Belföld

Magyar Péter: Feloszlatjuk az Orbán-Tiborcz-Mészáros részvénytársaságot

Szajki Bálint /24.hu
Szajki Bálint /24.hu
  • Debrecenben tartott több ezer fős rendezvényt Magyar Péter, a Kossuth tér a bizonytalan időjárás ellenére már a politikus színpadra lépése előtt megtelt.
  • A Tisza Párt elnöke szerint most van esély lezárni azt a korszakot, ami Magyarországot az Európai Unió egyik legszegényebb és legkorruptabb országává tette.
  • Több konkrét politikai ígéretet tett kormányváltás esetére, így a családi pótlék összegének azonnali megduplázását, a védőnői rendszer felülvizsgálatát és önálló Környezetvédelmi Minisztérium felállítását.
  • „Zéró toleranciát” hirdetett a korrupcióra.
  • Az orosz-ukrán háborúról szólva azt mondta: Oroszország az agresszor, a Tisza Párt is békét akar, viszont „aki a Fideszre szavaz, a háborús uszításra” szavaz.
  • Szerinte az Orbán-kormány család-, vidék- és gyerekbarátnak hazudja magát, de jelentősen csökkent a családi gazdaságok száma, vidéki oktatási és egészségügyi intézményeket zártak be, rohasztottak le.
  • A debreceni tüntetésen felszólalt még L. Ritók Nóra pedagógus, az Igazgyöngy Alapítvány elnöke, Gerzsenyi Gabriella és Tarr Zoltán, a Tiszta Párt EP-képviselőjelöltjei is. Megszólalt Kozma Éva, a Mikepércsi Anyák a Környezetért Egyesület elnöke, aki megrázó beszédet tartott a Debrecen környékén zajló akkumulátoripari beruházások hétköznapi következményeiről.

„Mindannyian változást szeretnénk, amit csak együtt tudunk elérni” – mondta Magyar Péter Debrecenben vasárnap. Beköszönőjében Gárdonyi Gézát idézte:

Légy az, akiből árad a nyugalom! Légy az, akire nem hat a hatalom!

Külön köszöntötte az édesanyákat, nagymamákat, és azokat, akik az ország túlsó feléről, vagy a határon túlról érkeztek a debreceni tüntetésre. Azt mondta, a budapesti Andrássy úti tüntetés az utóbbi évek legnagyobb politikai demonstrációja volt, és „bárhogy is áskálódnak, bárhogy is szervezkednek” ellenük, ma megtartják az utóbbi évtizedek legnagyobb vidéki politikai demonstrációját és Magyarország legnagyobb anyák napi rendezvényét. Ezt hosszan tartó „Ria, ria, Hungária” – skandálás követte.

Egyre többen érzitek, hogy most vagy soha. Ha most sikerül, lezárhatjuk azt a korszakot, ami Magyarországot az Európai Unió egyik legszegényebb és legkorruptabb országává tette

– magyarázta. Ha pedig lezártuk a múltat – tette hozzá – új jövőt építhetünk.

Ha a Tisza Párt kerül kormányra, a családi pótlék összegét a kétszeresére fogják emelni, ígérte Magyar Péter, miután arról beszélt, hogy a családi pótlék egy egygyermekes család számára ma tizenkétezer-kétszáz forint. Szerinte teljesen új családtámogatási rendszerre van szükség. A védőnői rendszer felülvizsgálatát is megígérte, és további szociális tartalmú problémákra hívta fel a figyelmet.

Hol van az Uniótól érkezett negyvenezer-milliárd forint, amiből újjá lehetett volna építeni ezt az országot?

Szerinte ennek a pénznek a feléből a második világháború után építették újjá Németországot. Hol van ez a pénz? – kérdezte újra. Szerinte

  • tőkealapokban,
  • jachtokban,
  • belgrádi irodaházakban,

sorolta a példákat.

Feloszlatjuk az Orbán-Tiborcz-Mészáros részvénytársaságot

– ígérte a szónok.

Magyar Péter Kósa Lajosnak is üzent, utalva arra, hogy az éj leple alatt valakik provokatív, nadrágszíjas plakátokat tettek ki a tüntetés színhelyére. Egy másik plakátra utalva, mely szerint „Debrecenben tisztelik a nőket”, egy sor olyan példát mondott, ami ezt cáfolja.

„Szégyelld magad, Kósa Lajos, vagy ahogy itt, Debrecenben hívnak, Mr. Húsz százalék” – üzente Debrecen legismertebb kormánypárti országgyűlési képviselőjének, korábbi polgármesterének.

A NER és a propaganda 13 év után defenzívába szorult immár 3 hónapja, és mivel csak támadó fegyvereket építettek ki, zűrzavar van a Karmelitában – vélekedett Magyar Péter. Azt mondta: „Rogán Tóni folyamatosan kísérletezik, de eddig minden próbálkozása besült” – azok is, amelyek az ő lejáratását célozzák azzal, hogy nőverő, pszichopata, vagy éppen Brüsszel bábja.

Hallod-e, te Rogán Antal, tudsz te ennél sokkal jobbat is!

– üzente Magyar a Miniszterelnöki Kabinetiroda vezetőjének. Hozzátéve: „tartsatok ki, és pár nap múlva, a hosszú, tartós távollét alatt majd kipihenhetitek magatokat”.

Szajki Bálint / 24.hu

Magyar Péter az orosz-ukrán háborúról is félreérthetetlen állításokat tett debreceni beszédében. Szerinte azt hazudja a kormány, hogy ők a békepártiak, mindenki más háborúpárti. Magyar arra kérte a közönségét, üzenjék meg: ez nem igaz, mert mindenki békepárti. A szónok kijelentette: Oroszország az agresszor, Ukrajna területvédő politikája jogos. Mint mondta: a Tisza Párt békét szorgalmaz, majd hozzátette:

Aki a Fideszre szavaz, a háborús uszításra szavaz

Arról is beszélt, hogy a Tisza Párt szorgalmazza a béketárgyalások azonnali megkezdését. „Aki a Tiszára szavaz, a békére szavaz” – hangoztatta. Szerinte valójában a Fidesz a háborúpárti, amikor több száz katonát küldenek Csádba.

Magyar beszéde közben hangfelvételről lejátszották Orbán Viktor egyik tizenhét évvel ezelőtti nyilatkozatát, amelyben arról beszélt, hogy a rend és a béke iránti vágy miatt a kormány felé fordulnak az emberek ösztönösen, ha az ellenzékről elhitetik az emberekkel, hogy működésük már az ország és az emberek biztonságát fenyegeti.

Noha Magyar szerint az Orbán-kormány család-, vidék- és gyerekbarátnak hazudja magát, jelentősen csökkent a családi gazdaságok száma, vidéki oktatási és egészségügyi intézményeket zártak be, rohasztottak le. Ma Magyarországon 895 betöltetlen háziorvosi praxis van, hívta fel a figyelmet, hozzátéve, hogy rengeteg a 70 év feletti háziorvos. „Sorban zárják be a vidéki vasútvonalakat, a vidék pedig szépen elnéptelenedik” – jelentette ki. Arra is felhívta a figyelmet, hogy miközben magyarok százezrei próbálnak szerencsét külföldön, a kormány keleti vendégmunkásokkal oldaná meg a munkaerőhiányt. Hosszan beszélt az akkumulátoripari beruházásokról is, ezzel összefüggésben

Magyar azt ígérte: önálló Környezetvédelmi Minisztériumot fognak létrehozni a Tisza Párt kormányra kerülése esetén.

Magyar beszédében mindezeken túl szóba hozta az EP-választást és az önkormányzati választásokat is, és „zéró toleranciát” hirdetett a korrupcióval szemben. Szóba került az is, hogy Magyarország húsz éve tagja az Európai Uniónak, és Magyar Péter egyetértőleg sokadszor megidézte Horn Gyula szellemét is, akinek szerinte abban igaza volt, hogy választásokat kell nyerni, nem közvélemény-kutatást. Ennek ellenére nagyon biztatónak tartja, hogy egy hónappal a zászlóbontásuk után a teljes népesség 25 százalékát a támogatói között tudhatja a felmérések szerint.

Debreceni beszédét Magyar Péter az Orbán-beszédekből is ismert formulákkal zárta, melyek szerint „együtt a legvastagabb falon is átmegyünk”, és a „haza minden előtt”.

Noha zuhogó esőben kezdődött az országjáró turné debreceni eseménye, ennek ellenére jelentős számú résztvevő gyülekezett már a tüntetés előtt a Kossuth téren. A résztvevők a „Nem félünk!” jelszó skandálták. Mire Magyar Péter megérkezett a térre, az eső el is állt. Ezt a rendezvény műsorvezetője, Péter Petra rádiós újságíró külön is bejelentette. Magyar Péter az Igazgyöngy Alapítvány vezetőjével, L. Ritók Nórával lépett a színpadra.

Ne féljünk az esőtől, a Tisza áradásához sok vízre van szükség

– köszöntötte a térre érkezőket, majd megköszönte az elhíresült „női napszemüvegére” érkezett liciteket, és átadta L. Ritók Nórának a felajánlott hárommillió forintot jelképező elismervényt. Az alapítvány három Debrecen-környéki családot választott ki támogatásra. L. Ritók Nóra szerint nem három, hanem háromezer család van, aki rászoruló. Olyan családokat választanak ki, akiket a szegénység mellett egészségügyi probléma is terhel. L. Ritók a beszédét azzal zárta, hogy „a bizalom, ami az utóbbi időben egy kicsit megcsappant, most helyreállhat”.

Szajki Bálint / 24.hu

Ezután a Tisza Párt EP-képviselőjelöltjei léptek színpadra, és elsőként Gerzsenyi Gabriella szólalt fel, aki beszédében nagymamáját idézte, aki azt mondta neki: „Úgy csináld, hogy jó legyen!” Ezután személyes debreceni kötődéseiről osztott meg anekdotákat, majd bemutatta a férjét is, akibe Debrecenbe szeretett bele. Gerzsenyi ezután a családjáról, édesanyjáról, az elfogadás, a megértés fontosságáról beszélt, és az anyák napjával kapcsolatos gondolatairól.

Nagy Ervin színművész lépett a színpadra fél három előtt pár perccel, és József Attila Mama című versével indított. Nagy a vers után az mondta, azért vannak itt, hogy egy igazságos Magyarországon éljünk.

„Áldás, békesség, Debrecen!” – lépett a színpadra Tarr Zoltán, aki azt mondta, úgy érzi, otthon van Debrecenben. Szerinte a reformátusok Debrecenben, „a kálvinista Rómában” továbbra is jól érzik magukat. Felidézte, hogy a Debrecenbe tervezett Református Egységnap tizenöt év után az idén elmarad, miután Balog Zoltán püspök megosztotta a református egyházat. Erre Balog Zoltán lemondását követelte a tömeg, amihez Tarr is csatlakozott.

Szajki Bálint / 24.hu

Most olyan utat kell bejárnunk, ahol a nyilvános párbeszéd nagyon fontos – mondta Tarr, aki egy erről szóló, igaz már 35 éves idézetet is felolvasott Balog Zoltántól. Balog szerinte magától leköszönni továbbra sem hajlandó,

a református közösség két bírósági keresetet is benyújtott az egyházi bírósághoz, hogy elmozdítsák a püspököt.

Az EP-képviselőjelölt arról is beszélt: mindenkinek vállalnia kell a véleményét, akkor is, ha emiatt esetleg retorziók érik, fenyegetik, félreállítják (őt azután bocsátották el állásából, hogy korábban is kiállt Magyar mellett a színpadra). Mi mindannyian ennek a rendszernek az áldozatai vagyunk, még ha nem is vérünk kiontásával, vagy vesénk leverésével – mondta. A szónok Mészáros Lőrinc klasszikussá vált mondatával köszönt el a hallgatóságtól: „Legyetek bátorak!”, ami nagy derültséget váltott ki a közönségből, de hozzátette azt is, hogy legyetek szabadok is.

Rost Andrea operaénekes ezután a Tavaszi szél vizet áraszt kezdetű népdalt énekelte el hangszeres kíséret nélkül, miután a hangszeres kíséretet biztosító művész a műsorvezető szerint az utolsó pillanatban „megijedt”, és lemondta a fellépést.

Ezek a szülők már nem csak a gyermekeik egészségéért és biztonságáért küzdenek

– ezt már Kozma Éva, a Mikepércsi Anyák a Környezetért Egyesület elnöke mondta. Szerinte a környezetvédelmi szabályok kiüresítésével és a kiemelt beruházásokra vonatkozó szabályozással szabad utat adtak az akkumulátoripar térnyerésének és a környezetszennyezésnek. Felidézte, hogy csak Debrecen környékén hét, országszerte már negyven akkumlátoripari beruházás veszélyezteti a környezetet. Azt is mondta, hogy Debrecen már nem büszke egyetemváros, hanem „gyármegye”.

„Összeszorul a gyomrom, ha arra gondolok, hogy el kell innen mennünk, de nem tudjuk eladni a hitellel terhelt házunkat” – mondta, és megjegyezte azt is, hogy az ipari beruházások miatt el is értéktelenedik az ingatlanjuk a környéken élőknek. Arról beszélt, hogy nap mint nap úgy viszi a kicsiket az óvodába, hogy már ott magasodnak a gyárak másfél kilométerrel távolabb. A debreceni szülők a szélirányt figyelik – ismételte többször. Ezek a beruházások nemcsak az emberi egészségre lehetnek veszélyesek, hanem a tiszta ivóvizet és rengeteg energiát is felhasználnak – említette Kozma Éva. Mások mellett azt is mondta: az egészséges élethez való alkotmányos alapjogot nem adják fel, mert nincsenek jobb- vagy baloldali betegek, csak az akkugyártás áldozatai.

Szajki Bálint /24.hu

Rusznák András színművész érkezett a színpadra Kozma Éva nagy hatású beszéde után, és Ady Endre Felszállott a páva című versét szavalta, majd újra Rost Andrea érkezett az A csitári hegyek alatt kezdetű népdallal.

Bár a Facebook-eseményből kikerült, elég sokan fehér ingben jöttek el a tüntetésre, egész sokan viselnek kokárdát, Tisza-pártos pólót. Sok a magyar zászló is. A párt szinte összes megyei szervezete itt van standdal aláírást gyűjteni. A tüntetés előtt úgy negyed órával eleredt az eső. Olyanokkal viccelődtek az emberek, hogy „na, az eső is elveri a Fideszt”, illetve „itt jön a megtisztulás”. Délután kettő óra előtt nem sokkal Nagy Ervin egyszer már feljött a színpadra, megköszönte az embereknek, hogy az eső ellenére kitartanak, aztán le is ment. Hatalmas a tér a Nagytemplom előtt, folyamatosan érkeznek az emberek, de egyelőre jár a tér szélén a villamos. Pontban kettőkor sétált be a térre Magyar Péter.

Magyar Péter országjáró turnéja során vasárnap Debrecenben tart demonstrációt, ahova több ezer embert várnak. Az eseményre a kormánypártokat támogatók is készültek, áthúzott nadrágszíjat ábrázoló plakátokat tettek ki Kossuth tér oszlopaira. A Fidesz 1998 óta egyeduralkodó Debrecenben, a sikertörténet Kósa Lajos polgármesterségével kezdődött. 2019-ben is (hasonlóan a korábbi választásokhoz) minden egyéni választókörzetben a fideszes jelölt nyert, a polgármester pedig 2014 óta Papp László. A párt népszerűségét azonban megtépázta a városba tervezett akkumulátorgyár-építés.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik