Nagyvilág

Új Szovjetunió a szomszédban?

Moszkva új politikai és gazdasági szövetséget kötne a volt szovjet tagállamokkal. Ennek fontos eleme Ukrajna - mondta az InfoRádiónak Sz. Bíró Zoltán történész.

A térség szakértője szerint vakság lenne nem látni, hogy Putyin elnök – újraválasztása után – Moszkva fő céljává tette egy olyan eurázsiai szövetség kialakítását, amely az EU mintájára tartalmazna politikai, gazdasági elemeket. „Nem okozhat senkinek meglepetést, hogy ebben a történetben Ukrajna megtartása döntő jelentőségű”. Ha Ukrajna elmegy, a szövetség fikcióvá válik, ezért mozgósítanak minden politikai és gazdasági erőforrást. A történész az uniós szerződés aláírásának elmaradásával kapcsolatosan utalt arra, hogy Ukrajnának nagyon rövid időn belül jelentős hitelek – 15-20 milliárd dollár – kellenének.

A pénz beszél

Kijev ezért fordult az IMF-hez, de a valutaalap három fontos feltételének az ukrán vezetés láthatóan nem akart eleget tenni, ráadásul az IMF csak 3 milliárdot folyósított volna. „Úgy tűnik, hogy Moszkvában a nyomásgyakorlás mellett valamiféle ígérvény is elhangozhatott a Janukovics-Putyin találkozókon. Erről a nyilvánosság semmit nem tud bizonyosan, különböző feltételezések vannak. Nyilvánvalóan valamiféle anyagi kompenzációt ajánlott Putyin Janukovicsnak, s miután pillanatnyilag nagyon rossz helyzetben van az ukrán gazdaság, erre égetően szükség van. Ehhez képest a közép-vagy hosszabb távon megmutatkozó előnyök most másodlagosnak tűntek” – mondta Sz. Bíró Zoltán.

Lebegyev cáfolta a rendkívüli állapotot

Az ukrán védelmi miniszter, Pavel Lebegyev egy tévéinterjúban cáfolta, hogy harckocsik tartanának Kijev felé azzal a céllal, hogy rendkívüli állapotot vezessenek be. Előzőleg reggel körülzárta az ukrán kormány épületét néhány ezer, az ország uniós társulását támogató tüntető. A tiltakozók a kabinet távozását követelték az épületben lévő hivatalnokoknak pedig azt tanácsolták, hogy “menjenek haza”.  Előző nap az ellenzék felhívására több százezren gyűltek össze Kijev központjában, a Függetlenség terén, hogy Viktor Janukovics elnök és Mikola Azarov kormányának távozását követeljék, tiltakozzanak a diákok kijevi demonstrációjának szombat hajnali erőszakos feloszlatása miatt.

Újságíróverés élőben

Vasárnap néhány száz aktivista megrohamozta az elnöki hivatal épületét. A rohamrendőrök könnygázzal és gumibotokkal szorították vissza a támadókat, akik kövekkel dobálták őket. Az ellenzék szerint az összecsapás provokáció volt. Az incidensben csaknem 90-en sérültek meg, köztük a külföldi és az ukrán média több munkatársa. Rohamrendőrök támadtak a Euronews stábjára is. Angelina Karjakina riporter és Roman Kuprjanov operatőr a vasárnap délután kezdődött összecsapásokat dolgozta fel, amikor a rohamrendőrök rájuk támadtak – számolt be az esetről a tévécsatorna. Roman Kuprjanov nem vesztette el lélekjelenlétét, akkor is forgatott, amikor a megvadult tucatnyi rohamrendőr tonfával ütötte a fejét. Akkor sem hagyták abba a verést és a rugdosást, amikor az operatőr már a földön feküdt.

Mi is az az Eurázsiai Unió?

Putyin álma 1995-ben született, azóta próbálja meg ez egykori KGB-s elnök összehozni a volt szovjet tagállamok nemzetek fölötti föderációját. Putyint nagyon fájdalmasan érintette a Szovjetunió 1991-es megszűnése, 2011-ben Medvegyevvel együtt nosztalgiáztak a szovjet birodalom értékei kapcsán. Tény, rengeteg orosz bánja a Szovjetunió, és az viszonylagos jólét és stabil életszínvonal megszűnését – a 90-es évek Oroszországa a rabló, korrupt privatizációval és a beköszöntő szegénységgel sokaknak volt rémálom. Putyin célja egy szoros, gazdasági-politikai unió Oroszország, Kazahsztán, Belarusz és Ukrajna részvételével, utóbbi mint az orosz kultúra bölcsője, és nem mellesleg 43 milliós piac elengedhetetlen a szövetségből. A hivatalos megfogalmazás szerint az Eurázsiai Unió Kína, az USA és az EU riválisa akar lenni, kérdés persze, hogy milyen erők és elvek tartják össze. Tudjuk, Putyinnak a demokrácia semmit nem jelent, s bár tagadja, szakértők szerint most is gazdasági szankciók fenyegetésével és olcsó gázzal hatott Janukovics ukrán elnökre, aki aztán nem írta alá az EU-s társulási szerződést. Nyilván nem véletlen, hogy az eddig csatlakozó kazah és belarusz rezsim sem a demokrácia két védőbástyája – konkrétan diktatúrák. Támogató még Kirgizisztán Örményország pedig az Azerbajdzsán elleni régóta tartó konfliktus miatt csatlakozna a szövetséghez, de Grúzia, Moldova húzódozik. Ők nem is számítanak, most igazából Ukrajna a lényeg. Putyin 2015-re szeretné felállítani a 165 milliós népességű szuperhatalmat – és most dől el, hogy az EU (és Ukrajna nyugatos része) képes-e feltartóztatni az orosz nyomulást.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik