Nagyvilág

Mi is részt veszünk az ukrajnai EBESZ-misszióban

A 35 fegyvertelen megfigyelőből álló csoport már elindult Odesszába.

Tizennyolc ország, köztük Magyarország vesz részt az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) katonai megfigyelői missziójában Ukrajnában, utóbbi kérésére – jelentette be szerdán a szervezet az EBESZ Állandó Tanácsának előző napi döntése alapján.

A misszió, amelyben 35 fegyvertelen megfigyelő vesz részt, szerdán kezdődik Odesszában, és egyelőre egy hétig, március 12-ig tart. A csoportba minden részt vevő ország maximum két főt delegálhatott. A részt vevő országok: Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Észtország, Finnország, Franciaország, Írország, Kanada, Lengyelország, Lettország, Litvánia, Magyarország, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Svédország, Szlovákia, Törökország. A csoport tagjai már úton vannak Odesszába.

Ukrajna kérésére megy a misszió

A bizalom- és biztonságépítő intézkedésekről szóló 2011-es EBESZ-egyezmény, az úgynevezett Bécsi Dokumentum III. fejezete rendelkezik arról, hogy a szervezet bármely tagországban látogatást tehet, ha onnan szokatlan katonai tevékenységről kap információt. A mostani látogatást Ukrajna kérte. Ez az első eset, hogy az EBESZ végrehajt egy ilyen missziót az egyezmény idézett része alapján.

“Remélem, hogy ez a katonai látogatás segít az ukrajnai feszültség csökkentésében. Az EBESZ a helyszínen objektíven felmérve a helyzetet, jobb helyzetben lesz ahhoz, hogy elő tudja segíteni a válság politikai megoldását párbeszéd útján. A bizalomépítés és az átláthatóság az EBESZ biztonságpolitikájának fő elemei. A Bécsi  Dokumentum alapján minden tagországnak kötelező információt szolgáltatnia katonai erejéről, katonai felszereléséről és védelmi terveiről. A dokumentum alapján az EBESZ missziólátogatásokat kezdeményezhet minden olyan tagország területén, amelynek vannak fegyveres erői” – jelentette ki Lamberto Zannier EBESZ-főtitkár.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik