Nagyvilág

Rendőrök ütötték-verték az operatőrt Kijevben

Kijev-tuntetes(210x140)(1).jpg (Kijev, Ukrajna, tüntetés, )
Kijev-tuntetes(210x140)(1).jpg (Kijev, Ukrajna, tüntetés, )

Rohamrendőrök támadtak a Euronews stábjára az ukrán fővárosban, ahol nem csitulnak a kedélyek.

Az Euronews munkatársai, Angelina Karjakina riporter és Roman Kuprjanov operatőr a vasárnap délután kezdődött összecsapásokat dolgozta fel, amikor a rohamrendőrök rájuk támadtak – számolt be az esetről a tévécsatorna.

Roman Kuprjanov nem vesztette el lélekjelenlétét, és – ahogyan az az általa készített felvételeken is látszik – még akkor is forgatott, amikor a megvadult tucatnyi rohamrendőr tonfával ütötte a fejét. Akkor sem hagyták abba a verést és a rugdosást, amikor az operatőr már a földön feküdt.

Figyelem! A nyugalom megzavarására alkalmas képsorok!

Az operatőrök nyakában jól láthatóan sajtóigazolvány lógott, ráadásul vállán ott volt összetéveszthetetlen munkaeszköze is. Ezt a végig forgó kamerát is megpróbálták tönkretenni a rendőrök, de a memóriakártyának nem esett baja, így be lehetett játszani a felvételeket.

Az operatőr fej- és bordasérülését még a helyszínen ellátták, majd mentőautóval kórházba szállították. Kolléganője nem sérült meg a rendőrattak során, végig társával maradt.

Körülzárták a kormány épületét

Hétfőn sem csitultak a kedélyek az ukrán fővárosban. Néhány ezer, Ukrajna európai uniós társulását támogató tüntető Körülzárta a kormány épületét hétfő reggel, elállva az épület összes bejáratát.

Az épületben lévő hivatalnokoknak azt tanácsolják, hogy “menjenek haza”, előző nap ugyanis az ellenzék általános sztrájkot hirdetett.

A demonstrálók a kormány távozását követelik. Azért tiltakoznak, mert a korábbi várakozásokkal ellentétben Ukrajna a múlt héten nem írta alá a társulási megállapodást az Európai Unióval.

Mi is az az Eurázsiai Unió?

Putyin álma 1995-ben született, azóta próbálja meg ez egykori KGB-s elnök összehozni a volt szovjet tagállamok nemzetek fölötti föderációját. Putyint nagyon fájdalmasan érintette a Szovjetunió 1991-es megszűnése, 2011-ben Medvegyevvel együtt nosztalgiáztak a szovjet birodalom értékei kapcsán. Tény, rengeteg orosz bánja a Szovjetunió, és az viszonylagos jólét és stabil életszínvonal megszűnését – a 90-es évek Oroszországa a rabló, korrupt privatizációval és a beköszöntő szegénységgel sokaknak volt rémálom. Putyin célja egy szoros, gazdasági-politikai unió Oroszország, Kazahsztán, Belarusz és Ukrajna részvételével, utóbbi mint az orosz kultúra bölcsője, és nem mellesleg 43 milliós piac elengedhetetlen a szövetségből. A hivatalos megfogalmazás szerint az Eurázsiai Unió Kína, az USA és az EU riválisa akar lenni, kérdés persze, hogy milyen erők és elvek tartják össze. Tudjuk, Putyinnak a demokrácia semmit nem jelent, s bár tagadja, szakértők szerint most is gazdasági szankciók fenyegetésével és olcsó gázzal hatott Viktor Janukovics ukrán elnökre, aki aztán nem írta alá az EU-s társulási szerződést. Nyilván nem véletlen, hogy az eddig csatlakozó kazah és belarusz rezsim sem a demokrácia két védőbástyája – konkrétan diktatúrák. Támogató még Kirgizisztán Örményország pedig az Azerbajdzsán elleni régóta tartó konfliktus miatt csatlakozna a szövetséghez, de Grúzia, Moldova húzódozik. Ők nem is számítanak, most igazából Ukrajna a lényeg. Putyin 2015-re szeretné felállítani a 165 millós népességű szuperhatalmat – és most dől el, hogy az EU (és Ukrajna nyugatos része) képes-e feltartóztatni az orosz nyomulást.

Olvasói sztorik