Nagyvilág

Észak-Korea Amerikával közösen vizsgálná ki a heckertámadást

Kim-Dzsong-Un(210x140).jpg (Kim Dzsong Un)
Kim-Dzsong-Un(210x140).jpg (Kim Dzsong Un)

Észak-Korea tagadja, hogy köze lenne a Sony Pictures ellen intézett, dollármilliós károkat okozó heckertámadáshoz. Az FBI máshogy látja, Phenjan Amerikával közösen járna az ügy végére. ”Súlyos következményei lesznek”, ha az USA nem megy bele a közös vizsgálatba.

Az észak-korai külügyminisztérium szóvivője ismételten visszautasította az amerikai állítást, rágalmazásnak minősítve az FBI által Észak-Korea ellen felsorakoztatott “alaptalan vádakat”.

A szóvivő hangsúlyozta: Észak-Korea tudja, hogyan bizonyítsa be azt, hogy nem felelős a hackertámadásért, ezért az Egyesült Államoknak el kell fogadnia a közös vizsgálatra tett javaslatát.

“Az Egyesült Államoknak emlékezetében kell tartania, hogy súlyos következményei lesznek annak, ha elutasítja javaslatunkat a közös vizsgálatra, és ellenintézkedésekhez folyamodik, miközben Észak-Koreát hibáztatja” – idézte a szóvivőt a KCNA hivatalos észak-koreai hírügynökség.

Ahogyan korábban megírtuk, az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) szerint a Sony Pictures elleni hackertámadás és fenyegetőzés mögött a phenjani kormány áll. A hackerek a Sony filmstúdió öt új filmjéhez jutottak hozzá illegálisan, és több gigabájtnyi személyes adatot is elloptak, közöttük a cég 47 ezer alkalmazottjának és harmadik személyeknek a címét és társadalombiztosítási számát. A hackerek azt követelték, hogy a médiaóriás állítsa le a The Interview című filmjének bemutatását, amelyben a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) beszervez két újságírót Kim Dzsong Un phenjani diktátor megölésére.

A hackerek szerint ez a “terrorista” film “megtörheti a térség békéjét és háborút idézhet elő“. A Sony a héten bejelentette, egyelőre nem forgalmazza a filmet.

Barack Obama amerikai elnök pénteken hibának nevezte a Sony meghátrálását, és válaszlépéseket helyezett kilátásba.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik