Nagyvilág

“Színésznőket” lepleztek le az oroszbarátok között

Ukrán tévés újságírók buktattak le két nőt, akik az ország különböző nagyvárosaiban tűntek fel az elmúlt napokban, és magukat helybelieknek kiadva oroszbarát tüntetések élvonalában tiltakoztak a nyugat-ukrajnai "fasiszták és banderisták" térnyerése ellen.

A TSzN hírcsatorna által közzétett felvételeken jól felismerhető például egy barna hajú nő az orosz cári kitüntetéseken használt György-szalaggal és egy orosz zászlót a vállára terítve megjelenő szőke nő, akiket a március 1-jei harkivi tüntetésen kaptak lencsevégre.

Mindketten több városban is feltűntek az elmúlt néhány hétben. A szőke nő például nemrég nyilatkozott egy dél-ukrajnai tüntetésen az Ötös tévécsatornának. Ugyanez a nő feltűnt korábban Kijevben a “Majdan-ellenes” demonstráción, majd a kelet-ukrajnai Harkivban és a Krím félszigeten is. Mindenütt más-más város lakosának mondta magát.

A két “színésznő” – így nevezi őket ua.korrespondent.net ukrán portál – március 1-jén még Harkivban volt az oroszbarát tüntetők megyei tanács elleni ostromakor, március 3-án viszont már a Krími Autonóm Köztársaság fővárosában, Szimferopolban jelentek meg. Tősgyökeres odesszaiaknak mondták magukat, és könnyes szemmel közölték: azért érkeztek a Krímbe, hogy védelmet kérjenek “a fasisztákkal és a banderistákkal” szemben.

A híradás végén a kelet-ukrajnai Luhanszkban egy erkélyen három, kiejtése alapján Oroszországból érkezett fiatal férfi a pisztolyaikat mutogatja. Az egyik közülük “börtönszlengben” mondja el az amatőr felvételen, hogy “az ukrán”, majd helyesbít, hogy “az orosz népet” készülnek fegyverrel megvédeni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik