Nagyvilág

Luhanszk már kérte elismerését az ENSZ-től

A "luhanszki népköztársaság" függetlenségének elismerését kérte a világszervezettől, amely azonban nem erősítette meg, hogy erre vonatkozó kérést kapott volna a kelet-ukrajnai régiótól.

“Nem tudom megerősíteni, hogy ilyen kérést kaptunk volna” – jelentette ki Stéphane Dujarric, Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár szóvivője hétfőn New Yorkban az orosz állami hírügynökségnek.

A szóvivő hozzátette: az ENSZ Alapokmánya tartalmazza az államok elismerésének és a világszervezetbe történő belépésének pontos feltételeit. Emlékeztetett, a tagfelvételről a tagállamok döntenek.

Korábban a “luhanszki népköztársaság” sajtóosztálya közölte, hogy a “köztársasági gyűlésben” egy Ban Ki Mun ENSZ-főtitkárhoz intézendő levélről döntöttek, amelynek a szövegét is felolvasták. A levélben a “luhanszki népköztársaság” szuverenitásának és függetlenségének elismerését kérték a világszervezettől.

Kilenc ország támogatása kell

“A luhanszki népköztársaság az egyenlőség, a béke, a jószomszédi kapcsolatok és a politikai, gazdasági és kulturális együttműködés más általánosan elfogadott elvei alapján kívánja kapcsolatait építeni más államokkal” – fogalmaztak a levél szerzői, hangsúlyozva, hogy “az általánosan elfogadott nemzetközi normákkal összhangban a politikai döntéseknek a nép önrendelkezéshez való jogán kell alapulniuk, és ezt a jogot minden államnak tiszteletben kell tartania”.

Az ENSZ-be történő felvételnek négy szakasza van: először hivatalos felvételi kérelmet nyújtanak be a világszervezet főtitkárának címére, amelyet a Biztonsági Tanács megtárgyal. A megerősítéséhez a BT 15 tagja közül kilencnek a támogatására van szükség, valamint arra, hogy az öt állandó tag – az Egyesült Államok, Oroszország, Kína, Franciaország és Nagy-Britannia – egyike se emeljen ellene vétót. A pozitív elbírálás után a kérdést szavazásra teszik fel a Közgyűlésben, ahol a 193 tagállam legalább kétharmadának támogatnia kell a felvételi kérelmet.

Az ENSZ legfiatalabb tagállama a Dél-szudáni Köztársaság, amelyet 2011-ben vettek fel a világszervezetbe.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik