Nagyvilág

Nem így kéne az oroszokkal szót érteni?

A szankciók politikája és Oroszország elszigetelése nem vezet eredményre az ukrán válság kezelésében - véli Gerhard Schröder volt német kancellár, aki szerint büntetőintézkedések helyett Oroszország biztonsági érdekeiről kell tárgyalni.

A szociáldemokrata politikus a Welt am Sonntag című vasárnapi német lapban megjelent interjúban kifejtette: az ukrán válság megoldását az jelentheti, hogy Ukrajnából szövetségi – föderális – államot szerveznek és kinyilvánítják, hogy az ország nem csatlakozik a NATO-hoz, Moszkva pedig ezeket a rendezési elveket támogatva elfogadja, hogy a következő választások eredményeképpen felálló új ukrán kormány legitim, és önálló politikát folytathat.

A válság legfőbb oka az Európai Unió elhibázott keleti partnerségi politikája – hangsúlyozta Schröder. Az EU nem vette tudomásul, hogy Ukrajna “kulturálisan mélyen megosztott” ország, amelynek keleti és déli része mindig is inkább Oroszországhoz húzott, nyugati régiója pedig inkább az EU-hoz. Az ukrán társulási megállapodásról nemcsak Kijevvel, hanem Moszkvával is tárgyalni kellett volna, a legnagyobb hiba pedig az volt, hogy az EU a társulás és az Oroszországgal kötendő vámunió közötti választásra kényszerítette Ukrajnát – mondta a volt német kancellár.

Már 14 éve jó barátok Putyinnal

Gerhard Schröder Vlagyimir Putyin orosz elnök társaságában ünnepelte 70. születésnapját Szentpéterváron április végén, az ukrajnai válság egyik igen feszült időszakában, amikor kelet-ukrajnai oroszbarát szakadárok őrizetbe vették az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) több megfigyelőjét. A volt német kancellárt számos bírálat érte az orosz elnökkel közös ünneplés miatt. Schröder visszautasította a bírálatokat a Welt am Sonntagnak adott interjúban, és azt mondta, hogy az ünnepségen Putyinnal folytatott négyszemközti megbeszélése hozzájárult az EBESZ-megfigyelők szabadon bocsátásához.

A volt kancellár a fogadáson készült, az orosz elnököt és őt egymás karjaiban ábrázoló fényképpel kapcsolatban elmondta, hogy már 14 éve jó kapcsolatban vannak, mindig öleléssel üdvözlik egymást és nagyon örült, hogy barátja eljött a születésnapjára.

A fogadást az Északi Áramlat földgázvezetéket üzemeltető társaság szervezte és finanszírozta. A rendezvényen részt vett többek között Philipp Missfelder, a német konzervatív CDU parlamenti frakciójának vezető külpolitikai szakpolitikusa, Erwin Sellering, Mecklenburg–Elő-Pomeránia tartomány miniszterelnöke, valamint Németország moszkvai nagykövete és Alekszej Miller, a Gazprom orosz energetikai társaság elnöke.

Az Északi Áramlat Oroszországot Németországgal köti össze Ukrajna és Lengyelország megkerülésével. A Balti-tenger alatt húzódó vezeték a Mecklenburg–Elő-Pomeránia tartományi Greifswaldnál éri el Németországot. A több mint 1200 kilométeres vezetékpár megépítését Gerhard Schröder már kancellárként is támogatta, és kormányfői megbízatása után vezető pozíciót vállalt a beruházást irányító és a vezetéket üzemeltető társaságban, amelynek többségi tulajdonosa a Gazprom. Jelenleg a részvényesek bizottságának elnöke.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik