Nagyvilág

Megszállóknak tekintik az ukrán erőket

Az egyik donyecki oroszbarát vezető kijelentette, hogy a kelet-ukrajnai megye önállóságáról tartott referendum után mihamarabb saját állami szerveket és hadsereget hoznak létre.

A népszavazás után megszállónak fogunk tekinteni minden ukrán fegyveres erőt – jelentette ki vasárnap Denisz Pusilin szakadár vezető, a “donyecki népköztársaság” társelnöke.

Pusilin a népszavazás menetéről szólva hangsúlyozta, hogy a kelet-ukrajnai megyében uralkodó a feszült helyzet “nem zavarja meg a donyeckieket akaratuk kifejezésében”. “Azokban a szavazókörökben, ahol szabotálták a népszavazást, és nem álltak készen annak lebonyolítására, az emberek saját kezükkel készítettek urnákat” – tette hozzá.

Civilizált elválás

A donyecki népszavazás után annak szervezői megkezdik a “civilizált elválást” Kijevtől – közölte Borisz Litvinov, a donyecki népköztársaság társelnöke az orosz Vesztyi rádióban.

Litvinov az ITAR-TASZSZ orosz hírügynökség jelentése szerint azt mondta, hogy a referendumot követően összehívják Donyeck megye minden szintű képviselőinek kongresszusát, és megkezdik az elválást a kijevi hatalomtól.

Azt mondta, a donyecki köztársaság vezetése párbeszédet kíván folytatni az ukrajnai központi hatalomtól való elválásról. Úgy fogalmazott, hogy párbeszédet akarnak folytatni olyan félként, amelyet a nép akarata megerősített, és egyenlő jogokkal kívánják építeni a kapcsolataikat minden állammal.

El nem ismert referendum

Litvinov az önállósodási népszavazás törvényességét hangsúlyozta, megjegyezve, hogy 300-400 méteres sorok álltak a szavazóköröknél, “még a szovjet időkben sem voltak ilyen sorok”.

A kijevi kormány és a Nyugat által el nem ismert regionális népszavazást két keleti megyében, Donyeckben és Luhanszkban rendezték meg.

Közben Kijevben több vezető politikus nevezte törvénytelennek a kelet-ukrajnai szeparatista népszavazásokat. Petro Porosenko, a legesélyesebb ukrán elnökjelölt kijelentette, hogy a nemzetközi közösség nem fogja elfogadni a referendumok eredményét. A népszavazásokat “szégyennek és bűncselekménynek” nevezte. A mögötte álló Ütés (UDAR) párt elnöke, Vitalij Klicsko szavai szerint “a Donyec-medencei népszavazások komédiák, rosszabbak, mint a krími referendum volt”. Julija Timosenko, a Haza (Batykivscsina) jelenlegi kormánypárt elnökjelöltje pedig a népszavazások leállítására szólított fel.

Helyi idő szerint 16 óráig Luhanszkban a részvétel aránya meghaladta a 75 százalékot. Erről a luhanszki választás sajtóközpontja számolt be, megjegyezve, hogy problémák merültek fel azokban a járásokban, ahol az ukrán hadsereg zavarta a referendum lebonyolítását. Közlése szerint a szavazás helyi idő szerint 22 óráig tart, az első eredmények éjjel várhatók.

Donyeck megyében 50 százalékost – egyes járásokban 65 százalékost – meghaladó részvételről számolt be az önhatalmúlag kikiáltott népköztársaság központi választási irodája.

Pavlo Hubarjev, Donyeck megye szakadár kormányzója Szlovjanszkban újságíróknak úgy nyilatkozott: a referendumok eredményeként a régióból “új szubjektumot” hoznak létre. Arra a kérdésre, hogy a következő lépés a Donyec-medence Oroszországhoz csatlakozása lesz-e, azt válaszolta, erről még korai nyilatkozni.

Folytatódik a harc

Közben az ukrán belügyminisztérium közölte, hogy a Donyeck megye északi részén folyó terrorellenes művelet keretében szakadárok útellenőrző pontjait semmisítették meg Szlovjanszk, Kramatorszk és Krasznij Liman városoknál. A közlemény szerint sem a biztonsági erők tagjai, sem civil lakosok nem sérültek meg a műveletben.

Közben az ukrán belügyminisztérium közölte, hogy a Donyeck megye északi részén folyó terrorellenes művelet keretében szakadárok útellenőrző pontjait semmisítették meg Szlovjanszk, Kramatorszk és Krasznij Liman városoknál. A közlemény szerint sem a biztonsági erők tagjai, sem civil lakosok nem sérültek meg a műveletben.

Krasznij Limannál valamennyi ellenőrző pontot felszámolták. Szlovjanszknál közvetlenül a város határában szüntettek meg egy útzárat ott, ahol vasárnap egy rövid ideig tartó harc folyt a szakadárok és a biztonsági erők között. Kramatorszk közelében pedig egy Andrijivka településnél álló szakadár posztot semmisítettek meg – részletezte a tárca sajtószolgálata.

A nap folyamán korábban Szerhij Pasinszkij, az elnöki hivatal ideiglenes vezetője közölte, hogy “végső szakaszába” érkezett a terrorellenes művelet a Donyeck megyeében Krasznij Liman, Szlovjanszk és Kramatorszk városokban, és az ukrán biztonsági erők “sok terroristát” megsemmisítettek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik