencsak meglepődött, amikor Hitler átlapozta, majd a várható felháborodás helyett azzal adta vissza a lapokat: ezeket könyvbe rendezve, az ő saját kezű kommentárjaival ellátva meg kell jelentetni Németországban is. Minden rajz alá három-öt sort írt, amelyek két kérdésre adtak választ: mit írtak rólunk, és ezzel szemben mi az igazság?

Az említett kaszás Hitler alá például ezt írta: “A kép azt sugallja, hogy Hitler háborút akar. Az igazság ezzel szemben az, hogy 1933 júniusában Anglia, Franciaország, Olaszország és Németország paktumot kötött, amely 10 évre garantálja a békét”. A 75 karikatúrát tartalmazó 157 oldalas könyv címe: “Hitler a karikatúrákon. A tények a tintával szemben” lett, és negyvenezer példányban jelent meg. Ezzel egy csapásra hatástalanította, sőt saját javára fordította az ellene irányzott fegyvert.

 

Görbe tükör

Maga a karikatúra egyébként más-más formában, de az ókor óta létezik, mindig is görbe tükröt igyekezett tartani a hatalom, a társadalom elé. A szó eredete mindent megmutat: az olasz caricare, azaz túlozni igéből származik.

A mai értelemben vett karikatúrát a portréfestők alkották meg, túl kerek, túl szikár formákkal, elrajzolásokkal kidomborítva egyes személyiségjegyeket. Az első, aki rajzait gúnnyal fűszerezve ábrázolta például a pápát vagy XIV Lajos királyt, Giovanni Lorenzo Bernini volt a XVII. században

A XIX-XX. században a karikatúra a nyomtatott sajtó önálló műfajává vált. A rajzok ereje az iróniában rejlett, politikai fegyverként is használhatók voltak: a legvilágosabb és legszenvedélyesebb rajzok esetében a nevelő célzat általában előtérbe kerül az esztétikával szemben – idézi a Múlt-kor.hu Donald Dewey könyvét.

Walt McDougall, a 19-20. század fordulóján élt karikaturista azt írta, hogy a karikaturistának “olyan kíváncsi rugalmassággal kell rendelkeznie, ami alkalmassá teszi őt arra, hogy bármelyik párt számára tudjon karikatúrát készíteni, anélkül, hogy saját véleményét megtagadná”.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.